ВЕЛИКДЕН С МУЗИКАТА НА ЙОХАН СЕБАСТИАН БАХ
24.04.2024 242 Прегледи

ВЕЛИКДЕН С МУЗИКАТА НА ЙОХАН СЕБАСТИАН БАХ

Докато Великденският дух изпълва въздуха с надежда за мир, здраве и благоденствие, любителите на музиката в Сливен ще имат удоволствието да чуят специален бароков концерт, посветен на вечните композиции на Йохан Себастиан Бах.

Във Велики Вторник 30 Април 2024 от 18:30, пленителните хармонии на безсмъртния композитор ще ехтят между стените на зала „Сливен“, пренасяйки публиката в една епоха на музикална елегантност и дълбок духовен размисъл.

Програмата на концерта включва селекция от четири изящни произведения, показващи гения на автора и майсторството на специално поканените гост-солисти. От сложния контрапункт до емоционалната дълбочина на изразяване, Баховата музика продължава да пленява слушателите векове след създаването си.

Вечерта ще започне с BWV 1055r, преработена версия на Концерт в ла мажор, представящ виртуозния талант на цигуларката СОФИЯ ПРОДАНОВА. Специалист в исторически информираната практика, със своята барокова цигулка тя става първата българка, лауреат в над 60-годишната история на конкурса Й.С. Бах в Лайпциг. Нейна сцена са Уигмор Хол, Роял Албърт Хол, Концертгебау Амстердам, Версайския дворец, Елбфирхармония  в Хамбург, Концертхаус Виена, Операта в Брюксел, Парижката Филхармония и много други.

Монументалният концерт за клавесин и оркестър в ре минор BWV1052, ще заблести в майсторската интерпретация на МАРИО СОЛАЦО. Възхитителният ни гост е роден в Неапол и е основател и директор на звукозаписната компания NovAntiqua Records. Той редува дейностите си на пианист и фортепианист с тези на клавесинист и диригент, разчитайки на обширен репертоар, вариращ от барокова до съвременна музика. Марио Солацо е изнасял концерти за най-реномираните фестивали и концертни сезони в Европа. От 2006 г. е професор в Istituto Superiore di Studi Musicali Vecchi-Tonelli в Модена, където работи и с българската оперна легенда Райна Кабаиванска.

Добре познатият и обичан от публиката концерт за две цигулки и оркестър BWV 1043, ще прозвучи в изпълнение на София Проданова и Кремена Оксенкруг.

За първи път ще бъде изпълнена и преработката на концерта BWV 1060, във версия за цигулка, обой, виолончело, фагот и оркестър, дело на обоиста Пламен Проданов.

Основната роля на виолончелото в концерта ще бъде изпълнена от фантастичната ЛИНДА МАНЧЕВА, която е също е посветила своята музикална кариера на исторически информираната изпълнителска практика на старинна музика. Тя специализира бароково чело в Университета за изкуства в Берлин, концертира активно в цяла Европа, лауреат е на международни конкурси за барокова музика в Германия и Италия, стипендиант е на фондация Йехуди Менухин „LiveMusicNow“.

Най-важните особености на събитието, които ще обогатят изживяването на слушателя, са както вниманието към детайлите, като орнаменти, артикулация и фразиране, така и стремежът към пресъздаване на звуковия свят от времето на композитора.

Този концерт е почит към духа на най-светлия християнски празник, време за прераждане и духовно съзерцание, чрез трансценденталната красота на музиката на Й.С.Бах.

Билети се продават онлайн на epaygo.bg, в касите на EasyPay и на касата на зала “Сливен” с работно време 10:00-13:00 и 15:00-17:00ч.

Предишна КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПРИЕ ПОСЛАНИКА НА КРАЛСТВО ИСПАНИЯ В ОБЩИНА СЛИВЕН
Следваща ПЕТ ОТ ОБЩИНСКИТЕ ДРУЖЕСТВА ОТЧИТАТ ПЕЧАЛБА ЗА 2023 ГОДИНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ПОДПИСА ПАРТНЬОРСКО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ИНФРАСТРУКТУРЕН ПРОЕКТ В СФЕРАТА НА ЕКОЛОГИЯТА

Община Сливен започва изпълнение на „Предефиниран проект № 3 Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“, финансиран от Финансовия механизъм на

Новини Сливен

ЗАДЪРЖАХА 22-ГОДИШЕН СЛИВНАЛИЯ С НАРКОТИЦИ

Притежание на наркотици са установили полицейски служители в хода на продължаващата операция срещу наркоразпространението в град Сливен. На 25 август служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към ОДМВР-Сливен са

Новини Сливен

ХВАНАХА ПОЛОВИН КИЛОГРАМ КОНТРАБАНДЕН ТЮТЮН

Половин килограм небрандиран тютюн е иззет при операция на полицията в Котел по противодействие на незаконната търговия с тютюневи изделия. Извършени са проверки на превозни средства, лица, търговски обекти и