ВАРНЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ЙОАН И ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ОТТЕГЛИХА ПОДКРЕПАТА СИ ЗА СИНОДНАТА НАРЕДБА
07.03.2024 388 Прегледи

ВАРНЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ЙОАН И ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ОТТЕГЛИХА ПОДКРЕПАТА СИ ЗА СИНОДНАТА НАРЕДБА

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Врачански митрополит Григорий излязоха със съвместно обръщение, в което заявяват, че оттеглят подкрепата си за синодната наредба, променяща правилата за избор на епархийски митрополит. Те правят това „в името на любовта, мира и единството на Българската православна църква“.

Ето и целия текст на обръщението:

„Последните дни сърцата ни са изпълнени от голяма духовна тревога, защото настъпи огромно разделение сред вярващите човеци от родната ни света Църква. Намираме се в особено благоприятно време на опомняне, когато се нижат дните на третата подготвителна Неделя към Великия пост.

„Църквата е общият дом на всички“, казва свети Йоан Златоуст (Из Беседа към Евангелието според Матей, 32, 6 – В: Творения, т. 7, с. 370). Към благоустрояването на този наш общ дом сме призвани всички ние, православните християни, независимо от нашето служение и чин в Богочовешкия организъм. Същият свети отец пише: „Църквата не познава разлика между владика и служител“ (Из Беседа към посланието на свети апостол Павел до Филимона, 1, 1 – В: Творения, т. 11, с. 917).Грижата за нашия общ дом – Църквата, е първостепенна задача и дълг на всички нас, архиереи, честнò свещенство и вярващ народ.

В това служение, в стремежа си да служим на Църквата, ние като човеци несъмнено допускаме несъвършенства, пропуски и грешки. Такова едно прибързано решение, което предизвика голямо смущение сред църковния народ, беше приетата на заседанието на Св. Синод на БПЦ-БП на 24 февруари т. г. „синодална наредба“. По нея се произнесоха авторитетни юристи и други специалисти, които констатираха сериозни проблеми с оглед на досегашната практика, на Устава на БПЦ-БП и на държавното законодателство. Стана ясно, че подобна наредба не може да бъде приета и приложена.

В името на любовта, мира и единството на Българската православна църква, както и за избягване на всяка съблазън и смут у народа Божи, заявяваме, че оттегляме своята подкрепа за приемане на синодалната наредба.

Първият човек, който е влязъл в Рая е бил разбойникът. И първият човек, който отишъл в ада е бил апостол на Христос. И начинът, по който се е случило всичко това, е голям урок за нас. Затова човек никога не трябва да се отчайва или поставя кръст на някой друг. Ние, братята архиереи, трябва да намерим общоприемливо решение, съобразно с Устава на БПЦ, в братско единодушие и за доброто на светата Църква. Призоваваме вярващия народ към усърдна молитва за преодоляване на възникналото смущение и за възстановяване на църковния мир“.

 

dveri.bg

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ЕДИН СТРАНЕН СЛУЧАЙ С ИЗЧЕЗНАЛ АВТОМОБИЛ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЕСЕННИЯТ ТЕАТРАЛЕН САЛОН НА СЛИВЕН СЕ ЗАВРЪЩА

От 13 до 30 октомври на голямата сцена на Драматичен театър – Сливен ще дефилират най-награждавани представления от последния сезон на българската театрална сцена, със звездните актьори Деян Донков, Радина

Новини Сливен

ВРЕМЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО НА ЖП ПРЕЛЕЗА В УЧАСТЪКА ТВЪРДИЦА – ШИВАЧЕВО

На 23 юли, вторник, ще бъде въведена организация на движението на жп прелеза в участъка Твърдица-Шивачево. Причината е продължаващ ремонт в района на релсите и на прелеза. Движението ще се

Новини Сливен

МАЙКА И СИН СА НОВИТЕ ЗАБОЛЕЛИ ОТ КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН

Майка и син последните двама, заболели от коронавирус в Сливен, научи Sliveninfo. С тях бройката на заразените в града става 57. Двамата са настанени в инфекциозното отделение на Военна болница