ВАНДАЛИ УВРЕДИХА ДЪРВО НА 60 ГОДИНИ НА УЛ. „ОБОРИЩЕ“ В СЛИВЕН
януари 25, 2023 2818 Прегледи

ВАНДАЛИ УВРЕДИХА ДЪРВО НА 60 ГОДИНИ НА УЛ. „ОБОРИЩЕ“ В СЛИВЕН

Здраво дърво от вида „полски ясен“ на възраст над 60 години е било умишлено увредено, за да бъде унищожено, сигнализираха граждани в общинската администрация.

Дървото расте на тротоара пред нова частна къща на ул. „Оборище“ в града. Общината е полагала редовни грижи за него, короната му е била съкращавана. „На място се  установи, че на 30 см височина в ствола му са пробити отвори с диаметър по 1 см. С просто око се вижда, че тези отвори и стволът са били заливани с течност, за да бъде унищожено дървото“, съобщи  ландшафтният архитект Емилия Кючукова. Усещала се миризма на нафта.

Проверка по случая показа, че това не е първият сигнал за вандалското посегателство. Вече са правени опити за връзка със собственика на жилищния имот, но засега – без резултат. Той не е бил откриван на адреса. Изпратено му е и писмо, което обаче не е потърсено и е върнато в администрацията. Опитите за установяване на контакт продължават. Дървото ще бъде наблюдавано от общинските еколози.

За съжаление, през последните години са регистрирани четири такива посегателства върху тротоарни дървета на различни места в Сливен. „Едно от пробитите дървета, на тротоар по бул. „Георги Данчев“, трябваше да бъде отсечено. То изсъхна бързо под въздействие на химикалите и стана опасно“, уточниха експертите.

Община Сливен напомня, че дърветата край улиците, булевардите, в парковете и други обществени територии са публична общинска собственост. Извършителите на злоумишлени увреждания подлежат на санкции по действащата нормативна уредба.

Общината благодари на гражданите, които сигнализират за незаконните посегателства, тъй като увредените дървета започват да съхнат и се превръщат в реална опасност за минувачите, както и за имотите, пред които се намират.В случаите, когато дървета застрашават преминаващи граждани и инфраструктура, администрацията винаги взема отношение по подадените сигнали и извършва необходимите действия.

Предишна ЧИСТИ 1450 ЛЕВА СТАРТОВА ЗАПЛАТА ПРЕДЛАГА КОМПАНИЯТА „РЕТАЛ БАЛКАН” В СЛИВЕН
Следваща ДИМИТЪР МИТЕВ: КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПРЕДЛАГА СРЕДСТВАТА ЗА СДРУЖЕНИЯТА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ НА 1 МИЛИОН ЛЕВА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЛАСТЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР – СЛИВЕН ПОДКРЕПИ ТРАДИЦИОННИЯ КОНКУРС ЗА РИСУНКА „АЗ И МОЯТ ГРАД“

Наградените рисунки от петте категории в традиционния конкурс за рисунка „Аз и моят град“ ще бъдат поставени във фоайето на Община Сливен на пет статива, осигурени от Областен информационен център

Новини Сливен

ЗАЛОВИХА ПИЯН ШОФЬОР

Водач с алкохол над 1,2 промила е установен от служители на РУ-Твърдица. На 3 август е извършена проверка на 55-годишния П.К., водач на лек автомобил „Фолксваген Поло“. Полицейските служители установяват,

Новини Сливен

МЪЖ Е ЗАДЪРЖАН ЗА НАРКОТИЦИ В СЛИВЕН

Притежаване на наркотици са установили служители на група „Охрана на обществения ред“ при РУ-Сливен. Проверката е извършена днес в часовете след полунощ на ул. „Охрид“. В 35-годишния П.П. е намерено