БЪДЕЩИ МАЙКИ БЯХА ИНФОРМИРАНИ ЗА ЗНАЧЕНИЕТО НА ЗДРАВОСЛОВНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ И НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ
юни 27, 2022 561 Прегледи

БЪДЕЩИ МАЙКИ БЯХА ИНФОРМИРАНИ ЗА ЗНАЧЕНИЕТО НА ЗДРАВОСЛОВНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ И НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ

Дискусия за значението на здравословния начин на живот за бременните жени, новородените деца и възможностите за провеждане на профилактични прегледи, се проведе в Комплекс за социални услуги в кв. „Надежда“ в Сливен. В нея участваха здравни медиатори, представители от Центъра за майчино и детско здраве и от Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания (ЦКОДУХЗ)-Сливен. В дискусията се включиха и представители на  Дирекция  „Обществено здраве“ към РЗИ-Сливен и лечебни заведения.

В рамките на срещата опитни акушерки споделиха пред младите и бъдещи майки и техните близки, колко е важно да се води здравословен начин на живот по време на бременност. Бе изтъкната и необходимостта от консултации за хигиената, храненето, контрол на рисковите поведенчески фактори/тютюнопушене, употреба на алкохол и др./, работа при вредни условия, безопасност, здравословно хранене, контрол на теглото и др. От значение е и проследяването на здравословното състояние на жената – боледува ли често, има ли хронични заболявания и какви. Изключително важно е всяка бременност да бъде регулярно проследявана, за да се предотвратят усложнения и да се запази здравето както на майката, така и на бебето. Бременните не трябва да забравят, че при всяка визита на женска консултация, имат възможност да задават своите въпроси към проследяващия акушер-гинеколог, за да споделят своите тревоги, ако имат такива, да потърсят съвет и да получат адекватни отговори.
Отбелязано беше, че всяка бременна жена, независимо дали е здравно осигурена, може да избере лекар-специалист по акушерство и гинекология, за профилактичен преглед, който не се заплаща. Профилактичният преглед и определени изследвания се извършват от извънболнични лечебни заведения по акушерство и гинекология и медико-диагностични лаборатории на територията на цялата страна, които имат сключени договори със Здравната каса. Към момента в Сливен, лечебни заведения по акушерство и гинекология, има на територията на: МЦ „Миркович“ ( МБАЛ „Д-р Иван Селимински“), ДКЦ 1, ДКЦ 2; ДКЦ-Сливен (МБАЛ „Х.Димитър“); МЦ „Св. Ана“(„СБАЛАГ Ева“), МЦ „Амброаз Паре“.

Център за майчино и детско здраве работи, освен със здравно осигурените бременни и със здравно неосигурените бременни жени, за които освен прегледа по Наредба №26, осигурява още един преглед и пакет клинично лабораторни изследвания.
Допълнителни прегледи, с цел осигуряване на безрисково майчинство за всяка жена и гарантиране достъпа на здравно неосигурени жени до медицински грижи по време на бременност и раждане, могат да се извършат чрез Здравно-консултативните центрове за майчино и детско здраве (ЗКЦ), разкрити във всички областни и в някои университетски болници.
Срещата продължи с представяне на възможностите за патронажна грижа от Център за майчино и детско здраве-Сливен за бременни, родилки и новородени деца след раждане, като  се предоставят грижи в дома на семейството и подкрепа на родителите в първите грижи за новороденото. Те включват кърмене, захранване, проследяване на физическо и нервно-психическо развитие на детето.
При раждане или диагностициране на дете с увреждане, е важно веднага да започнат специални грижи и рехабилитация. На територията на Сливен има  следните възможности за получаване на квалифицирана помощ – личните лекари, детските лекари в медицинските и диагностично-консултативните центрове, Здравно-консултативен център към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, Сливен; Център за майчино и детско здраве към МЦ „Д-р Г. В. Миркович“, Сливен; Екип по ранна детска интервенция към Общностен център-Сливен.
В Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания-Сливен се предоставят безплатни, извънболнични,  индивидуални, почасови, специализирани грижи и рехабилитация на деца с увреждания и хронични заболявания от  раждането до 18 години. С децата работят следните специалисти с дългогодишен опит –  лекар-педиатър, рехабилитатори, медицински сестри, психолози, логопеди, педагози.
Срещата се организира с подкрепата на Община Сливен.

Предишна БОЙКО БОРИСОВ ПОДКРЕПИ ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА ЗА КМЕТ НА НОВА ЗАГОРА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СИНЯТА ЗОНА В СЛИВЕН СТИГА ДО ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА

Подзона 10, приета с решение на Общински съвет – Сливен ще бъде въведена от 1 декември. Тя включва южната част на територията между бул. „Христо Ботев“, бул. „Хаджи Димитър“ и

Новини Сливен

ИЗТИЧА СРОКЪТ ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВТОРИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА РИСУНКА ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

Крайният срок за изпращане на рисунките за участие във втория национален конкурс за детско творчество „Домашното огнище“, посветен на Деня на християнското семейство изтича днес, 18 ноември 2022 г. Конкурсът

Новини Сливен

ДЕЛО СРЕЩУ ПОХИТИТЕЛ НА ЖЕНА ВЛИЗА В ОКРЪЖЕН СЪД – СЛИВЕН

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Бойко Б. (на 35 г., от гр. Котел). Той е подсъдим за това, че на 03.06.2017 г. в района на гр. Нова Загора,