БОЖАНА АПОСТОЛОВА Е НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ“ ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС
май 8, 2018 1368 Прегледи

БОЖАНА АПОСТОЛОВА Е НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ“ ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС

Днес, 8.05.2018г., на специална пресконференция в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен , членовете на журито за определяне на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2018г. – Луизина Савкова главен експерт – дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в Министерство на културата, Весела Фламбурари – писател, Петър Станимиров – художник и директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“-Сливен Росица Петрова-Василева – инициатор и организатор на Националния фестивал на детската книга /Сливен/, обявиха носителите на наградата в различните категории: В категория „За цялостен принос“ – призът е за писателката Божана Апостолова, в категория „автор“ – за Асен Сираков, в категория „Илюстратор“ – за художничката Мая Бочева, в категория „Издателство“ – награда тази година не се присъжда.
Националната награда „Константин Константинов“- за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“- Сливен и Община Сливен. Връчва се на специална церемония в рамките на ежегодно провеждания през месец май в гр.Сливен Национален фестивал на детската книга. Наградата включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

Категория „За цялостен принос“
БОЖАНА АПОСТОЛОВА-ПЕЙКОВА
Родена е на 9 май 1945г. в гр. Пловдив. Завършва Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Собственик е на Полиграфически комплекс, Издателска къща „Жанет 45“ и „Студио Стандарт“, както и управител на фондация „Изкуство без граница“.Инициатор и съучредител на инициативите „Пловдив чете“ и Младият Пловдив чете“, създател на годишната литературна награда за поезия „Иван Николов“.
Автор е на 14 книги /поезия и проза/ за възрастни и на книгите за деца: „Човекът с небето”(2002), „Чудото на сензорите”(2010), „Малката Божана в нощта на чудесата”(2012), „Малката Божана в деня на боклуците” (2012), „Малката Божана в подводния свят”(2013); „Малката Божана в магазин за смехорийки”(2013); „Малката Божана и чудовището Тъмп”(2013); „Малката Божана на гости в океана” (2013); „Малката Голяма Божана и една приказка за живота”(2014); „Малката Голяма Божана и дяволчето Тук”(2014); „Малката Голяма Божана и тайните”(2015); „Малката Голяма Божана и венчавката на гугутките”(2015); “Малката Голяма Божана, когато времето спря”(2016); “Малката Голяма Божана и най-щастливата Коледа”(2017); ”Малката Голяма Божана и кентавърът Хирон”(2017).
Носител е на редица отличия и награди, между които: орден „Св.св. Кирил и Методий” – огърлие – за значимите й заслуги в областта на културата (2011); литературната награда “Пловдив” (2002); наградата „Златен ланец“ на в. „Труд” за поезия (2006); наградата „Золотая муза” – за лично творчество и принос в българо-руските културни взаимоотношения (2008); Националната награда „Хр. Г. Данов” – за цялостен принос в българската книжовна култура (2010), на Националната литературна награда „Милош Зяпков” (2011); Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване – категория „Автор”(2013).

Категория “Автор”
АСЕН СИРАКОВ
Роден е на 6 юли 1952 г. в град София. Завършва Руска и Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Асен Сираков е писател, езиковед, публицист, преводач, драматург и журналист с над 1000 публикации в периодичния печат. Популярен автор и водещ на предаването “12+Пляс!” в БНР /1993-1998г./, водещ на “Нощен Хоризонт” и „12+3” в БНР, автор и водещ на предаванията “Неделен магазин” и “Горе, Долу”, журналист в „Панорама” по БНТ.
Автор е на дванадесет книги за възрастни: стихосбирки, няколко романа и сборници с разкази; както и на музика: авторски песни, естрадни песни, пиеси за пиано, концерт за пиано и оркестър.
Автор е и на книгите в рими за деца: „Приказки за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън” (2009), „Приказка за малката слоница” (2016) и „Приказка за една Плишимура, която дори не приличаше на Плишимура” (2017).
Носител е на наградите: Голямата награда “ПОКИ” за поезия (Харманли, 1992), “Журналист на годината” – Grand Prix (“Репортер 7”, 1995), “Premios ondas” – Grand Prix в раздел “Радио” (Барселона, 1995), “Златно перо” – за литература и публицистика (София, 1996).
Получава Националната награда „Константин Константинов” за 2018г. в категория „Автор” за книгата „Приказка за една Плишимура, която дори не приличаше на Плишимура” (2017).

Категория “Илюстратор”
МАЯ БОЧЕВА
Мая Бочева е сред най-обичаните съвременни детски художници на България.
Родена е 24 май 1978 г. в гр. София. Завършила е Анимационна режисура в Нов български университет. Работи като аниматор по различни анимационни проекти, рекламни клипове, интерактивни приложения и като илюстратор на книги, списания, учебни помагала, комикси и др.
Работила е като илюстратор за всички големи детски издателства в България: „ПАН”, „Софтпрес”, „Дамян Яков”, „Жанет 45”, „Фют” и други, както и за световно известни компании като „Дисни” и „Майкрософт”.
Създател е на първото по рода си българско мобилно приложение за деца „Кой светна луната?“.
Получава Националната награда „Константин Константинов” за 2018г. в категория „Илюстратор” за илюстрациите си към книгата „Колко е часът? Наръчник за времето” (2017).

Категория “Издателство”
Наградата не се присъжда

Предишна КАМЕН ДОНЕВ ИДВА В ЯМБОЛ ПРЕЗ ЮНИ С НАЙ-НОВИЯ СИ СПЕКТАКЪЛ – „МАКЕДОНСКИ ПЕСНИ“
Следваща МЛАДИ МЪЖЕ ПОЛУЧИХА ПРИСЪДИ ОТ ПО 17 И 15 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА УБИЙСТВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

4364 ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ПРАЗНУВАТ ДНЕС

Днес отбелязваме Успение Богородично. В община Сливен дамите, носещи името Мария са 3323. От тях 2451 са с постоянен адрес в града. Името Марияна носят общо 705 жени, като в

Новини Сливен

СМЯНА НА КАРАУЛА В ОКРЪЖЕН СЪД – СЛИВЕН

Председателят на Окръжен съд – Сливен Къню Жеков се пенсионира поради навършване на пределната за магистрат възраст от 65 години, научи  Sliveninfo. Този петък ще бъде последният работен ден за

Новини Сливен

КАНДИДАТИТЕ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ В СЛИВЕН С ИНИЦИАТИВА ЗА ДАРЯВАНЕ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Кандидатите за народни представители от коалиция „БСП за България“ в Сливен започнаха инициатива за даряване на българска литература. За целта всяко едно от 108-те читалища в областта ще получи книги

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

5 + sixteen =