БСП-СЛИВЕН СЪБИРА СРЕДСТВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СТЕНОПИСИТЕ В ХРАМ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ В СЕЛО БЛАТЕЦ
април 7, 2019 511 Прегледи

БСП-СЛИВЕН СЪБИРА СРЕДСТВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СТЕНОПИСИТЕ В ХРАМ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ В СЕЛО БЛАТЕЦ

В сливенското село Блатец бе обявена кампания за възстановяване на стенописите в храм „Св. св. Кирил и Методий“. Това съобщи преди време енорийският свещеник отец Михаил Тенев.

Близо 20 хил.лева са нужни за изографисването на църквата, като целта е стенописите да бъдат възстановени почти в оригиналния си вид.

Храмът е от 1872 година, разказа отецът, осветен е от първия сливенски митрополит Серафим през 1874 година, четири години преди Освобождението на България. Построен е от местните на доброволни начала и изписан от неизвестни зографи. От 2012 до 2014 година е ремонтиран със съдействието на Дирекция „Вероизповедания“, като е обновен покривът и вътрешната част. Стенописите са били в много лошо състояние. Автори на проекта за възстановяването им са сливенски художници.

В църквата има копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица Керкирска, дарена от бесарабска българка с корени от селото.

Общинските съветници от БСП-Сливен са едни от първите дарители за възстановяване на стенописите в храм „Св. св. Кирил и Методий“. Те дадоха своята лепта, внасяйки събрана сума по сметката на църквата. Това е първата стъпка, защото местните социалисти продължават набирането на средства.

Общинските съветници от БСП-Сливен призовават инициативата да бъде подкрепена от гражданите и всички православни християни.

Предишна ПРОТЕСТ СЪС СИРЕНИ В ДЕНЯ НА ЗДРАВНИЯ РАБОТНИК
Следваща ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ Г-Н ЯНКО ЯНКОВ ДО МЕДИЦИТЕ И ЗДРАВНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ПО СЛУЧАЙ 7 АПРИЛ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО И ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РАБОТЕЩИТЕ В ЗДРАВНАТА СФЕРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МНОГО ПИЯН ШОФЬОР НАЦЕЛИ ПЪТЕН ЗНАК

Водач с алкохол 2,87 промила е причинил пътно произшествие в град Твърдица. Няма пострадали. На 18 февруари, около 14,50 часа, на улица „Княз Борис“ в град Твърдица, 52-годишният Н.Н. се

Новини Сливен

ДВЕ КАТАСТРОФИ ЗА 30 СЕКУНДИ НА ЕДНО МЯСТО В СЛИВЕН

Луд екшън в Сливен. На бул. „Банско шосе“ днес станаха две катастрофи в рамките на 30 секунди. Абсолютно идентични. Първо лада, управлявана от 69-годишен мъж от Сливен, движеща се в

Новини Сливен

11 000 000 ЛЕВА ЗА НОВИ ТРОЛЕИ ИДВАТ В СЛИВЕН

11 млн. лева за нови тролеи и цялостна подмяна на електрическата мрежа идват в Сливен. Парите ще бъдат осигурени по проект за електротранспорт на програма „Околна среда“. Ще разгледаме и

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

4 × three =