ВЕНЕЦИАНСКА ПРИКАЗКА ЗА ЛЮБОВТА ЩЕ ЗВУЧИ В ЗАЛА „СЛИВЕН“

ВЕНЕЦИАНСКА ПРИКАЗКА ЗА ЛЮБОВТА ЩЕ ЗВУЧИ В ЗАЛА „СЛИВЕН“

Една забележителна венецианска приказка за любовта, подготвят солистите на Симфоничен Оркестър Сливен и цигуларката Кремена Оксенкруг. На 17 февруари 2022 от 18.30ч. в зала Сливен,  публиката ще се наслади на чаша вино и уникална музикална програма наречена “Цигулката на любовта”.

Violino d’AMore е звукозаписен проект, издаден през 2018 от NovAntiqua Records Модена, Италия. Програмата включва 6 концерта за цигулка и струнен оркестър, три от които са произведения от Антонио Вивалди, посветени на неговата любима ученичка, брилянтната цигуларка Анна Мария.

Симфоничен Оркестър Сливен ще ни пренесе в далечната 1703, когато Вивалди става учител по цигулка в сиропиталище наречено Оспедале делла Пиетà (милост), във Венеция. Той е едва на 25, когато започва работа там и в следващите тридесет и пет години ще сътвори по-голямата част от своите музикални шедьоври. Изоставените момичета получават музикално образование, а най-талантливите стават членове на известните оркестър и хор на институцията. Наричат ги “Дъщерите на хора”. Малко след назначаването на Вивалди, сирачетата започват да печелят международна почит – крале и благородници от цяла Европа идват във Венеция за да ги чуят. Композиторът пише за тях концерти, кантати и църковна вокална музика.
Анна Мария без съмнение е най-известната “дъщеря на хора”, която някога е живяла в Пиетà, или въобще в общо четерите венециански сиропиталища. Музикалното наследство, което ни е останало, дава красноречиво свидетелство за една забележителна ЖЕНА и МУЗИКАНТ, превърнала се в муза на безсмъртния Антонио Вивалди.

Останалите три произведения в програмата, са съвременни композиции в бароков стил, специално написани за проекта и посветени на солистката Кремена Оксенкруг, от нейните музикални ментори – Федерико Мария Сарделли, Антон Мартинов и Джанлука Берзанети. Творчеството на тримата талантливи композитори потвърждава, на международно ниво, съвременността на бароковия дух, изразен в нова форма, адресирана към настоящето и към бъдещето. С този проект освен, че се допринася за създаването и изпълнението на нова музика, се отдава и почит на жената – активната, любимата, талантливата жена…музата.
Концертът Violino d’AMore на Симфоничен Оркестър Сливен има за цел да ни напомни, колко красота е била създадена в миналото и да допринесе за едно бъдеще, в което тя все още е основна ценност.

На 17 февруари, сливенската публика ще има за първи път и удоволствието да се наслади на звука на оригинално клавичембало (клавесин). Уникалният инструмент е любезно предоставен от сливенския проект “Музиката вместо улицата” на Георги Калайджиев.

Предишна НЕИЗВЕСТЕН ПОТРОШИ АВТОМАТ ЗА ХАЗАРТ В ИГРАЛНА ЗАЛА
Следваща БАНДАТА НА ЧЕТИРИМАТА ПЛЮС ЕДИН АПТЕКАР

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА – СЛИВЕН ПРОВЕДЕ ПЪРВОТО СИ РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ ЗА 2021 Г.

На 27 януари 2021 г. в зала „Май” на Община Сливен, при спазване на всички епидемиологични мерки, се проведе първото за годината редовно заседание на Местната комисия за борба с

Новини Сливен

ФИРМА „ЕЛ И КЛИМА КОРЕКТ“ АД ПОЗДРАВЯВА СВОИТЕ КЛИЕНТИ, ПАРТНЬОРИ И СЛУЖИТЕЛИ С НАСТЪПВАЩИТЕ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ

Ръководството на фирма „Ел и Клима корект“ – Сливен поздравява своите клиенти, партньори и служители с настъпващите Коледни и Новогодишни празници! Бъдете здрави! Днес всички ние като общество разбираме на

Новини Сливен

МАРИЯ БЕЛОВА: ЗА МЕН ВРЪЗКАТА С ХОРАТА Е НАЙ-ВАЖНИЯТ ЕЛЕМЕНТ ОТ РАБОТАТА НИ КАТО ДЕПУТАТИ

Мария Белова е народен представител от ПП ГЕРБ – Сливен в 44-тото Народно събрание. От 16 май 2019 г. е председател на Комисията по земеделието и храните и член на