ВИЖТЕ КАКВИ РЪЖДЯСАЛИ СТАРИ ТРЪБИ СА НИ ДОСТАВЯЛИ ВОДА!ЗА ХОДА НА ПОДМЯНАТА ИМ И ОЩЕ НЕЩО
09.12.2022 1963 Прегледи

ВИЖТЕ КАКВИ РЪЖДЯСАЛИ СТАРИ ТРЪБИ СА НИ ДОСТАВЯЛИ ВОДА!ЗА ХОДА НА ПОДМЯНАТА ИМ И ОЩЕ НЕЩО

Фоторепортаж с обяснения. Управителят ва „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев:„И когато говорим, че трябва да има търпение и толерантност, да се отчита фактът, че проектът е за много години напред, че скоро няма да има такава възможност и че сега имаме изключителния шанс да изхвърлим старите тръби.“

Огромна маса старо желязо, всъщност купищадовчерашни водопроводни тръби – ръждясали, надупчени и изронени, са струпани в двора на помпена станция Червенаково, която захранва с вода Нова Загора и околните села. В района на помпената станция вече се полагат новите тръби, други чакат ред да бъдат монтирани на мястото на старите.

Същиятсборот ръждясали тръби е струпан в покрайнините на Сливен, в близост до пречиствателната станция за питейни води, където се подменя част от довеждащия водопроводот яз. „Асеновец“.

Гледката на старите тръби, по които досегае текла питейната вода, е потресаваща.По всичко личи, че отдавна са плачели за смяна, с годините все отлагана. Сега огромните тръбопроводи за вода се подменят по европейски проект, изпълнението на който създава доста неудобства на гражданите. Те недоволстват в социалните мрежи и извън тях, но наясно ли са какво и защо се заменя?– Да не стане така, чезаради бълхата да изгорим юргана…

Давидим, какво се прави в централната помпена станция „Червенаково“?По големия воден проект на „ВиК“ – Сливен, тук подлежат на подмяна помпи и тръби от напорен водопровод. Прави се основен ремонт на централната помпена станция „Червенаково“. Извършват го в пек и студ, в кал и дъжд,работници и специалисти от „МСМ груп“. Предвидения по европейския проект ремонт обхваща и подмяна на помпени агрегати в 13 бункерни станции по Тунджа, които изпращат вода на помпена станция „Червенаково“, откъдето големи помпи тласкат вода към Нова Загора, Корртен и много села. По протежение на този водопровод се работи по основния ремонт на два разпределителни водоема от 5000 и 6000 куб. м, с подмяна на тръбна арматура и кранове.По проекта се подменят три големи помпи и всички помпи по бункерите.

Какво още се извършва по ВиК-системата в района на Нова Загора? Ремонтират се и двете новозагорски помпени станции „Север“ и „Депсизи“, които, заедно с „Червенаково“, снабдяват с вода Нова Загора. Това е причината за спирането напоследък на водата, без което ремонтът е невъзможен.Подмяната на водопроводната мрежа в Нова Загорае извършена на 90 процента. Изграждането на канализацията е почти приключено, с изключение само на един канал с бетонова основа, около който ще се извърши атрактивно озеленяване.

… В покрайнините на Сливен багери и работници вадят стари тръби и прокопават леглото на нови. Според Станчо Симеонов от „ВиК“ – Сливен, който следи и контролира изпълнението на проекта, тук са подменени 700 от общо 800-те метра чугунени тръби Фи 80, по довеждащия водопровод от язовир „Асеновец“ към новия водоем от 10 000 куб. м, който остава да бъде покрит. Той се изгражда до пречиствателната станция за питейни води. От този водоем ще се разпределя водата за градските водоеми на Сливен – „Хамам баир“ и „Батмиш“ – за висока и средна зона. Строителните работи са към своя край, остава да се положат още 100 метра тръби.

От Пречиствателната станция за питейни води също се изгражда довеждащ водопровод до водоемите „Бункера“ на Батмиш и „Хамам баир“ с тръби Фи 700. Единият водопровод е около 900 м, другият е над 2 км.Довеждащият водопровод от яз. „Асеновец“ до Пречиствателната станция за питейни води, който е 8800 м, ще се подменя на следващ етап от проекта.

