БРОЕНИ ДНИ ДО 7-ОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ЕТНОСИТЕ, БАГРИТЕ И КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ
12.07.2023 977 Прегледи

БРОЕНИ ДНИ ДО 7-ОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ЕТНОСИТЕ, БАГРИТЕ И КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ

До началото на Седмия фестивал на етносите, багрите и котленския килим в Котел остават 17 дни, обратното броене започна…

Парк „Изворите“ вече се подготвя да посрещне своите многохилядни гости, затова открехваме леко „завесата“, за да планирате в аванс посещението си на най-пъстрия празник, организиран от Община Котел.

Предстоят три незабравими дни –  28, 29 и 30 юли, изпълнени с представяне на занаяти, изложби, демонстрации на автентично ръчно багрене на вълна, ритуали, кулинарни изкуства, танци и качествена музика. За поредна година ще станете свидетели на невероятна килимена феерия от пъстри краски, изтъкани на характерния за Котел вертикален стан, а за втора – приветствани от талисмана на фестивала – Котленчето.

Известни музиканти идват в Котел за Фестивала. Към познатите 4 импровизирани села на етносите тази година за първи път ще има „Кът на Здравето“ и „Кът на баварската кулинария“. Те са поверени на гост-лектора д-р Людмила Емилова и шеф Андре Токев, които ще се срещнат със своите почитатели по време на фестивала.

Най-малките също да се готвят за много изненади и игри в „Омагьосаното село на Баба Яга“, „Къщичките на джуджетата“ и „Работилницата на елфите“. Тази година, благодарение на Творителница О’ Писменехъ малки и големи деца за първи път ще имат възможност да се впуснат в едно чудно пътешествие в историята на писмеността и демонстрация на печат с Гутенберговата преса.

В програмата на фестивала, са включени по традиция занаятчийски базар, експозиция на котленски носии, просфорни печати, женски накити и две фотоизложби – „Спомени от Котел“ и „Котленските килимарки“.

Фестивалът ще бъде открит официално на 29 юли /събота/ от 11 часа. Неговото начало ще бъде дадено на сцената пред едноименния хотел в парка, след което всеки ще може да се наслади на традиционните обичаи, носии или храни на отделните култури, представени в община Котел. Да посетят лекцията на д-р Емилова от 13:00 до 14:00 часа в „Къта на Здравето“ или да хапнат вкусна баварска храна при шеф Токев.

За доброто настроение на жителите и гостите на Котел тази година ще се погрижат: Братя Аргирови, Петя Панева, „Фондацията“, балетна школа „Па Де Кре“, ансамбъл „Българе“ и ансамбъл за балкански песни и танци „Иглика“, гр. Краков, Полша и рок-група “Jambol Project”.

Стартирал за първи път през 2016 година Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим се наложи като уникален за България със своята мисия обедини всички етноси, живеещи в община Котел като предостави възможност всеки да представи своите обичаи, традиционна кухня и облекла в импровизирани „села на етносите и нациите“. В тях-български, турски, каракачански и ромски представители демонстрират своите ритуали, традиции и обичаи.

През шестте години на своето съществуване той се превърна не просто в голямо събитие от културния календар на Община Котел, но и във видима връзка между поколенията.

От 2022 година Фестивала на Етносите, багрите и котленския килим е с международен статут и приема приятели от близо и далеч.

 

Ето и пълната фестивална програма по дни и часове:

28 юли 2023 г. /петък/

19:00 часа – Концерт на „JAMBOL PROJECT“

Място: Малка сцена до занаятчийската алея

21:00 часа – Откриване на Фестивала

21:00 часа – Концерт на балетна школа ,,Па Де Кре “

22:00 часа – Концерт на Братя Аргирови

Място: Голяма сцена „Естрада”

29 юли 2023 г. /събота/

09:00 часа – Официална програма
Занаятчийски базар;

Демонстрация на тъкане и естествено багрене на вълна;

Фотоизложба на котленски носии, пафти, накити и  просфорни печати, „Спомени от Котел“ и „Котленските килимарки“

11:00 часа – Официално откриване

Посрещане на фестивалната кукла „Котленчето“

Представяне на ансамбъл „Иглика“, гр. Краков, Полша

Място: Сцена пред х-л „Изворите“

Представяне на традиционни обичаи, носии и характерни ястия

– Българско село

– Ромско село

– Каракачанско село

– Турско село

13:00 – 14:00 ч.  Среща с д-р Людмила Емилова

Място: Здравен кът

– Баварска кухня с шеф Андре Токев

Детски свят:

– Пресата на Гутенберг

– Работилницата на Елфите

– Къщичките на джуджето

– Омагьосаното село на Баба Яга
12:00 часа – Представяне на самодейни състави от гостуващите читалища и читалища от община Котел

Място: Голяма сцена „Естрада“

13:00 часа – VIIIма Национална среща на лютиерите в България  ,,Родолюбие‘‘ – Майсторска надпревара за обявяване на инструмент на 2023г. – „гайда“, „кавал“, „гъдулка“, „тамбура“, „тъпан“.

 

Вечерна програма:

18:30 часа – Концерт на танцов ансамбъл „Иглика“ – гр. Краков, Полша

19:30 часа – Концерт на  „JAMBOL PROJECT “

Място: Малка сцена до занаятчийската алея

20:30 часа – Кукерско шествие, съпроводено от гайди– съвместно шествие с кукери от Народно читалище „Просвета-1892“, гр. Стралджа

Място: Тръгване от „Българското село“ до Голяма сцена „Естрада“

21:00 часа – Концерт на Ансамбъл „Българе“

21:20 часа – Монолог „Майката на Раковски“

21:30 часа – Концерт на Петя Панева

22:30 часа – Концерт на Група „Фондацията“

Място: Голяма сцена „Естрада“

 

30 юли 2023 г. /неделя/

10:00 часа – Пленер – тебеширен свят

14:00 часа – Официално закриване на фестивала

 

28-30 юли 2023 г.

Котел

 

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ЧЕТИРИ ОТ ПЛУВНИТЕ БАСЕЙНИ В СЛИВЕН ВЕЧЕ ИМАТ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЖАРИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЮИДП ДП ГР.СЛИВЕН В СТРАНДЖА СА ОВЛАДЯНИ

На 01.04.2022г., около 13:30ч., е подаден сигнал за горски пожар на територията на Югоизточно държавно предприятие – гр.Сливен, в обхвата на ТП ДГС Звездец. Пожарът е определен от експертите на

Новини Сливен

НОСИТЕЛЯТ НА НАГРАДАТА „ДОБРИ ЖЕЛЯЗКОВ“ ЗА 2022 Г. Е ИВАЙЛО ВИДЕВ

Наградата за стопанска инициатива „Добри Желязков” за 2022 г. се присъжда на управителя на „Солар Сървис“ ООД Ивайло Видев. Решението бе взето по време на заседание на обществената комисия за избор на

Новини Сливен

ОЛИМПИЙСКА ПОДКРЕПА ЗА ПЛАМЕН КРУМОВ И РУСИ НЕНЧЕВ

На провелата се емоционална среща снощи в с. Чокоба, Пламен Крумов и екипът му получиха подкрепа от двукратния олимпийски шампион, трикратен световен шампион и шесткратен европейски първенец Армен Назарян, световният