БУРГАЗЛИЯ СПЕЧЕЛИ ПЛУВНИЯ МАРАТОН НА СОЗОПОЛ
17.07.2018 1247 Прегледи

БУРГАЗЛИЯ СПЕЧЕЛИ ПЛУВНИЯ МАРАТОН НА СОЗОПОЛ

Празникът на Созопол, посветен на Света Марина,започна рано сутринта със старта на традиционния плувен маратон на името на известния созополски плувец Паскал Димитров- Флорито. С всяка година желаещите да участват в плувната надпревара се увеличават  и в днешния плувен маратон взеха участие 64 плувци, сред които състезатели от Спортен клуб по плуване „Бриз“, младежи и девойки от десет населени места от цялата страна.

Морето  в Созополския залив бе спокойно и доброжелателно за смелчаците,чийто ентусиазъм и издръжливост са достойни за уважение.

Старт на състезанието даде кметът на община Созопол Панайот Рейзи, който пожела на участниците силата и куража да преодолеят почти 3 километровото разстояние от мигалката до Централния плаж. Три лодки и спасителен екип придружиха плувците, които не само преодоляха бурното море, но и успяха да преплуват до финала успешно.

Публиката аплодира горещо всеки един от състезателите, които успяха да доплуват до брега.Най- добре от всички състезатели се представи бургазлията Петър Божинов, който пръв стъпи на брега и остави след себе си на 5 минути време втория най- добър на маратона- Дмитрий Горбунов. Петър Божинов за трети път печели плувния турнир на Созопол, като успя да преодолее разстоянието за 23 минути и 26 секунди.

Оспорвана бе и надпреварата сред жените. Най- бърза в мартона бе Филотея Димитрова,следвана от Ивет Шумкова, а трета доплува на брега на Централния плаж Анна Долганина.

При девойките най- добрата състезателка се оказа Анастасия Григорова, Следвана от Карина Борсова, а третото място завоюва една от най- дълго участвалите в маратона през годините състезателка Ванеса Димитрова.

Кметът Панайот Рейзи поздрави финиширалите участници в маратона и награди първите трима, класирани в отделните възрастови групи, като всеки получи грамота, купа и парична награда. Специална награда за успешно участие на състезател от Созопол получи Нина Михайлова. Награди и грамоти получиха 9- годишният Сергей Кравченко за най- малък участник и 73 годишният Тодор Тодоров от град Черноморец като най- възрастен участник. Той също е един от дългогодишните участници в плувния маратон „ Паскал Димитров- Флорито“. Тодор Тодоров благодари от името на всички плувци на кмета Панайот Рейзи и на община Созопол за популяризирането на водните спортове  и за поредния плувен празник, който организираха.

Кметът поздрави победителите, както и всички участници и техните ръководители и родители, които придружаваха малките плувци. Той им пожела отново да участват в плувния маратон, а качествата, които днес показаха, да използват, за да успяват в училище и в живота.

Празникът продължи в местността „Света Марина“, където отец Иван и отец Димитър отслужиха в едноименния параклис празнична литургия и осветиха курбана. Поляната около параклиса се оказа тясна за желаещите да споделят празника, който продължи с песни и красиви танци в изпълнение на ансамбъл „Странджа“. Кметът Панайот Рейзи поздрави присъстващите и им пожела да чувстват закрилата на светицата и да пазят нейната сила  през цялата година.Празнични хора се извиха на поляната, а всички присъстващи получиха курбан и споделиха празничния обяд, който бе осигурен от община Созопол и ваканционен комплекс „Санта Марина“.

Празникът в Созопол продължава с народни борби от 16.00 ч. на стадион „Арена Созопол“, а кулминацията е вечерта на амфитеатър Аполония, където жители и гости на красивия древен град ще се насладят на концерт на  Капанския ансамбъл от 19.30 ч. Вечерта ще продължи с тържествена част и със спектакъла „Майстори на комедията” с участието на  Жоро Мамалев, Камен Водиничаров и Тончо Токмакчиев.

Предишна САМО 8 ОТ 21 ГОРСКИ ЧЕШМИ СА С ГОДНА ЗА ПИЕНЕ ВОДА
Следваща ОБЩИНИТЕ ПРЕДЛАГАТ ПРОМЕНИ В ПРОЕКТА ЗА НОВО РАЗПИСАНИЕ НА БДЖ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

В дискотеката някъв се прави, че стреля с лък по жените. Една му се усмихва и го пита: – Видях, че ме застреля, ти Купидон ли си? Стреляш със стрелите

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Две руси мацки си правят разходка с колела. Едната слиза ,и започва да спада гумите на колелото си. – А бе, какво правиш ма? – пита приятелката й. –

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Господине, знаете ли защо ви спрях? – Знам… щото никой не ми присветна! – Кажете ми докторе, толкова ли е лошо да се пие по една чаша преди ядене?

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

20 − ten =