И така, за да се подменят старите тръби с нови, трябва време. Гражданите на Сливен и Нова Загора недоволстват, валят упреци, но тръбите не могат да бъдат сменени без спиране на водоснабдяването, извършвано досега по старите тръби. Работи се усилено по обектите от изпълнителите. Още малко търпение се иска от гражданите.

Обобщение на управителят на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев:

„Това не е само за Червенаково и за довеждащия водопровод на Сливен. Навсякъде, където подменяме такива тръби, те са в същото окаяно състояние. Ето само един пример, за да видят всички наши потребители в какво състояние е водопроводната мрежа. Такъв голям и сложен проектза реконструкция изисква търпеливост, дипломатичност и такт.И когато говорим, че трябва да има търпение и толерантност, да се отчита фактът, че проектът е за много години напред, че скоро няма да има такава възможност и че сега имаме изключителния шанс да изхвърлим старите тръби.Ние винаги обявяваме графици за изпълнението на обектите. Когато не можем точно да се придържаме към тях, нека потребителите разберат, че ползите по-нататък ще бъдат много по-големи от изтърпяваните временни неудобства.

Всеки, който види снимките, може да направи разликата между подменяните досегашни и новите чугунени тръби, които се полагат. Те са с изключително високо качество и имат много дълъг живот. Новите тръби отговарят на всички изисквания за тръбопроводи за питейна вода. Монтират ги професионалисти, които много бързо се справят с полагането на тръбите. И когато завърши реконструкцията на ВиК-мрежата по проекта, тогава в язовира ипо водопроводната мрежа ще имаме един резерв, който ще стига за две години. В момента, колкото вода може да се събере язовира за една година, толкова употребяваме за питейни цели. Тогава качеството на водата ще бъде много по-добро и прекъсванията поради аварии, поради ниско или високо налягане, ще бъдат ограничени, ще се повиши качеството на услугата.

…Вече почти се приключва с подмяната на 23 километра водопроводна мрежа в Сливен, 17 км в Нова Загора,изградена е 5 000 м канализация. В кв. „Речица“старата 50-километрова водопроводна мрежа беше направена дори не от метални тръби, а от азбестоциментови,с напукани уплътнения, вече изхвърлени от водата, самите тръби са изгнили,отдавна изживели живота си. Така по-голямата част от водата, която наливаме там, изтича в земята. Смятам, че всички които живеят в „Речица“, трябва да се ангажират и да помагат с разбиранеи търпение. Защото това беше голямото усилие на всички консултанти, на всички служители във „ВиК“.  Най-общо казано, успяхме да направим една изключително голяма инвестиция, която сериозно ще допринесе за опазване на околната среда, подобряване качеството на водата, на живота, намаляване на водните загуби, икономия на електроенергия и всички обществени ползи, с които кореспондират големите задачи пред ВиК-дружеството.“

 

 

Предишна БЪДЕЩАТА ЮРИСТКА ОТ СЛИВЕН СТАНА СЪВЕТНИК В ПАРЛАМЕНТА
Следваща НОВА ИЗЛОЖБА ОТ СВЕТЛА СТОЯНОВА В ХГ „РУСИ КАРАБИБЕРОВ“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВЛАДИМИР РУСЕВ ПОВЕДЕ ХОРОТО НА ИМА ТАКЪВ НАРОД В СЛИВЕН

Икономистът Владимир Русев, който е завършил висше образование в Полша, поведе хорото на партия Има такъв народ в Сливен. Днес водачът на листата представи своите колеги – кандидати за депутати.

Новини Сливен

ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН ПРИТЕСНЕНИ ОТ ГОТВЕН НОВ ЗАКОН, КОЙТО МОЖЕ ДА ЛИКВИДИРА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА

Топлофикация Сливен е поредният производител на топлинна и електрическа енергия, който публично изрази несъгласието си с готвения нов закон, в който се предвижда част от приходите на българските топлофикации да

Новини Сливен

МЕДИЦИ ИЗНЕСОХА ЧОВЕК НА НОСИЛКА ОТ БЛОКА В КВАРТАЛ „ДРУЖБА”

Медици изнесоха човек на носилка от вход „Е” на блок № 36 в сливенския квартал „Дружба”. Sliveninfo единствен съобщи, че пред входа пристигнаха полиция, пожарна и линейка. Във вторник се