22.02.2022 1 3766 Прегледи

БОЖИ ЧОВЕК СТОРИ ЧУДО С ЦЪРКВАТА „СВЕТА ПЕТКА”

Един Божи човек от Сливен стори истинско чудо с бъдещия храм „Света Петка” в парк „Юнак”. Той се казва отец Йоан и е председател на църковното настоятелство на храма, чието строителство започна в далечната вече 2008 г.

„Първите 10 г. нямаше видими резултати, тук беше гола поляна. След това започна строителство, но и то вървеше много бавно. Не знам причините, сигурно са организационни”, споделя пред Sliveninfo отец Йоан, който оглави настоятелството преди 7 месеца с по-малко от 37 хил. лева в банковата сметка.

Днес църквата е почти готова. С позлатени кубета, подово отопление, каквото няма никъде в страната, с пет камбани, които вече са монтирани, с огромни полилеи, които вече са доставени и много други екстри.

„Силата ми идва преди всичко от Господа, от доверието на дядо Йоаникiй и от съпричастността на сливналии, чиято помощ е неоценима. Да не забравя и община Сливен, която ще облагороди целия терен около църквата и ще постави жива ограда”, казва свещеникът.

Сред големите частни спонсори той споменава имената на братя Гочеви, които са основните строители на храма и на бизнесмена Стефан Стефанов, собственик на фирма „Техномаш”. Той е направил подовото отопление, а много скоро ще финансира и поставянето на скъп гранитогрес.

„Вече имаме първи записвания за венчавки в новия храм. Първата ще бъде на 1 октомври, въпреки че църквата ще бъде готова със сигурност още през лятото.Аз искам да благодаря за помощта на Сливенска митрополия и на многото малки дарители. Щастлив съм, че участвам в исторически момент. И това не е пресилено – от 120 г. в Сливен не се е строил нов православен храм. Сигурен съм, че с неговата поява добрините в нашия град ще станат повече, с Божията помощ”, заявява отец Йоан, който признава, че неговата организираност и деловитост е придобита в редиците на сливенската танкова бригада, където преди години днешният свещеник е служил като сержант.

 

Георги Мангинов

Предишна ПОЗИЦИЯ НА МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“-СЛИВЕН ПО ПОВОД МЕДИЙНИ ПУБЛИКАЦИИ
Следваща 150 US ВОЙНИЦИ СЕ МЕСТЯТ ОТ РУМЪНИЯ В „НОВО СЕЛО” КРАЙ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЖЕНА ПАДНА ОТ ШЕСТИЯ ЕТАЖ НА БЛОК В СЛИВЕН

Жена падна от шестия етаж на блок № 30 в сливенския квартал „Сини камъни“. По първоначални данни тя е починала. Драмата се разиграва около 11 часа на 20 август. На

Новини Сливен

59-ГОДИШНА ЖЕНА Е УДАРЕНА НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА В СЛИВЕН

Пътно произшествие с пострадал е станало на 19 октомври в град Сливен. Сигналът е получен в 07,24 часа за възникнал инцидент на бул. „Ст. Стамболов“, в района на кръстовището между

Новини Сливен

ТРИ КЛИМАТИКА СА ОТКРАДНАТИ ОТ ГАРАЖ КРАЙ СЛИВЕН

Служители на РУ-Сливен работят по заявена взломна кражба от гараж във вилната зона на град Сливен. Сигналът е подаден на 26 март в 11,30 часа от 47-годишния собственик. Той е