БЮСТ-ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ОТКРИХА В КЕРМЕН

БЮСТ-ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ОТКРИХА В КЕРМЕН

Церемонията по откриване на бюст-паметник на Васил Левски в Кермен вчера започна с  построяване на почетен караул от Военно формирование 22220-Сливен.

Официалното откриване на 144-ия бюст-паметник на Апостола в България бе съпроводено с доклад, рецитал от стихове и есе за Васил Левски в изпълнение на учениците Илиян Йорданов, Богомила Петрова, Магдалена Василева, Васил Мариянов, Стефан Петев, Силвия Банкова, Величка Славчева и Милен Илиянов от местното Основно училище „Христо Смирненски“ и на второкласника Господин Божериков от  сливенското Средно училище „Пейо Крачолов Яворов“.

Пред гостите на събитието кметът на община Сливен Стефан Радев посочи, че и днес Левски продължава да живее, благодарение на патриотичните и родолюбивите инициативи, посветени на личността и делото му.

„Поздравявам и благодаря на кмета на Кермен Живко Жечев, на инициативния комитет и на всеки един, който е допринесъл за това днес да имаме възможност да открием бюст-паметник на нашия национален герой. Убеден съм, че докато неговите слова са живи и предавани чрез нас на младите поколения, неговото дело ще живее! Ще я има и България! Всички ние сме длъжници пред този великан в нашата история и всеки ден трябва да доказваме, че сме достойни негови наследници!“, заяви още сливенският градоначалник, който заедно с кмета на Кермен откриха официално паметника.

Благодарности към Общината, в лицето на кмета Стефан Радев, към сливенския парламент и всички, участвали финансово и с доброволен труд, отправи керменският кмет Живко Жечев. Той получи от сливенския кмет свидетелство за дарение.

„Малък Кермен отдава значимото на общонационалния герой Васил Левски. Благодаря на всички за съпричастността и подкрепата, с които успяхме да завършим паметника за рекордно кратко време – само 6 месеца“, заяви още Живко Жечев.

Освещаването на паметника извърши отец Стилиян от местната църква „Св. Петка“. След това венци и цветя поднесоха кметовете на община Сливен и Кермен, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, началникът на Военния гарнизон в Сливен полк. Любомир Вачев,, кметове на населени места и кметски наместници, граждани и гости на проявата.

Внушителният монумент е изграден с дарения и доброволен труд на граждани, фирми и организации по инициатива на кмета на Кермен Живко Жечев, Васил Събев и Панайот Маринов. Автор на проекта и скулптор е Кирил Стоянов.

По време на церемонията свидетелства за дарение и благодарствени адреси получиха всички, участвали в изграждането на паметника на Апостола на Свободата.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ВЗЕ УЧАСТИЕ В РИТУАЛА - ПОКЛОНЕНИЕ ПО ПОВОД 150-та ГОДИШНИНА ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДВАМА НАРУШИТЕЛИ НА КАРАНТИНАТА СА УСТАНОВЕНИ В СЛИВЕН

ОДМВР-Сливен оказва пълно съдействие на институциите за спазване на въведените противоепидемични мерки във връзка с ограничаване разпространението на  COVID-19. В дните от 5 до 8 юни са извършени 493 проверки

Новини Сливен

40 СТОТИНКИ СТИГНА ЦЕНАТА НА ЯЙЦЕТО В СЛИВЕН

40 стотинки стигна цената на едно яйце в Сливен. Снимката, която виждате е от магазин „Кауфланд“. Преди два месеца отново в Сливен имаше рекордна цена от 35 стотинки за яйце.

Новини Сливен

165 СЛИВЕНСКИ ФИРМИ СА ПОЛУЧИЛИ НАД 1 000 000 ЛВ. ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

Над 1 милион лева безвъзмездна финансова помощ от Националната агенция за приходите е получил до момента бизнесът в Сливенска област, съобщават от териториалната структура на приходното ведомство в града. Помощта