ВИРТУОЗЪТ РОМАН КИМ ПРИСТИГА В СЛИВЕН ЗА КОНЦЕРТ НА 19 МАЙ
май 5, 2022 195 Прегледи

ВИРТУОЗЪТ РОМАН КИМ ПРИСТИГА В СЛИВЕН ЗА КОНЦЕРТ НА 19 МАЙ

Спиращият дъха виртуоз Роман Ким пристига за първи път в България. Световноизвестният цигулар ще изпълни концерт за цигулка и оркестър No.1, от Николо Паганини със Симфоничен Оркестър Сливен.  Ексклузивното събитие ще се проведе на 19 май – четвъртък, от 18.30 ч. в зала „Сливен“.
Роман Ким е един от най-невероятните музиканти на нашето време. Младият виртуоз, роден в Казахстан и днес живеещ в Германия, е известен по цялата планета заради експлозивната енергия на звука, невероятната виртуозност, безупречната техника, чистата красота на тона и заради специалните призматични очила, с които свири. Легендарният ИвриГитлис, например, описва неговото изкуство като „едно от най-невероятните свирения, които съм чувал откакто съм се родил!“

След елегантното откриване на програмата със Симфония Nо.4 „Италианска” от Феликс Менделсон, под диригентството на Константин Илиевски, публиката ще се потопи в необятната виртуозност на Първия концерт за цигулка от Паганини.

Често наричан „Прероденият Паганини”, Роман Ким следва пътищата на великия артист. Той е способен да интерпретира „Ария“ от Бах, изсвирвайки всички оркестрови партии едновременно – всъщност това, което го направи известен в YouTube още преди да започне да свири по целия свят.

Като новатор, Ким постоянно разработва нови техники и устройства, за да осъществи творческите си идеи. Изобретил е нов собствен тип струни и от 2016 г.,  учени от Сеул (Южна Корея) и Нойвид (Германия) провеждат изследвания и експерименти на споменатите призматични очила. Предполага се, че те провокират специфично състояние на мозъчната дейност, изостряйки сетивата и засилвайки самоконтрола.

Като композитор Роман Ким не се вписва в никакви рамки, пише и аранжира музика, която е израз на неговата емоционалност и предизвиква интерпретаторските му умения, преминавайки границите на това, което се смяташе за технически възможно на цигулката само преди няколко години.

Виртуозният изпълнител и композитор Николо Паганини (1782–1840) се смята за най-великият цигулар на всички времена. Той въвежда свои методи на интерпретация при свиренето на цигулка и ги развива до степен да бъде подозиран, че притежава свръхестествени качества. Паганини е в състояние да изпълни изключително трудни произведения само на една от обичайните четири струни на цигулката, като първоначално сваля останалите три и след това продължава да свири така, че сякаш звучат не един, а няколко инструмента. Паганини свири на много места из Европа и жъне големи успехи със своите собствени произведения, както и с вариации на теми от популярни опери. Композира концерти за цигулка и оркестър, някои от които остават само скицирани – освен двата му напълно завършени концерта други четири по-късно са възстановени. Композиторът оставя и 24 капричии за цигулка и няколко сонати.

 

Предишна ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРЕДЛАГА ПРАГЪТ ЗА ДДС ДА СТАНЕ 100 000 ЛЕВА
Следваща Д-Р ВАСИСЛАВ ПЕТРОВ ПОЗДРАВЯВА ВСИЧКИ АКУШЕРКИ В БОЛНИЦАТА С ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИМ ПРАЗНИК

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

140-МЕТРОВОТО ЗНАМЕ НА СЛИВЕН Е УШИТО ОТ ЕДНА ЖЕНА ЗА ТРИ ДНИ

Около 35 килограма тежи 140-метровото знаме, което утре  –  3 март, ще измине маршрута между паметниците на Хаджи Димитър и Панайот Хитов. Българският трибагреник ще бъда в центъра на събитията,

Новини Сливен

ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ЧАВДАР БОЖУРСКИ ПО СЛУЧАЙ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК

 Уважаеми жители на Сливенска област,       Съединението на Княжество България и Източна Румелия за нас е празник с особено голяма стойност. В бурната 1885 г. Сливен вече е бил утвърден като

Новини Сливен

ПО-РАННА ДЕКЕМВРИЙСКА ФАКТУРА ЗА ВОДА

„ВиК“-Сливен уведомява своите потребители, че фактурирането на изразходваните количества вода за месец декември ще стане, вместо на обичайното 30-то число от месеца, на 16 декември 2018 година. На 17 декември