ВКУСНИ ГОЗБИ И МНОГО МУЗИКА НА РОМСКА КУЛИНАРНА ИЗЛОЖБА В СЛИВЕН

ВКУСНИ ГОЗБИ И МНОГО МУЗИКА НА РОМСКА КУЛИНАРНА ИЗЛОЖБА В СЛИВЕН

Кулинарна изложба във връзка с „Честване на Васий – Ромската нова година“ се проведе на 11 февруари в „Зимната градина“, Парк хотел „Централ“. Двигател на проявата бе Стела Костова, която оглавява Ромска академия за култура и образование. На събитието дойдоха зам.-кмета на Община Сливен Стоян Марков, общински съветници и много гости.

Събитието е част от Дейност 3, проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Сливен“ с бенефициент Община Сливен, в партньорство със Сдружение „Ромска академия за култура и образование“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Програмата днес включваше:

Изпълнение на известния поп-фолк певец ЩИЛИЯН. Той изпълни няколко авторски песни.

Изпълнение на автентична ромска музика на пиано на маестро Николай Кирилов.

Изпълнение на квартет „Класик“ с ръководител Кольо Бондев, който изпълни 3 романса на Йордан Русчев – Данко, и Менует на Бокерини.

Изпълнение на младата и талантлива, изгряваща звезда – Радост Райнова.

Презентация на ромски ястия направиха 16 ромски жени, които представиха автентични гозби, традиционни ромски ястия, характерни за празниците Васий, Хедерлези, Бабинден, Бари Богородица. Размяна на автентични, семейни, кулинарни рецепти. Обредите, ритуалите, подготовката на различните ястия, по време на ромските празници през годината, като Васий (Ромската Нова година), Башнувден (Петльовден), Бабинден, Гергьовден, Патрази (Великден), Бари Богородица (Голяма Богородица), са част от трапезата на ромските семейства.

Характерните гозби за Васий: зелеви сарми, петел с кисело зеле, пълнена пуйка, мина (баница), баклава, бокий (питка) с паричка, присъстват на новогодишната трапеза. Преди да се седне на масата за Васий, на 13-ти вечерта, се извършва ритуалът „кадене”–сипват се захар, тамян, здравец върху керемида, запалват се с въглен от огнището, слагат се парите, златото, всички ястия на масата и най-възрастният в семейството мъж прикажда, благославя трапезата за берекет.

На почит в ромската кухня са мисирката (пуйката), петелът, патицата, кокошката.  Приготвянето на агнето за Хедерлези (Гергьовден) е съпътствано с многобройни ритуали, от спазаряването на агнето, седмица преди празника, пасенето от децата, ходенето до реката, за пречистване, закичването му с венче, пеенето, брането на цветя, билките и закичването на вратите – до приготвянето за печене, пълненето му с плънка…

Ромската кухня е разнообразна, вкусна, пикантна, питателна, лековита. Различните ястия, рецептите, начина на приготвяне, подправките, се предават от майка на дъщеря, от баба на внучка, от  древни времена, до днес, усъвършенстват се, модернизират се.

 

 

 

Предишна ОДМВР - СЛИВЕН: НАД 300 ЕЛЕКТРОННИ ФИША СА ИЗДАДЕНИ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА ЗА ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИНЦИДЕНТ С ПОСТРАДАЛИ ПОЛИЦАИ В СЛИВЕН

Трима полицаи са пострадали, след като били нападнати от жители на сливенския квартал „Надежда”. Униформените отишли там след подаден сигнал за силна музика. Хората, които вдигали шум обаче, отказали да

Новини Сливен

ОЩЕ 28 БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ СА ПОД ДОМАШНА КАРАНТИНА

Още 28 души в Сливен и областта са под домашна карантина и лекарско наблюдение, считано от 9 март , съобщиха от областната администрация. Лицата са български и чуждестранни граждани, пристигнали

Новини Сливен

32 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

2279 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица. Направени са общо 5729 PCR теста през изминалите 24 часа. Това означава, че 39.7% от тестваните са дали положителен резултат. Така общият брой