БОРИСОВ В ЯБЛАНОВО: САМО ТОЛЕРАНТНОСТТА МОЖЕ ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ
02.06.2019 2822 Прегледи

БОРИСОВ В ЯБЛАНОВО: САМО ТОЛЕРАНТНОСТТА МОЖЕ ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ

Премиерът Бойко Борисов обикаля района на Котел.

И след Соколарци на път за Ябланово отново заговори за комунистите и възродителния процес. Коментира, че са плашили хората, че ГЕРБ ще им вземе земята и ще им смени имената. „Каквото са правили комунистите, за нас го приказваха“, коментира премиерът.

И продължи за пенсиите. Финансовият министър Владислав Горанов се обади от задната седалка, че се повишават. „Вдигаме ги с близо 6%, като се вдигне икономиката – и с повече“, добави финансист №1.

В селото го посрещна кметът на Ябланово от ГЕРБ Велин Георгиев. Гид по време на обиколката му бе кметът на Котел Коста Каранашев.

Районът е смесен. И спомняйки си за възродителния процес, Борисов коментира: „Ако не са били тогава толкова силни НАТО и Варшавския договор, тук е щяло да бъде Косово!“

„В деня, в който се прекланяме пред героите и Ботев, трябва да имаме наум, че само толерантността е спасявала България от това, което ни се е случвало“, каза още министър-председателят във видеото, публикувано във фейсбук.

Борисов инспектира ремонтирания път в село Ябланово.

„Преди не можеше да се мине тук от дупки, а сега каква панорама, каква красота. Сега хората идват си, ходят си, пътуват си спокойно и са доволни и щастливи. И това е най-верният начин да живеем в толерантност“, коментира Борисов.

И продължи:

„И в днешния ден – когато се прекланяме пред паметта на загиналите за освобождението, пред героите, пред Ботев, винаги едно наум трябва да имаме, че само толерантността е спасявала България от това, което ни се е случило. Защото тук, на тези места, са изселвани десетки хиляди български мюсюлмани, давали са жертви. И е много поучително да го има в учебниците по история. Ако тогава не са били НАТО и Варшавският договор толкова силни, Косово щеше да е тук, в България, по време на този процес. А сега по селата – аз нарочно ги питам как се казват хората, и все са мюсюлмански имена. И как ни се радват и как ни обичат. А ги лъжеха, че като дойдем ще ги изселим и ще бутнем джамиите. Плашеха ги, че ние ще направим това, което комунистите направиха. А ние им направихме пътища, канализация, животновъдство, поминък и т.н.“

Министър-председателят спря колата, в която бе заедно с кмета на Котел Коста Каранашев, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, в центъра на селото. И изслуша желанията на хората за ремонт на част от улиците, за които твърдят, че различните кметове през годините не са направили нищо.

„То, ако всички бяха правили по една магистрала, нямаше сега да правим шест заедно“, посочи Борисов, след като чу хората.

Искаме не само главните улици да се правят, казаха хората. Министър-председателят се обърна към придружаващите ги: Кметските наместници ще направят списък и догодина като дойда, ще има!

„ГЕРБ-еджия съм, на тези, които ни вършат работа, на тяхна страна съм“, каза жена от селото.  Министър-председателят пък я попита дали тук е идвал друг премиер.

На искания на мъже от селото да се изгради стадион и спортна зала, Борисов посочи: „Залата ще ви я направим, за друго не обещавам“. Но първо ги разпита колко вдигат от лег.

Министър-председателят заръча на земеделския министър Десислава Танева да обърне внимание на хората в селото, които имат над 800 овце, и да им помогне да си решат проблемите.

По-късно Борисов написа във фейсбук:

„Посетих село Ябланово. Само толерантността може да спаси България. Защото ето тук по тези места са изселени хиляди мюсюлмани. Нарочно ги питам как се казват, за да видят хората, че са само мюсюлмански имена. Лъжеха ги, че ще дойдем, ще ги изселим, ще им съборим джамиите. Ние им направихме пътища. Като се стабилизира индустрията ще вдигнем и пенсиите.“

На тръгване от селото си купи току що набрани гъби. „Доволен съм, че ще мога да опитам от местната продукция. В района на Котел се предлагат чудесни гъби“, написа във фейсбук той. И пусна селфи с жената, от която ги купил.

В смесените райони битката между ГЕРБ и ДПС е огромна, защото се надпреварваме кой ще направи повече за хората, изтъкна Борисов по време на посещение в друго котелско село – Филаретово. И тук той бе заедно с кмета на Котел Коста Каранашев и министъра на финансите Владислав Горанов.
Кметът Коста Каранашев обясни, че от 1986 г. в селото не е имало асфалтирана улица. „Предстои ни откриване на пенсионерски куб, а по един проект сме осигурили и безплатна медицинска помощ – ще идва една медицинска сестра по график и бабите и нуждаещите се ще получат всичко, от което имат нужда. За всички с доходи под 340 лв. има осигурена и безплатна юридическа помощ“, каза още той. Каранашев уточни, че всяка година във Филаретово се правят по няколко улици и тази година ще се продължи в същия дух.

В отговор на искане на хората от Филаретово да се поставят легнали полицаи премиерът Бойко Борисов заяви: „Като имаше дупки, колите караха бавно. Направиха асфалта – сега дай да направим легнали полицаи. Те дупките играеха тази роля. Само пари харчим“.

Пред журналисти Борисов заяви, че е доволен от това, което е видял по време на обиколката си. „Но минавам да чуя хората, а не аз да съм доволен. Вчера видяхте световната агенция „Стандард енд Пуърс“ какво дава за България – стабилност, много добри инвестиции на правителството – именно в инфраструктурата, която хората желаят. Защото хората от предишното село, в което бяхме, нямат вода в чешмата – не могат да сготвят вкъщи, не могат да се изкъпят“, коментира Борисов.

„Понеже много в София се спекулира с ГЕРБ и ДПС – има ли други партии тука, в смесените райони, освен ГЕРБ и ДПС? Няма други партии и битката е огромна. И то не за друго, а защото се надпреварваме кой ще направи повече за хората. Нашата кметица тук спечели точно с 1 глас при повторното преброяване. Така че на жълтите павета много обичат да говорят политолози и социолози, но нека да дойдат да видят хората“, каза още Борисов.

На въпрос как ще коментира изказванията на лидера на БСП Корнелия Нинова от сутринта Борисов отговори: „Не искам да се занимавам с нея“.

 

epicenter.bg

Предишна АКТИВИСТИ НА ДСБ ПОДНЕСОХА ЦВЕТЯ НА ПАМЕТНИКА НА ГОРЯНИТЕ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЛУЧИ КУПА ОТ БЪЛГАРСКАТА АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ

Автомобилната федерация на България отличи кметът Стефан Радев с купа за приноса му в развитието на автомобилния спорт в Сливен. Тя му бе връчена от мениджъра на Рали „Сливен“ Атанас

Новини Сливен

20 513 ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТТА СА ВАКСИНИРАНИ

От началото на имунизационната кампания срещу COVID-19 до 13 май включително в област Сливен са ваксинирани 20 513 души. От тях 7 707 души са получили и втора игла, с което е завършен имунизационният

Новини Сливен

ИВАН РАДЕВ ОГЛАВИ ОБЩИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПП „БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД“ В СЛИВЕН

В Сливен се проведе общинско събрание за избор на ръководство на партията на територията на общината. На събранието бяха анализирани изборните резултати на изминалите парламентарни избори и готовността за предстоящите

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

16 − nine =