ВАЛИДИРАТ ПОЩЕНСКА МАРКА СЪС СГРАДАТА НА СЛИВЕНСКАТА МИТРОПОЛИЯ
08.12.2023 653 Прегледи

ВАЛИДИРАТ ПОЩЕНСКА МАРКА СЪС СГРАДАТА НА СЛИВЕНСКАТА МИТРОПОЛИЯ

На 12 декември ще бъде пусната в употреба пощенска марка със сградата на Сливенската митрополия. Изданието е посветено на 125-годишнината от рождението известния в миналото архитект – новатор Захари Илиев. Марката ще бъде валидирана на церемония на 12 декември, от 13,30 часа във фоайето на зала „Сливен“. От Министерството на транспорта и съобщенията уточниха, че тя е с размери 50/25 мм, с номинална стойност 1,90 лева и ограничен тираж. Художник е доц. Георги Павлов. Специалният пощенски печат ще бъде предоставен за използване в Пощенска станция 8800 – Сливен за три работни дни, считано от датата на валидиране.

Пощенската марка е създадена по идея на Община Сливен. Арх. Захари Илиев /1898 – 1947 г./ е близък роднина на митрополит Иларион. С негова подкрепа той заминава за Германия, където завършва архитектура в прославената школа за изкуство, архитектура и дизайн „Баухаус“.След завръщането си се установява в Сливен. Създава десетки сгради, които оформят европейския облик на града – Популярна банка, централните хали, Военна болница, трийсетина жилищни постройки и др. Сградата на митрополията, построена през 1933 – 1939 г. по негов проект, се счита за безспорния му шедьовър.

Арх. Захари Илиев се включва в обществения живот на Сливен веднага, след като се установява в града. Още на следващата година, през 1929 г., той е избран в настоятелството на „Зора“, съобщават в блога на читалището.

Предишна СЪВЕТЪТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ РИСКА ОТ БЕДСТВИЯ ПРОВЕДЕ ВТОРОТО СИ РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТЕ ЗАСЛУЖАВАТ ПОХВАЛА

Те заслужават похвала. Николай Михайлов и Мариян Господинов са охранители в общинската фирма „Общинска охрана и СОТ“ – Сливен. Днес следобед те намериха дамска чантичка в района на парк „Юнак“.

Новини Сливен

ДВА ТЕЛЕВИЗОРА СА ОТКРАДНАТИ ОТ АПАРТАМЕНТ В КВАРТАЛ „ДРУЖБА“

Служители на сектор „Криминална полиция“ към РУ-Сливен работят по сигнал за кражба от апартамент в сливенския квартал „Дружба“. От жилище, собственост на 57-годишен мъж, е извършена кражба на два броя

Новини Сливен

ХРАСТИ И РОЗИ ЩЕ ИМА НА БУЛ. „БУРГАСКО ШОСЕ“

Работници от общинското предприятие „Озеленяване“ в Сливен започнаха подготовка за засаждане на храсти тип „Кипарис“ и рози на бул. „Бургаско шосе“. Днес репортер на Sliveninfo улови момент от дейността на