ВЕЛИКДЕНСКО ПОСЛАНИЕ НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ
11.04.2023 508 Прегледи

ВЕЛИКДЕНСКО ПОСЛАНИЕ НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

ДО БОГОЛЮБИВИТЕ ПАСТИРИ, ВСЕЧЕСТНИТЕ МОНАСИ И МОНАХИНИ

И ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ

Ден на възкресение е, да се просветим от тържеството и един друг да се прегърнем. Да кажем „братя“! „На тези, които ни ненавиждат и всичко да им простим заради Възкресението, и така да възкликнем: „ Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на ония, които са в гробовете живот подари!“

/ Църковна песен /

 

Всякога, когато слухът ни се докосне до мелодично песнопение, сякаш песента обхваща мисълта ни за ръка и с леки стъпки я възвежда по божествената стълба на духовното тържество, което се възпява. Така и всяка година пасхалните песнопения на Православната църква ни въвеждат през дверите на Празника на празниците. Сред тях с особена сила звучи Воскресения ден.

Ден на възкресение е, ден на ново начало – не за Безначалния Бог, а за явлението на Неговите могъщество и любов към уязвеното от смъртността Негово творение – човека.

Ден на възкресение е – ден на въздигане от мъртвите, на издигане на душите към краеъгълния камък на вярата, а именно – че Иисус е Христос, Син Божи и Бог, Господар на живота и смъртта.

Да се просветим от тържеството!

Да се просветим от тържеството на живота, който беше светлината на човеците/ Ин 1:4 /, която мракът не може да обземе / Ин 1:5 /.

Можем ли да бъдем просветени от тържеството, ако мразим брата си, защото „ всякой който мрази брата си, е човекоубиец; и знаете, че никой човекоубиец няма вечен живот, който да пребъдва в него“ /I Ин 3:15/. „А който мрази брата си, той се намира в тъмнината, и в тъмнината ходи, и не знае накъде отива, защото тъмнината е ослепила очите му“ /I Ин 2:11/.

Може ли да бъдем просветени от тържеството, ако отмъщаваме, „отмъщението е Мое, и Аз ще отплатя“ /Втор. 32:35; Рим. 12:19/.

Може ли да бъдем просветени от тържеството, ако някой тайно клевети против ближния си /Псл. 100:5/.

И как е възможно при такова изобилие на Божествената любов, която се проявява към всички човеци в този ден, който Господ е сътворил, за да се зарадваме и развеселим в него /Псл. 117:24/, да затваряме сърцето си към своите братя и сестри.

И един друг да се прегърнем, да кажем „братя“!, и на ненавиждащите ни, и да им простим заради Възкресението.

Възхитени с радостта на Възкресението да обичаме враговете си /Мт 5:44/, да им помагаме в добрите трудове, да ги утешаваме в скърбите, за да бъдем синове на нашия Отец небесен /Мт 5:45/.

Да простим, за да бъдем простени, да помилваме, за да бъдем помилвани изисква от нас Божията любов.

Ако не очистим всяка неприязън към своите братя от сърцата си, то и Бог не ще ни приеме в общение със Себе Си, даже и при вкусването на пресветите Му Тяло и Кръв; нито светлината Му ще ни просветлява и изпълва с празнична пасхална радост.

И всуе тогава ще свети запалената от свещеника свещичка, когато ожесточението и непокаянието ще тегне като зла участ, в която броди душата, не пожелала да влезе през вратата, водеща в живота.

По тези и само по тези стъпала, които полага пред нас Пасхалното песнопение, можем да възлизаме към Тържеството на тържествата, пеейки от душа и сърце: „ Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на ония, които са в гробовете, живот подари!“

Поздравявам свещенослужителите, монашествуващите, служителите при светата Сливенска митрополия, църковнослужителите и православните християни с пресветлото Възкресение Христово!

Молитствувам за всички от Възкръсналия Христос душевно и телесно здраве, душевни и телесни сили, разбирателство, взаимни отстъпки, душевен мир и духовно усъвършенстване!

Христос Воскресе! Воистину Воскресе!

 

+ Сливенски Митрополит Йоаникий

 

Пасха Христова 2023 г.

гр. Сливен

Предишна РОТАРИ КЛУБ НОВА ЗАГОРА ЗАРАДВА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ДОМАШЕН СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ В ОБЩИНАТА
Следваща ТАКСИМЕТРОВИ ШОФЬОРИ ОТ СЛИВЕН: КРЪГОВОТО ДВИЖЕНИЕ Е НАЙ-ДОБРОТО РЕШЕНИЕ ЗА ТРАФИКА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГРАФИКЪТ ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА БЕЗПЛАТНИ ОЧНИ ПРЕГЛЕДИ Е ЗАПЪЛНЕН, ЗАПИСВАНЕТО ПРИКЛЮЧИ

Графикът за записване за безплатни очни прегледи на 7 юли е  запълнен много бързо, особено за възрастни пациенти и записването приключи. Предвид ограничения брой хора, които могат да бъдат прегледани,

Новини Сливен

ПОЛИЦИЯТА ИЗЗЕ НЕЗАКОННИ БОЕПРИПАСИ В ГРАД ШИВАЧЕВО

Служители на РУ-Твърдица са иззели боеприпаси от частен имот в град Шивачево. На 23,08 е извършена проверка на адрес в квартал “Чумерна“, обитаван от наскоро починал 82-годишен мъж. В жилището

Новини Сливен

КРЕПОСТТА „ТУИДА“ И СЛИВЕН НА ФИНАЛА ЗА НАГРАДИТЕ НА BULGARIEN TRAVEL AWARDS

Остават броени дни до края на гласуването за наградите на Bulgarian Travel Awards. Може да подкрепим номинациите на Сливен, като гласуваме за тях. Номинацията на Община Сливен може да подкрепите