ВЕЧЕ В ХОЛДИНГА, „ВиК“ – СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА РАБОТА СЪС СЪЩАТА ОРГАНИЗАЦИЯ И ДЕЙНОСТИ

ВЕЧЕ В ХОЛДИНГА, „ВиК“ – СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА РАБОТА СЪС СЪЩАТА ОРГАНИЗАЦИЯ И ДЕЙНОСТИ

Днес в Търговския регистър ще бъде вписано прехвърлянето на дяловете на държавата във „ВиК“ – Сливен на новосъздадения „Български ВиК холдинг“ към МРРБ. След проведеното на 20 октомври общо събрание, „ВиК“ – Сливен участва в холдинга като дъщерна фирма. Дейността му продължава по същия начин, с ежемесечни отчети на потребената вода от инкасаторите, издаване на фактури, отстраняване на аварии и всички задължения към абонатите.

Целта на прехвърлянето на държавните дялове на водопреносните дружества в холдинга е той да ги подпомогне да се справят със задълженията си и да подкрепя  инвестиционната им дейност в проекти, свързани с ВиК системата, посочи управителят на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев. За ВиК-Сливен се очаква холдингът да финансира погасяване на дълговете за електроенергия от 1 млн. 700 хиляди лева, натрупани от началото на сушата и старите задължения за водоползване към „Басейнова дирекция“ – Пловдив. Поради изключително ограниченото подаване на вода от яз. „Асеновец“ заради засушаването, помпите на Тунджа работят от 2019 г., а големият допълнителен разход за електроенергия не е включен към цената на водата. От „ВиК“ – Сливен призовават потребителите да пестят водата, защото по-голямото количество от нея се добива по помпажен път.

Българският ВиК холдинг ще подпомага всички дружества за разплащане на задълженията им към бюджета, за да могат те да реализират и самоучастието си в одобрените Европейски проекти. Както е известно, европейския проект по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ за „Доизграждане и рехабилитация на ВиК-инфраструктурата в населени места с над 10 000 жители, обслужвани от „ВиК“ – Сливен“ е  един от 14-те в страната за извършване на реконструкцията на водопроводи, канализация, пречиствателни станции и други съоръжения. Той се реализира със съфинансиране от водните оператори, което е необходимо, за да могат дружествата да работят с европейските средства.

Българският ВиК холдинг се управлява от опитни и добре подготвени специалисти в  областта на водоснабдяването. Негов изпълнителен директор е Илиян Илиев, работил дълги години в КЕВР, бивш управител на „ВиК“-Ловеч и „ВиК“ – Шумен. Председател на управителния съвет е Иван Иванов, бивш председател на БАВ – Българската асоциация по водите. Холдингът има тристепенна структура, включително надзорен съвет.

С промяната на Закона за водите, ще бъде необходима и промяна на срока на договора на „ВиК“ с ВиК- асоциацията за стопанисване на водопреносната мрежа поне на 30 години. В момента той е за 15 години, от които 4 изтекли.

Във връзка с опасенията на потребителите от COVID 19, „ВиК“ – Сливен предлага нови услуги и дистанционно отчитане на показанията на водомерите. Абонатите, които се притесняват да допускат инкасатори в домовете си, могат да ги потърсят по телефона или на номерата на дружеството 044 662897, 044 589321 и 0886 464007. Данните за самоотчитане на показанията могат да бъдат подадени на интернет страницата на „ВиК“, на SMS, със заснимане показанията на водомера на Viber или на Whats App: 0886 464007. Проверката на сметките за вода може да бъде извършена на интернет страницата на „ВиК“ – Сливен.

Предишна МБАЛ "ХАДЖИ ДИМИТЪР" ПРЕДЛАГА ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА КОРОНАВИРУС С PCR-ТЕСТОВЕ
Следваща ОБЩИНАТА ПРОДЪЛЖАВА ТЕСТВАНЕТО ЗА COVID-19 НА ЦЕЛИЯ ПЕРСОНАЛ ПРИ СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ ОТ РЕЗИДЕНТЕН ТИП

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЕДИН УБИТ И ТРИМА РАНЕНИ ПРИ УДАР МЕЖДУ ДВЕ КОЛИ

На 24 декември, 02,30 часа,  е получено съобщение за настъпило пътно произшествие на път ІІІ-662. От извършеният оглед на местопроизшествие е установено, че при суха настилка на прав пътен участък

Новини Сливен

ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА: ЩЕ ПОТЪРСЯ СЪДЕЙСТВИЕ ОТ МИТРОПОЛИЯТА В СТАРА ЗАГОРА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ХРАМОВЕТЕ В ОБЩИНАТА

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Нова Загора Галя Захариева се срещна днес с жителите на село Полско Пъдарево. „Най-хубавото в предизборната кампания е, че се срещаш с хора,

Новини Сливен

БЛИЗО 40 НА СТО ОТ УЧИТЕЛИТЕ И НЕПЕДАГОГИЧЕСКИЯ ПЕРСОНАЛ ЩЕ БЪДАТ ИЗСЛЕДВАНИ ЗА COVID-19

Близо 40 процента от учителите и непедагогическия персонал, работещи в училищата в област Сливен, ще бъдат изследвани безплатно за COVID-19 с бързи антигенни тестове, съобщиха от Областния кризисен щаб. По данни на