БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ В СЛИВЕН СЕ ОБЯВЯВА СРЕЩУ  НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА КАРТА ЗА ОБЛАСТТА
май 16, 2018 3229 Прегледи

БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ В СЛИВЕН СЕ ОБЯВЯВА СРЕЩУ НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА КАРТА ЗА ОБЛАСТТА

Категорично се обявяваме срещу предложените параметри на Националната здравна карта за Област Сливен. Ако тя стане факт, ще имаме със 140 легла по-малко, но по-сериозният е намаляването нивото на компетентност, което ще доведе до закриване на отделения, бягство на специалисти и по-ниско ниво на здравеопазване. Това обяви пред Sliveninfo д-р Богдан Сотиров, председател на БЛС – Сливен. Съюзът излезе с нарочна декларация до министър – председателя и други представители на държавата.

Sliveninfo ви предлага декларацията:

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОМБУДСМАНА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА БЛС

НАЦИОНАЛНАТА КОМИСИЯ
ЗА НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНА КАРТА

ДИРЕКТОРА
НА РЗИ СЛИВЕН

ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ
НА ОБЛАСТ СЛИВЕН

КМЕТА
НА ОБЩИНА СЛИВЕН

КМЕТА
НА ОБЩИНА КОТЕЛ

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Като председател на УС на РК на БЛС – Сливен и от името на УС, категорично заявяваме, че не сме съгласни с параметрите на Националната здравна карта за Област Сливен по следните причини:

Терапевтични легла – предлагаме да се запази броя на съществуващите легла по следните специалности:

Ендокринология.
Мотив: захарният диабет е социално значимо заболяване с прогресивно нарастващ брой заболели. В допълнение Сливенска област е район с ендемично ниски нива на йод и повишена заболеваемост от болести на щитовидната жлеза.
Лечението на тиреоидна патология изисква по стандарт минимум второ ниво на компетентност, а проектът за Национална здравна карта предвижда леглата от второ ниво да бъдат намалени от шестнадесет на две.

Инфекциозни болести.
Мотив: Сливенска област е ендемичен район за кърлежово преносими инфекции. Висок е процентът на населението от малцинствен произход. Идеята леглата от второ ниво на компетентност да бъдат трансформирани в такива от първо ниво ( само две легла от второ ниво по проекта за Национална здравна карта ) ще доведе до невъзможност за лекуване на невроинфекции, кърлежови инфекции и хепатални коми, всички изискващи по стандарт минимум второ ниво.

Кардиология.
Трансформирането на легла от трето и второ ниво на компетентност в такива от първо ниво ( само четири легла от второ ниво по проекта за Национална здравна карта ) ще доведе до невъзможност да бъдат лекувани най-разпространените заболявания на сърдечно съдовата система – ритъмни нарушения, перикардит, ендокардит, БТЕ, НАП. Всички изброени изискват минимум второ ниво на компетентност.
Определените четиринадесет легла трето ниво на компетентност ( при четиридесет и пет такива към момента ) са крайно недостатъчни за лечението на остър инфаркт на миокарда. Напомняме, че отделението по инвазивна кардиология е единствено в областта, обслужва цялата област, както и че при лечение на остър инфаркт на миокарда важи правилото за „златния час“.

Вътрешни Болести – непрофилирани.
Идеята на тези легла е да бъдат разкрити на места, където няма достатъчен брой специалисти по Вътрешни Болести за профилирано отделение. Районът на община Котел е такъв, като през зимните месеци е трудно достъпен. Закриването на въпросните легла ще изправи населението от общината пред невъзможност за свободен достъп до медицински услуги.

Хирургични легла – предлагаме да се запази броя и нивото на компетентност на съществуващите легла по следните специалности:

Ортопедия и травматология.
Мотив: през областта минават основни пътни артерии което е предпоставка за висок пътнотранспортен травматизъм. Населението е застаряващо с висок риск от падания и фрактури на крайниците. Всички оперативни процедури с голям и много голям обем и сложност на горен и долен крайник изискват трето ниво на компетентност, или второ ниво в условия на спешност. Това е по-голямата част от травматологичната патология. По проекта за Национална здравна карта за областта са определени само пет легла от трето ниво и единадесет от второ ниво, което е крайно недостатъчно като абсолютен брой и ниво. Само в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ на ден се извършват до три операции на крайниците с голям и много голям обем и сложност. Напомняме, че въпросната патология възниква в условията на спешност и е абсурдно да се мисли за листа на чакащи.

Хирургия.
Мотив: Всички операции с голям и много голям обем и сложност изискват трето ниво на компетентност. Към тези операции се числят операциите на хранопровода стомаха и дуоденума, чернодробните операции, операциите на панкреаса и дисталния холедох, операциите на екстрахепаталните жлъчни пътища както и животозастрашаващите инфекции. Високият процент малцинствени пациенти, застаряващото население, неплатежоспособността водят до постъпване в болница при крайно авансиране на заболяванията, налагащо изброената патология да се работи основно по спешност. На този фон по проекта за Национална здравна карта леглата от трето ниво от тридесет и пет се намаляват на девет.

