БЪЛГАРСКАТА ГОРА Е В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ЗАЯВИ ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ В ОСТАВКА ИНЖ. МИРОСЛАВ МАРИНОВ
01.04.2024 1474 Прегледи

БЪЛГАРСКАТА ГОРА Е В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ЗАЯВИ ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ В ОСТАВКА ИНЖ. МИРОСЛАВ МАРИНОВ

Българската гора е в отлично състояние, заяви пред журналисти заместник-министърът на земеделието и храните в оставка инж. Мирослав Маринов. Той откри днес в Сливен Седмицата на гората, чието мото е „Гората е живот и … обща отговорност!“. „Два пъти се е увеличил прирастът й за последните 60 години, увеличава се на площ и на запас“, посочи инж. Маринов. 56 процента от горските територии са в „Натура 2000“, защитени територии. По думите му на трето място сме в Европа по защитени територии, на второ – по биоразнообразие.

„За 99-и път ще честваме тази година Седмицата на гората, професионален празник на лесовъдската общност“, каза инж. Мирослав Маринов. Той подчерта, че тазгодишното мото е определено чрез гласуване сред българските граждани. „Множество обществени функции, блага, като водата, кислородът, въздухът и почвата са неразривно свързани с гората, посочи той и допълни: „Работата на лесовъдите е да стопанисваме гората, да я създаваме, опазваме и увеличаваме“.

Мирослав Маринов приветства събралите се на церемонията в зала „Сливен“ представители на лесовъдската общност. Сред официалните гости бяха още заместник-министрите в оставка Георги Тошев, Александър Йоцев, инж. Стоян Тошев, директор на Изпълнителната агенция по горите, проф. д-р Иван Палигоров, ректор на Лесотехническия университет, Росен Костурков, председател на Комисията по земеделието, храните и горите в 48-ото Народно събрание, депутати, областният управител на Сливен, кметовете на Сливен, Ямбол, Сунгурларе, община Струмяни и др. Състоя се тържествената церемония по връчване на наградите за най-изявените лесовъди и служители по контрола.

„Сигурно много хора не си дават сметка колко трудна и комплексна е горската система, гората е икономика, екология, демография, социална политика, наука“, каза на церемонията кметът на Сливен Стефан Радев, който поздрави работещите в тази система и им благодари за техните усилия и отдаденост.

Фиданки от явор, махалебка, черен бор, червен дъб раздават от неделя на жителите и гостите на града горските служители на Югоизточно държавно предприятие и Държавно горско стопанство – Сливен.

От 30 март експертите от Дирекция на Природен парк „Сините камъни“, Регионална дирекция по горите – Сливен и Държавно горско стопанство – Сливен организират познавателни игри за децата в специална шатра на главната улица.

Община Сливен организира днес концерт на деца от региона на открита сцена пред сградата на Общината.

 

БТА

Предишна ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ТРИ ДЪРЖАВИ МЕРИХА СИЛИ В ШАХМАТНИЯ ТУРНИР В НОВА ЗАГОРА
Следваща В ПЪРВИЯ ДЕН ОТ СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ СЕ ВКЛЮЧИ В ЗАСАЖДАНЕТО НА ДЪРВЕТА ПРЕД ЗАЛА „СЛИВЕН“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПАРЛАМЕНТЪТ ИЗБРА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА ЗА МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

Парламентът избра Десислава Танева за министър на земеделието. Румен Порожанов бе освободен. За Танева, която до този момент оглавяваше комисията по земеделие в Народното събрание, гласуваха 121 народни представители, 5-ма

Новини Сливен

ПРОДЪЛЖАВА ПРИЕМЪТ НА ДОКУМЕНТИ ЗА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ КЪМ ОКРЪЖНИЯ И РАЙОННИЯ СЪД В СЛИВЕН

Общински съвет-Сливен, на основание чл.68, ал.1 и ал.3 от Закона за съдебната власт, чл. 21, ал.1, т. 23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и в изпълнение на

Новини Сливен

БИЛЕТИ ЗА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ СЕ ПРОДАВАТ В ШЕСТ ПУНКТА И В СУПЕРМАРКЕТИТЕ ОТ МЕСТНА ВЕРИГА В СЛИВЕН

Община Сливен напомня на гражданите, че билетчета за градския транспорт се продават в 6 пункта, разположени на оживени места в града, както и в супермаркетите от търговската верига „Мерканто“. Продажбата