ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ СЪС САКРАЛНА МУЗИКА НА СЛИВЕНСКИЯ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР НА 20 АПРИЛ
април 18, 2022 454 Прегледи

ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ СЪС САКРАЛНА МУЗИКА НА СЛИВЕНСКИЯ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР НА 20 АПРИЛ

Концерт със сакрална музика от Вивалди е подготвил за Великден Сливенският симфоничен оркестър. Той ще се състои на 20 април от 18.30 ч. в зала „Сливен“. Празничният концерт ще премине под вещото ръководство на най-големия специалист по темата в света – диригентът Франческо Фанна. За събитието са поканени от София и невероятните професионалисти от вокален камерен ансамбъл GLI ACCORDATI с ръководител Драгомир Йосифов. Сливенската публика ще се наслади и на богатия тъмен глас на солистката, контраалтът КандидаГуида.

За първи път в България, ще бъде изпълнено едно от най-значимите сакрални произведения на Антонио Вивалди – DixitDominus RV595 (Господ каза [на моя Господ]), с текста на латинската версия на Псалм 110. Музиката е написана за петима солисти, хор и оркестър и е структурирана в единадесет части – осем псалмови стиха и три славословия.

В програмата на концерта е включено и друго произведение, свързано с тематиката за Възкресение Христово. „Стабатматер“ (на латински: StabatMater) е християнски химн от 13 век. Това е най-силната средновековна латинска поема, разкриваща страданията на Майката Христова. Утвърждава се като едно от най-важните канонически последования (секвенции), при богослужението в западната църква.

Въпреки че играе съществена роля в богослужението, днес „Стабатматер“ се споменава най-вече във връзка с музикалните произведения, написани по този текст. Много композитори като Джовани Пиерлуиджи да Палестрина, Джовани Батиста Перголези,Антонио Вивалди, Джоакино Росини, Антонин Дворжак, Джузепе Верди и др., са написали музика по поемата. Посланието на това произведение е свързано с дните от Страстната седмица, посветени на Христовото страдание. В превод „СтабатМатер“ означава страдаща майка. Това ни връща към темите за състраданието и човечността, които са смисълът на нашето пребиваване на тази земя.

„Стабатматер“ за соло контраалт и оркестър, RV 621, във Фа минор, е композиция от Вивалди и е структурирана в девет части. Премиерата й е в Бреша през 1712 г. Диригентът Франческо Фанна е председател на Италианския институт „Антонио Вивалди“ във Венеция, основан от неговия баща Антонио Фанна през 1947 г. и присъединен към Фондация „Джорджо Чини“ през 1978 г.

В него се съхраняват копия от ръкописите на цялата музика композирана от Вивалди, както и съвременни издания на същата, монографични есета и обширна аудио и видео документация, на разположение на учените и изследователите за консултация.

Билети за Великденския концерт на симфоничния оркестър, вече се продават онлайн на epaygo.bg, в офис мрежата на EasyPay, както и на касата на зала „Сливен“ – от 10-13 ч. и 15-17 ч.

 

Предишна ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА” ОБЯВЯВА ПРАЗНИЧНОТО СИ РАБОТНО ВРЕМЕ
Следваща УЧЕНИЦИ ОТ СТРОИТЕЛНАТА ГИМНАЗИЯ В СЛИВЕН ОБРАХА ПРИЗОВИТЕ МЕСТА НА НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НОВИ УСПЕХИ ЗА МЛАДИТЕ СЛИВЕНСКИ ШАХМАТИСТИ

Големи шахматни успехи на състезателите от ШК „Сините камъни“ гр. Сливен. През уикенда се проведоха два големи турнира за мъже и за деца в гр. Шумен и в гр. Габрово.

Новини Сливен

АТАНАС СКАТОВ ПРЕДСТАВИ НОВАТА СИ КНИГА В РОДНИЯ СЛИВЕН

Алпинистът Атанас Скатов представи новата си книга „Манаслу“ в родния Сливен. Това се случи снощи в зала „Май“ на общината. Атанас Скатов бе приветстван от Пепа Чиликова, зам.-кмет по културата

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на аварийно възстановителни работи на 08. 11. 2019 (петък) е прекъснато водоподаването на Сливенски Минерални бани в района басейна -воденицата