ВЕСЕЛИНА СИМЕОНОВА – ЕДИН СЪВРЕМЕНЕН БУДИТЕЛ В СЛИВЕН
01.11.2022 4532 Прегледи

ВЕСЕЛИНА СИМЕОНОВА – ЕДИН СЪВРЕМЕНЕН БУДИТЕЛ В СЛИВЕН

Тя е тиха, скромна и много даровита като учител. Веселина Симеонова преподава Български език и литература в гимназия „Добри Чинтулов“. „Всъщност никога не съм имала друга мечта, освен да стана учител и да работя с млади хора. Винаги съм се учила от по-възрастните колеги, от мястото, където съм работила, но най-вече от учениците. Това ме зарежда и ми дава сила и вяра“, споделя преподавателката, която през 2016 година е удостоена с наградата „Аргира Жечкова“ за издигане престижа на учителската професия и доказани професионални умения. „Тази награда е много ценна за мен, защото дойде по предложение на моите ученици. Това изтъкна и кметът на Сливен Стефан Радев, когато ме покани да ми я връчи“, спомня си Симеонова.

Тя става герой във филма на БНТ „Най-добрият учител, когото познавам“, който се излъчи по националната телевизия в предаването „Денят започва с култура“.

Веселина Симеонова е сред учителите, които предпочитат да говорят с учениците, вместо да наказват. Тя успява да накара дори и най-отдалечените от духовността деца да започнат да четат книги. “ Те трябва да се докоснат до словото, мисли тя. Как става, не знам, аз не съм от учителите, които викат и нареждат, което сигурно е метод. Опитвам се да разговарям с тях и да не ги третирам като малки деца, да предизвикам у тях чувството за съвест, че имат ангажимент към семейството си, към самите себе си и бъдещето си. И може би нещичко достига да сърцето им. А, пътят към всяко сърце е различен, защото всеки човек е различен“, счита тя.

Веселина Симеонова не обича да бъде в светлините на прожекторите, а предпочита да работи тихо, знаейки, че резултатите се виждат след време. Тя е удовлетворена, когато види кой как се е реализирал от нейните ученици и винаги се гордее с тях.

Малцина знаят, че преподавателката има хоби да шие гоблени. Това е нейното време за истинска почивка. Шиейки гоблените, тя обмисля и неща, които предстоят в училище. И на първо място подготовката на поредния спектакъл на театралната трупа. Веселина Симеонова ръководи театралната трупа към гимназия „Добри Чинтулов“ от 2007 година, когато постъпва на работа там. Преди това тя е водила самодеен театрален състав и в Хуманитарната гимназия. Тази година са завършили училище голяма част от досегашните актьори и ръководителката подбира нови. В главата й е вече поредният спектакъл, чието име тя предпочита да запази в тайна.

Мечтите на учителката са тривиални – да бъде по-спокойно за децата и те да виждат смисъла в това, което правят. „Много често виждам колко са обезверени младите хора днес и не знаят какъв път да поемат, сподели преподавателката. Затова мечтая всеки да си намери пътя и разбира се да сме здрави.“ Според нея всеки, който определя себе си като българин, трябва да носи духа на будител. Учителската професия обаче, дава възможност за допир до младите хора и опит да им се помогне, определяйки своите ценности в живота. „Затова и считам себе си за съвременен будител. Правя го доколкото мога, а времето ще покаже дали съм успяла“, казва Симеонова.

Симеонова предпочита да прекарва повече време със семейството си. Нейният съпруг също е учител по Български език и литература и често вечерите на семейството минават над тетрадките и учебниците. Тя с трепет следи развитието на своята дъщеря, която е в 11 клас и трябва да вземе важни решения за своето бъдеще. „Моето семейство ми дава една голяма опора и сила да постигам своите сили в професията и живота.“, категорична е Веселина Симеонова.

Георги Мангинов

Предишна КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВЯВА ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА СЛИВЕН С 1 НОЕМВРИ - ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
Следваща "ЛИНА" ВКЛЮЧВА ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЕ В НОВИТЕ СИ ПРОФИЛАКТИЧНИ КАМПАНИИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МЕРЦЕДЕС КАТАСТРОФИРА НА БУЛ. „ГЕОРГИ ДАНЧЕВ” В СЛИВЕН

  Лек автомобил „Мерцедес” катастрофира на бул. „Георги Данчев” в Сливен, срещу северния ход на градския стадион, видя репортер на Sliveninfo. Колата е с пуснати аварийни светлини. Предната й част

Новини Сливен

НЕИЗВЕСТЕН ЗАДИГНА ПОРТМОНЕ С 490 ЛЕВА ОТ МАГАЗИН

Криминалисти работят по случай на кражба от търговски обект в град Нова Загора. На 19 юли,около 16,00 часа, неизвестен извършител е проникнал в магазин за дрехи и е извършил кражба

Новини Сливен

МАСИРАНО ПРИСЪСТВИЕ НА ПОЛИЦИЯ ИЗНЕНАДА ЖИТЕЛИТЕ НА СЛИВЕНСКИЯ КВАРТАЛ „КОЛЬО ФИЧЕТО“

Масирано присъствие на полиция плюс линейка изненада жителите на сливенския квартал „Кольо Фичето“. Малко след 13 часа днес  в една от първите кооперация в квартала пристигнаха 3 полицейски коли и