ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСТАНЯВАНЕТО НА ЛИЦА ОТ УКРАЙНА, ТЪРСЕЩИ ВРЕМЕННА ЗАКРИЛА
март 14, 2022 403 Прегледи

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСТАНЯВАНЕТО НА ЛИЦА ОТ УКРАЙНА, ТЪРСЕЩИ ВРЕМЕННА ЗАКРИЛА

Всички бягащи от военните действия в Украйна, влезли в страната ни от 24 февруари насам, получават временна закрила, съобщиха от Областния кризисен щаб в Сливен, създаден във връзка с кризата в Украйна.  Този регламент е уреден съгласно РМС №144/10 март 2022 г.

Право на временна закрила имат всички украинци, напуснали страната след 24 февруари т.г. , като лицата трябва да се регистрират до 31 март т.г., за да им бъде издаден  регистрационен документ (ламинирана карта) със снимка и QR код. Регистрацията се осъществява на граничния пункт и се издава документ. Предвидени са необходимите условия за информиране, посрещане на спешни нужди, съдействие за възрастни и деца, охрана, мобилна комуникация, сигурна зона за транспорт и насочване към места за настаняване.

Получилите временна закрила имат право на помощ за подслоняване и изхранване (закуска, обяд и вечеря) в места за настаняване – в общ размер на 40 лева на ден без ДДС (условието важи и за лицата под 18 години), в т.ч. туристически данък, за срок от 3 месеца. Същата помощ получават и лицата, заявили желание за достъп до пазара на труда у нас, но за срок от 1 месец от датата на заявяването.

Сумата ще се предоставя на хотелиери, осъществяващи настаняване и изхранване на разселени лица от Република Украйна в категоризирани или

регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър. Също така помощта се предвижда да се използва в обектите на Националния осигурителен институт, болници, лечебни центрове и почивни станции, собственост на държавата и общините. За подслон ще бъдат използвани при възможност ученически и студентски общежития, центрове за личностно развитие, обекти на образователното министерство и висшите училища, информираха от Министерството на туризма.

Подробностите за регистрирането на юридическите лица, осъществяващи настаняване и изхранване, и за подаването на заявления за заплащане могат да се прочетат във файла grafik.

В сайта на областната администрация чрез линка https://regionsliven.com/news/388153 гражданите могат да се запознаят с Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие военните действия в Република Украйна; Плана за действие при  временна закрила в България; съответните решения на МС .

Областната администрация ще продължи да публикува взетите държавни решения, приетите документи, както и информация за работата на областно ниво, свързани с оказването на съдействие на украинските граждани, потърсили закрила в страната ни.

 

 

Предишна Д-Р ЮЛИЯ БЯНКОВА СПЕЧЕЛИ КОНКУРСА ЗА НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО РЕАНИМАЦИЯ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА НА СЛИВЕН
Следваща 292 ДУШИ СА БОЛНИТЕ С COVID-19 В ОБЛАСТ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Питат ме: – Колко често може да пием вино? Отговарям: – Купете си календар. Там дните, в които може да пиете, са отбелязани с цифри. И както се досещате –

Новини Сливен

ОТ 19 АПРИЛ ЗАПОЧВА ИЗПЛАЩАНЕТО НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЕКЦИОННИ КОМИСИИ

На 19 април – понеделник, започва изплащането на възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии, участвали в парламентарните избори на 4 април. Плащането ще се извърши по банков път, ако

Новини Сливен

ЖЕСТОКА КАТАСТРОФА В СЛИВЕН, ДЖИП АУДИ ПРЕМАЗА ФОРД

Жестока катастрофа стана тази сутрин в Сливен. Огромен джип „Ауди Q7“ премаза автомобил „Форд“. По неофициални данни има жертва. Инцидентът стана около 07.40 часа сутринта на бул. „Бургаско шосе“, пред