БЪЛГАРИЯ ОСЪЖДА АГРЕСИЯТА НА РУСИЯ КЪМ УКРАЙНА
24.02.2022 557 Прегледи

БЪЛГАРИЯ ОСЪЖДА АГРЕСИЯТА НА РУСИЯ КЪМ УКРАЙНА

Това е абсолютно недопустимо – в XXI век в Европа да летят стратегически бомбандировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава. Категорично недопустимо. Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България.

Това заяви държавният глава Румен Радев, който свика извънредна среща на държавните институции след нахлуването на руските войски в Украйна. Тя продължи час и половина и в нея участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев.

„Оценяваме в момента рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система за доставка. Ще търсим всички възможни варианти, така че да няма прекъсване на доставките на петрол, храни и стоки от първа необходимост”, посочи президентът.

Радев посочи и че вече са в ход са дейности за защита на киберсигурността на България.

„Ние ще работим активно за своята защита в рамките на НАТО. В ход са консултации в рамките на НАТО“, допълни държавният глава.

Според него изключително важна за нас е съдбата на българите в Украйна.

„Вече над 4 хиляди наши сънародници са поискали евакуация и ще направим всичко възможно“, заяви Радев.

Той се обърна към всички българи в Украйна, както и украинци, че могат да разчитат на страната ни и да бъдат транспортирани безопасно.

„България продължава да участва във всички срещи на ЕС и НАТО и да се търси гаранция за излизане от тази ситуация.“, заяви Радев.

Премиерът Кирил Петков заяви, че се правят планове за извеждане на българите от Украйна.

„Българските институции работят рамо до рамо за изготвяне на планове, приоритет номер едно е извеждане на българите от Украйна. Транспортното министерство организира сухопътни линии, организират се и хотели за прием на тези хора. Работи се с МВР и ДАНС, за да може бързо да бъдат приети“, обяви Петков.

Той припомни, че тази вечер ще присъства на спешната среща на върха на ЕС в Брюксел, на която основен акцент е Украйна.

„Осъждаме остро действията на Руската федерация, това е недопустимо и България ще бъде партньор който ще говори в един глас с ЕС и НАТО“, добави премиерът.

 

offnews.bg

Предишна ПОЛИЦИЯТА ЗАЛОВИ ДРОГИРАН ШОФЬОР НА БМВ Х5 В СЛИВЕН
Следваща ЕТО КАКВО ГЛАСУВАХА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ НА ДНЕШНАТА СЕСИЯ НА МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Затруднява ли ви въпросът? – пита професорът по трудово право. – Никак, господин професор – отговаря студентът. – Затруднява ме отговорът. – Джони, защо носиш обувки с три номера

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Помогнете ми, докторе, отчаяна съм! Мъжът ми пуска колелца дим! – Що за глупости? И аз правя така като пуша! – Може би са глупости, но мъжът ми не

Новини

ГЕРБ ВРЪЩА МАНДАТА

Борисов обяви, че връща мандата за ново правителство на живо във Фейсбук. Премиерът в оставка коментира действията на опонентите му в парламента. „Видяхме революционерите как се метнаха на мерцедесите, направиха