ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЗИ – СЛИВЕН

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЗИ – СЛИВЕН

Ваксините са решаваща част от стратегията на Европейския съюз за връщане към един по-нормален начин на живот, при който отново ще можем да се виждаме с близки и да пътуваме с приятели.

Европейската агенция по лекарствата извършва строг контрол върху всички ваксини, за да се увери, че те са безопасни и ефективни. Преди одобрение ваксините в ЕС се оценяват по същите високи стандарти като всяко лекарство. Ваксините, които България е осигурила за гражданите си, се използват по цял свят. Те са преминали успешно клинични изпитвания. Доказано е, че отговарят на всички изисквания за качество, безопасност и ефикасност. Това, което е различно за ваксините срещу COVID-19 е, че скоростта на развитие и потенциалното одобрение са много по-бързи поради спешната ситуация, свързана собщественото здраве в световен мащаб. Проведени са проучвания сред голям брой доброволци от различни държави, на различна възраст, с или без придружаващи заболявания.

Към 11.10.2021 г. в света са приложени над 6,54 милиарда дози от ваксините срещу COVID-19, като над 2,78 милиарда души са със завършен ваксинационен цикъл.

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването. Най-важно е ваксина да получат възрастните хора и тези с хронични заболявания, защото рискът от тежко боледуване, влизане в болница и летален край при тях е най-висок. Но не трябва да забравяме, че ваксината дава индивидуална защита. Затова колкото повече хора се имунизират, толкова по-бързо ще преодолеем пандемията.

Страничните реакции не се проявяват при всички, които са ваксинирани. Те са очаквани и бързопреходни. Изразяват се в отпадналост, болка в мускулите, главоболие, зачервяване на мястото на инжекцията и др. Обикновено те се появяват след ваксинацията и преминават за часове.

В случай на проява на неочаквана странична реакция, уведомете медицинското лице, поставило ваксината или ваксинационния пункт, в който е приложена. Сигнал може да подадете на телефон 02 8903417или чрез online формуляра на интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ): https://www.bda.bg/bg/формуляр-за-съобщаване-на-нежелани-лекарствени-реакции-от-медицински-специалисти.

Дори да сте преболедували, съществува риск от повторна инфекция. Все още няма категорични данни колко дълго продължава имунитета придобит след преболедуване.

Неимунизираните преболедували могат да се ваксинират 3 месеца след като са били диагностицирани с COVID-19 инфекция.

При лицата, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим, втората доза ваксина може да се постави не по-рано от шестмесецa след диагностицирането.

Ако нямате симптоми, не е необходимо да се изследвате преди ваксинация.

Научните анализи показват, че след завършване на ваксинационния статус са нужни около две седмици за изграждането на имунитет срещу COVID-19.Вече е доказано, че одобрените до момента ваксини защитават от Делта варианта на коронавируса.

Коя ваксина срещу COVID-19 е най-добра? Най-добрата ваксина е тази, която е най-лесно достъпна за Вас! Консултацията с Вашия лекар също може да Ви помогне в избора на ваксина.

 

Ваксините са безплатни за всички. Без значение дали сте здравноосигурен/а или не можете да се имунизирате при общопрактикуващия си лекар или във временен имунизационен пункт.

Предишна ГЕРБ - СЛИВЕН РЕГИСТРИРА ЛИСТАТА СИ С КАНДИДАТИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
Следваща АТАНАС ЗАФИРОВ ПОВЕДЕ ЧЕРВЕНАТА ЛИСТА В СЛИВЕН ЗА ПОВЕЧЕ СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА ДРОГА В СЛИВЕН

Притежание на наркотици са установили служители на РУ-Сливен. При осъществяване на патрулна дейност, около 02,45 часа, на 18 август, в центъра на град Сливен е извършена проверка на 30-годишния Г.В.,

Новини Сливен

В РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИГАТА „ФИЛОСОФЪТ” НА ПРОФ. ПЕТКО ГАНЧЕВ

На 17. 11/петък/ 2017г., от 17:00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен ще бъде представена книгата на проф. Петко Ганчев „Философът”. Петко Димитров Ганчев е професор, доктор на философските

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ПРЕДИЗБОРНИТЕ АГИТАЦИОННИ МАТЕРИАЛИ

Със заповед на кмета Стефан Радев се регламентират местата – специално поставените табла по бул. „Цар Освободител“, за поставяне на плакати, обръщения и други предизборни агитационни материали, във връзка с