Съдова хирургия.
Параметрите от Областната здравна карта обхващат период от време, през който титулярните лекари са напуснали отделението по съдова хирургия. Към момента в отделението работят двама лекари със специалност и тенденцията е дейността им да се разширява. Въпросното отделение е единствено за областта.

Педиатрични легла – не сме съгласни с така предложените параметри по следните причини:

Сливенска област е на първо място по раждаемост в България ( 12,5 промила при средно 9,0 промила за страната за 2017г. )
Преобладаващ е броят деца от малцинствен произход. Не са рядко срещани майки и родилки на възраст 14-15години с всички произтичащи от това проблеми.

Неонатология
Проектът за Национална здравна карта предлага леглата от второ ниво на компетентност от тридесет и седем да се намалят на двадесет, като общия брой легла се намаля от осемдесет и пет на шестдесет и две. С оглед горепосочените причини това е недопустимо. Всички състояния изискващи апаратна вентилация по конвенционалния метод, фототерапия, обменни кръвопреливания както и лечението на недоносени новородени трета степен с тегло над 1200 грама изискват второ ниво на компетентност. Само в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ към всеки един момент се лекуват около тридесет и пет новородени изискващи поне второ ниво на компетентност.

Педиатрия
Проектът за Национална здравна карта предлага леглата от второ ниво на компетентност от шестдесет и две да се намалят на двадесет и четири. Това е абсолютно недостатъчно на фона на патологията в областта, хоспитализациите предимно по спешност и културно етническите дадености на малцинствата в областта.

Акушеро-гинекологични легла – не сме съгласни с предложените параметри

Проектът за национална здравна карта предлага леглата от второ ниво от сто и осемнадесет да се намалят на четиридесет и пет. Това е крайно недостатъчно за район с висок процент малцинствено население, много бременни и родилки в детска възраст (под 18 години), което води до голям брой патологични бременности. Голяма част от ражданията и цезаровите сечения са в условия на спешност, не е без значение и фактът, че много пациентки не са проследявани от специалист по време на бременността.

Като цяло се наблюдава тенденция освен към съкращаване абсолютния брой легла в областта – 138 по проекта за Национална здравна карта, така и към трансформиране легла от по-високо ниво на компетентност към такива от по-ниско ниво. С това ние категорично не сме съгласни.

Уважаеми госпожи и господа,

Нивото на компетентност на отделенията в лечебните заведения се определя след акредитация и на базата на изисквания за брой специалисти, материално-техническа обезпеченост и съответствие със стандартите по специалности.

Най-голямото богатство на областта са лекарите специалисти, работещи в отделенията на лечебните заведения. Чрез тенденциозното събаряне нивата на компетентност, заложено в проекта за Национална здравна карта се излага на риск бъдещето на отделенията, броя на специалистите в отделенията и качеството на предлаганото лечение.

Медицинската статистика борави с цифри, но не взима предвид географските и климатични особености на района, пътната инфраструктура, възрастовите особености на населението, разпределението на населението по етнически и социален статус със съответните специфики, включително и платежоспособността и здравноосигурителния статус.

Вярваме, че здравият разум ще надделее и в така предложения проект за Национална здравна карта ще се нанесат исканите от нас корекции.

С уважение,

Д-Р БОГДАН СОТИРОВ

Председател на УС на РЛК
Гр. Сливен

Предишна ПРОДЪЛЖАВА СКАНДАЛНОТО МЪЛЧАНИЕ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ - СЛИВЕН
Следваща В БИБЛИОТЕКА "ЗОРА" ЗАПОЧВА ОБУЧЕНИЕ ПО ITКОМПЕТЕНТНОСТИ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАПОЧНА СРЕДНОВЕКОВНИЯТ СЪБОР „ПОМНИ СЛАВАТА – ТУИДА 2019”

Започна петото издание на Средновековен събор ,,Помни славата”.Той е посветен на празника на град Сливен – Димитровден и се провежда в Късноантична и средновековна крепост „Туида“. Сред посетителите на атракциите

Новини Сливен

ЕЛЕНА ПОПОВА ВЛИЗА В БИТКАТА ЗА СЛИВЕН

Адвокат Елена Попова влиза в битката за Сливен. Тя е регистрирана като кандидат за кмет на общината от листата на Единна народна партия. Попова е бивш общински съветник от Атака

Новини Сливен

ХРИСТО ИВАНОВ ПРИСТИГНА В НОВА ЗАГОРА, ЗА ДА ЗАЩИТИ ОБЩИНСКАТА СЪВЕТНИЧКА КРЕМЕНА ПЕТКОВА

Животът на хората в Нова Загора се трови заради въздуха, който дишат вече шест години. Тези хора, които сме дошли тук да подкрепим, са обикновени граждани, които се борят за

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

6 − two =