БЮСТ-ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ОТКРИХА В КЕРМЕН
20.02.2023 872 Прегледи

БЮСТ-ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ОТКРИХА В КЕРМЕН

Церемонията по откриване на бюст-паметник на Васил Левски в Кермен вчера започна с  построяване на почетен караул от Военно формирование 22220-Сливен.

Официалното откриване на 144-ия бюст-паметник на Апостола в България бе съпроводено с доклад, рецитал от стихове и есе за Васил Левски в изпълнение на учениците Илиян Йорданов, Богомила Петрова, Магдалена Василева, Васил Мариянов, Стефан Петев, Силвия Банкова, Величка Славчева и Милен Илиянов от местното Основно училище „Христо Смирненски“ и на второкласника Господин Божериков от  сливенското Средно училище „Пейо Крачолов Яворов“.

Пред гостите на събитието кметът на община Сливен Стефан Радев посочи, че и днес Левски продължава да живее, благодарение на патриотичните и родолюбивите инициативи, посветени на личността и делото му.

„Поздравявам и благодаря на кмета на Кермен Живко Жечев, на инициативния комитет и на всеки един, който е допринесъл за това днес да имаме възможност да открием бюст-паметник на нашия национален герой. Убеден съм, че докато неговите слова са живи и предавани чрез нас на младите поколения, неговото дело ще живее! Ще я има и България! Всички ние сме длъжници пред този великан в нашата история и всеки ден трябва да доказваме, че сме достойни негови наследници!“, заяви още сливенският градоначалник, който заедно с кмета на Кермен откриха официално паметника.

Благодарности към Общината, в лицето на кмета Стефан Радев, към сливенския парламент и всички, участвали финансово и с доброволен труд, отправи керменският кмет Живко Жечев. Той получи от сливенския кмет свидетелство за дарение.

„Малък Кермен отдава значимото на общонационалния герой Васил Левски. Благодаря на всички за съпричастността и подкрепата, с които успяхме да завършим паметника за рекордно кратко време – само 6 месеца“, заяви още Живко Жечев.

Освещаването на паметника извърши отец Стилиян от местната църква „Св. Петка“. След това венци и цветя поднесоха кметовете на община Сливен и Кермен, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, началникът на Военния гарнизон в Сливен полк. Любомир Вачев,, кметове на населени места и кметски наместници, граждани и гости на проявата.

Внушителният монумент е изграден с дарения и доброволен труд на граждани, фирми и организации по инициатива на кмета на Кермен Живко Жечев, Васил Събев и Панайот Маринов. Автор на проекта и скулптор е Кирил Стоянов.

По време на церемонията свидетелства за дарение и благодарствени адреси получиха всички, участвали в изграждането на паметника на Апостола на Свободата.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ВЗЕ УЧАСТИЕ В РИТУАЛА - ПОКЛОНЕНИЕ ПО ПОВОД 150-та ГОДИШНИНА ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ ОТ КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ КЪМ СЕМЕЙСТВОТО НА ГОЛЕМИЯ СПОРТИСТ МИХАИЛ ЖЕЛЕВ

Кметът на Сливен Стефан Радев изказва съболезнования на семейството на видния сливенски спортист Михаил Желев, който ни напусна днес. „Загубата е голяма не само за неговите близки, приятели, но и

Новини Сливен

БИЗНЕСЪТ ПОБЕДИ ГРАЖДАНИТЕ В КВАРТАЛИТЕ НА СЛИВЕН

Бизнесът постигна убедителна победа над хората, които живеят в кварталите на Сливен. Изводът се налага от гласуваната в четвъртък промяна в Наредбата за обществения ред в Община Сливен. Изменението се

Новини Сливен

УБИЙСТВОТО В СЛИВЕН Е ИЗВЪРШЕНО НА 100 МЕТРА ОТ ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА

Полицейска патрулка удари куче, преследвайки убиеца на 39-годишен мъж. За престъплението първи информира Sliveninfo. Убийството е извършено на 100 метра от областната болница, в блок № 8 на ул. „Гео