БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО В ОГРОМНАТА СИ ЧАСТ Е ПРОТИВ ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА ВОЕННА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА, КАЗА В СЛИВЕН КРИСТИАН ВИГЕНИН

БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО В ОГРОМНАТА СИ ЧАСТ Е ПРОТИВ ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА ВОЕННА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА, КАЗА В СЛИВЕН КРИСТИАН ВИГЕНИН

Българското общество в огромната си част е против предоставянето на военна помощ за Украйна. Това каза пред журналисти в Сливен заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин, като уточни, че трябва да се прави разлика между военна и хуманитарна помощ.

Той изрази увереност, че позицията на социалистите относно тази тема е правилна и настоя отново президентът да наложи вето на споразумението за военна помощ за Украйна. По думите му, то е противоконституционно, защото дава възможност на Министерския съвет да взема решения, без знанието на Народното събрание.

„От 240 народни представители общо 25 бяха прочели засекретените приложения, в които е описано каква е военната помощ“, каза Вигенин. Те не се интересуват какво всъщност изпращаме. За тях, изглежда, най-важно е да се включим и ние в списъка със страни, които изпращат военна помощ. В този парламент т.нар. „коалиция на войната“ е много устойчива и има голямо мнозинство. Очевидно не можем да ги спрем, но бихме искали да правят нещата открито и всичко да бъде законно“, допълни той.

„Не сме убедени, че ветото няма да бъде преодоляно, но то ще даде повече време, а ние обмисляме да сезираме Конституционния съд по този въпрос“, каза заместник-председател на БСП. Той допусна, че социалистите биха могли да поискат подкрепа от „Възраждане“, които са другата политическа сила, която е против предоставянето на военна помощ. „Няма нищо лошо в това да потърсим подкрепа за подписи от „Възраждане“, защото нито те, нито ние сами можем да го направим“, каза Вигенин.

Смятаме, че България, използвайки специфичните си отношения и с Русия, и с Украйна, може да бъде полезна в търсене на мира, в усилия за постигане на дипломатически решения, отколкото с военна помощ, допълни Кристиан Вигенин. Когато свърши войната, ние ще можем да работим много по-успешно за установяването на траен мир в нашия регион, ако не сме участвали с военни доставки в този конфликт, коментира народният представител.

„Като че ли в този парламент има по-голямо смирение“, коментира Кристиан Вигенин и допълни, че не е невъзможно да бъде съставено редовно правителство. Като положителен сигнал той посочи опита на ГЕРБ да излязат от чисто партийния подход, предлагайки експертно правителство. Според него „Продължаваме промяната“ се опитват да доразвият направеното от ГЕРБ, канейки парламентарните групи на разговор. Въпреки това депутатът изрази съмнение, че ще се събере мнозинство с втория мандат. Според него, при третия мандат трябва да се направи усилие, но не на всяка цена, защото има риск от колективна безотговорност. Вигенин посочи, че от БСП поддържат готовност за нови избори.

Народният представител заяви още, че в плановете на двамата с колегата му депутат от Сливен Деян Дечев, са включени изграждане на четирилентов път между Ямбол и Сливен и свободна индустриална зона на трите общини Сливен, Ямбол и Тунджа.

 

БТА

Предишна СЛИВЕНСКИ ОГНЕБОРЦИ СПАСИХА ГОРЯЩО АУДИ
Следваща ЕРМ ЗАПАД ЗНАЧИТЕЛНО УВЕЛИЧИ ПРОВЕРКИТЕ ЗА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЛИФТЪТ НА КАРАНДИЛА НЯМА ДА РАБОТИ ОТ 27 ОКТОМВРИ ДО 6 НОЕМВРИ ТАЗИ ГОДИНА

Лифтът на Карандила няма да работи от 27 октомври до 6 ноември тази година, поради извършване на есенно-зимна профилактика. Това съобщиха от фирма „Пътнически превози“-Сливен.

Новини Сливен

47-ГОДИШЕН ШОФЬОР НА МЕРЦЕДЕС БЛЪСНА МЪЖ НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА НА БУЛ. „СТЕФАН СТАМБОЛОВ“

На  18 декември, около  18,00 часа, на бул.“Ст.Стамболов“ в град Сливен е настъпило пътно произшествие с пострадал пешеходец. Лек автомобил „Мерцедес“, управляван от 47-годишен водач от град Сливен блъска на

Новини Сливен

КВАРТАЛ „СИНИ КАМЪНИ“ С ИЗЦЯЛО НОВА УЛИЦА

Изцяло нова вътрешна улица беше изградена в кв.„Сини камъни“, която се намира на възлов участък в района на детска градина „Елица“, близо до училище „Елисавета Багряна“. Пред кмета Стефан Радев