БЪДЕЩИ МАЙКИ БЯХА ИНФОРМИРАНИ ЗА ЗНАЧЕНИЕТО НА ЗДРАВОСЛОВНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ И НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ
юни 27, 2022 506 Прегледи

БЪДЕЩИ МАЙКИ БЯХА ИНФОРМИРАНИ ЗА ЗНАЧЕНИЕТО НА ЗДРАВОСЛОВНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ И НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ

Дискусия за значението на здравословния начин на живот за бременните жени, новородените деца и възможностите за провеждане на профилактични прегледи, се проведе в Комплекс за социални услуги в кв. „Надежда“ в Сливен. В нея участваха здравни медиатори, представители от Центъра за майчино и детско здраве и от Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания (ЦКОДУХЗ)-Сливен. В дискусията се включиха и представители на  Дирекция  „Обществено здраве“ към РЗИ-Сливен и лечебни заведения.

В рамките на срещата опитни акушерки споделиха пред младите и бъдещи майки и техните близки, колко е важно да се води здравословен начин на живот по време на бременност. Бе изтъкната и необходимостта от консултации за хигиената, храненето, контрол на рисковите поведенчески фактори/тютюнопушене, употреба на алкохол и др./, работа при вредни условия, безопасност, здравословно хранене, контрол на теглото и др. От значение е и проследяването на здравословното състояние на жената – боледува ли често, има ли хронични заболявания и какви. Изключително важно е всяка бременност да бъде регулярно проследявана, за да се предотвратят усложнения и да се запази здравето както на майката, така и на бебето. Бременните не трябва да забравят, че при всяка визита на женска консултация, имат възможност да задават своите въпроси към проследяващия акушер-гинеколог, за да споделят своите тревоги, ако имат такива, да потърсят съвет и да получат адекватни отговори.
Отбелязано беше, че всяка бременна жена, независимо дали е здравно осигурена, може да избере лекар-специалист по акушерство и гинекология, за профилактичен преглед, който не се заплаща. Профилактичният преглед и определени изследвания се извършват от извънболнични лечебни заведения по акушерство и гинекология и медико-диагностични лаборатории на територията на цялата страна, които имат сключени договори със Здравната каса. Към момента в Сливен, лечебни заведения по акушерство и гинекология, има на територията на: МЦ „Миркович“ ( МБАЛ „Д-р Иван Селимински“), ДКЦ 1, ДКЦ 2; ДКЦ-Сливен (МБАЛ „Х.Димитър“); МЦ „Св. Ана“(„СБАЛАГ Ева“), МЦ „Амброаз Паре“.

Център за майчино и детско здраве работи, освен със здравно осигурените бременни и със здравно неосигурените бременни жени, за които освен прегледа по Наредба №26, осигурява още един преглед и пакет клинично лабораторни изследвания.
Допълнителни прегледи, с цел осигуряване на безрисково майчинство за всяка жена и гарантиране достъпа на здравно неосигурени жени до медицински грижи по време на бременност и раждане, могат да се извършат чрез Здравно-консултативните центрове за майчино и детско здраве (ЗКЦ), разкрити във всички областни и в някои университетски болници.
Срещата продължи с представяне на възможностите за патронажна грижа от Център за майчино и детско здраве-Сливен за бременни, родилки и новородени деца след раждане, като  се предоставят грижи в дома на семейството и подкрепа на родителите в първите грижи за новороденото. Те включват кърмене, захранване, проследяване на физическо и нервно-психическо развитие на детето.
При раждане или диагностициране на дете с увреждане, е важно веднага да започнат специални грижи и рехабилитация. На територията на Сливен има  следните възможности за получаване на квалифицирана помощ – личните лекари, детските лекари в медицинските и диагностично-консултативните центрове, Здравно-консултативен център към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, Сливен; Център за майчино и детско здраве към МЦ „Д-р Г. В. Миркович“, Сливен; Екип по ранна детска интервенция към Общностен център-Сливен.
В Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания-Сливен се предоставят безплатни, извънболнични,  индивидуални, почасови, специализирани грижи и рехабилитация на деца с увреждания и хронични заболявания от  раждането до 18 години. С децата работят следните специалисти с дългогодишен опит –  лекар-педиатър, рехабилитатори, медицински сестри, психолози, логопеди, педагози.
Срещата се организира с подкрепата на Община Сливен.

Предишна БОЙКО БОРИСОВ ПОДКРЕПИ ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА ЗА КМЕТ НА НОВА ЗАГОРА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ В ДИСЦИПЛИНА КРОС КЪНТРИ МАРАТОН

XCM Sliven Rocks 1. Целта на събитието е популяризиране на  колоезденето в гр. Сливен и да привлече повече деца и възрастни към практикуване на колоездачния спорт в града и планините

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 27.02.2020г. (четвъртък) до 16.30ч. е прекъснато водоподаването на южна част от кв.“Българка“. При възможност

Новини Сливен

ОПРЕДЕЛЯНЕ СТИПЕНДИАНТИ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА 2018 ГОДИНА

На 01.02.2017 година започва прием на документи на кандидати за стипендия „Хаджи Мина Пашов” и годишни стипендианти в областите: наука и техника, спорт, изкуство и култура  по „Наредбата за условията