ВКУСНИ ГОЗБИ И МНОГО МУЗИКА НА РОМСКА КУЛИНАРНА ИЗЛОЖБА В СЛИВЕН
11.02.2020 5094 Прегледи

ВКУСНИ ГОЗБИ И МНОГО МУЗИКА НА РОМСКА КУЛИНАРНА ИЗЛОЖБА В СЛИВЕН

Кулинарна изложба във връзка с „Честване на Васий – Ромската нова година“ се проведе на 11 февруари в „Зимната градина“, Парк хотел „Централ“. Двигател на проявата бе Стела Костова, която оглавява Ромска академия за култура и образование. На събитието дойдоха зам.-кмета на Община Сливен Стоян Марков, общински съветници и много гости.

Събитието е част от Дейност 3, проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Сливен“ с бенефициент Община Сливен, в партньорство със Сдружение „Ромска академия за култура и образование“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Програмата днес включваше:

Изпълнение на известния поп-фолк певец ЩИЛИЯН. Той изпълни няколко авторски песни.

Изпълнение на автентична ромска музика на пиано на маестро Николай Кирилов.

Изпълнение на квартет „Класик“ с ръководител Кольо Бондев, който изпълни 3 романса на Йордан Русчев – Данко, и Менует на Бокерини.

Изпълнение на младата и талантлива, изгряваща звезда – Радост Райнова.

Презентация на ромски ястия направиха 16 ромски жени, които представиха автентични гозби, традиционни ромски ястия, характерни за празниците Васий, Хедерлези, Бабинден, Бари Богородица. Размяна на автентични, семейни, кулинарни рецепти. Обредите, ритуалите, подготовката на различните ястия, по време на ромските празници през годината, като Васий (Ромската Нова година), Башнувден (Петльовден), Бабинден, Гергьовден, Патрази (Великден), Бари Богородица (Голяма Богородица), са част от трапезата на ромските семейства.

Характерните гозби за Васий: зелеви сарми, петел с кисело зеле, пълнена пуйка, мина (баница), баклава, бокий (питка) с паричка, присъстват на новогодишната трапеза. Преди да се седне на масата за Васий, на 13-ти вечерта, се извършва ритуалът „кадене”–сипват се захар, тамян, здравец върху керемида, запалват се с въглен от огнището, слагат се парите, златото, всички ястия на масата и най-възрастният в семейството мъж прикажда, благославя трапезата за берекет.

На почит в ромската кухня са мисирката (пуйката), петелът, патицата, кокошката.  Приготвянето на агнето за Хедерлези (Гергьовден) е съпътствано с многобройни ритуали, от спазаряването на агнето, седмица преди празника, пасенето от децата, ходенето до реката, за пречистване, закичването му с венче, пеенето, брането на цветя, билките и закичването на вратите – до приготвянето за печене, пълненето му с плънка…

Ромската кухня е разнообразна, вкусна, пикантна, питателна, лековита. Различните ястия, рецептите, начина на приготвяне, подправките, се предават от майка на дъщеря, от баба на внучка, от  древни времена, до днес, усъвършенстват се, модернизират се.

 

 

 

Предишна ОДМВР - СЛИВЕН: НАД 300 ЕЛЕКТРОННИ ФИША СА ИЗДАДЕНИ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА ЗА ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДАНЪЧНИ ЗАТВАРЯТ ЗАВЕДЕНИЯ В СЛИВЕН

Няколко известни заведения в Сливен са затворени след проверка на данъчни служители, научи Sliveninfo. Затварянето в повечето случаи е заради неиздаването на касови бележки. Сред неработещите заведения има и ресторант

Новини Сливен

МОЛИТВА ВМЕСТО ПОЗДРАВЛЕНИЕ

Уважаеми съграждани, днес почитаме делото и паметта на Св. Димитър, борец срещу злото и великомъченик на християнската вяра. Непреклонно вярващ, той е заплатил с живота си за тази вяра. В нашето съвремие няма нужда да жертваме живота си, за

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Разговор между двама студенти: – Как мина изпита? – Ами как да ти кажа, основно в 2 части… – ?????… Какви 2 части… – Тържествена и божествена… – Е как