БЛИЦ: ЗАЩО ОКОЛО ПЪРВИЯ СЛУЧАЙ НА ЧУМА ПО ПРАСЕТАТА В СЛИВЕН МИРИШЕ?

БЛИЦ: ЗАЩО ОКОЛО ПЪРВИЯ СЛУЧАЙ НА ЧУМА ПО ПРАСЕТАТА В СЛИВЕН МИРИШЕ?

Има нещо гнило около първия регистриран случай на свинска чума в Сливен. Фактологията е размита, а това, което със сигурност се знае навежда на интересни мисли. Умрялото прасе е диво и е намерено край пътя най-малко три дни след смъртта му по сигнал на дете. Път, който далеч не е безлюден, а миризмата на разлагащо се диво прасе е трудна за пренебрегване. И това “удобно” се случва в началото на предизборната кампания и буквално дни преди началото на ловния сезон, който е провален и се отлага заради случая на чума. Тук идва още по-интересният факт – около два месеца преди случката шефът на горското стопанство в Сливен, Димо Димов разгневено “се изпуска”, че ловният сезон няма да се състои, защото “все ще се намери някоя болна от чума свиня”. Според нашия източник, “пророческите” думи са казани пред голям брой свидетели от едната от двете враждуващи ловни дружинки.

Скандалът между тях е с давност няколко години, отдавна се е превърнал в личен, а с началото на предизборната кампания е и политическо оръжие на бившия кмет Кольо Милев, който е шеф на едната от тях. Спорът е за ловно поле, което двете дружинки не могат да си поделят вече 3 години, но на 2 септември съдът се произнася в полза на дружинката, която не е на Кольо Милев и ловното поле е отдадено на другата, без право на обжалване.

А Кольо Милев е обещал на своите, че това няма да стане и че той е гарантът. Не за първи път думата на претендента за кметския стол олеква, но този път бившият генерал е обещал на своите, че ако те няма да имат ловни полета, то никой в региона няма да има.

Случката, характерна за епизод на “Столичани в повече”, става още по-заплетена, тъй като заразеното прасе не е намерено в естествения му хабитат. Специалистите уверяват, че болните животни търсят водоизточници, а починалото е открито на разклон, близо до града. И освен въпросите защо прасето се е появило точно там изникват и нови – кой го е подхвърлил, защо би го направил и може ли едно животно да изиграе важна роля в предизборната кампания.

Оказва се, че приближените на Кольо Милев са се решили на нестандартния ход не само за да попречат на другите ловци, но и за да подпомогнат предизборната му кампания. От една страна, подхвърленото прасе трябва да принуди държавата да забрани лова и управлението да търпи негативи. От друга – антагонизира цялата гилдия на ловджиите в региона, които се настройват негативно, че не могат да се отдадат на хобито си. Ето как едно умряло прасе постига целите на червения кандидат – за пореден път да покаже, че стои над закона, и да подмени важните теми в предизборната кампания, обслужвайки личния си интерес.

Цената обаче е доста по-висока от егото на един бивш провален кмет и неуспял депутат – африканската чума по един или друг начин вече ефективно е в Сливенско, един от регионите, където до момента се предприемаха само превантивни мерки. Продължава да се подклажда разделението между местните хора и да се манипулира избора им.

blitz.bg

Предишна ЗАПОЧНА САНИРАНЕТО НА БЛОК 86 В КВ. "СТОЯН ЗАИМОВ"
Следваща ОТБОРЪТ НА БСП ДЕМОНСТРИРА УВЕРЕНОСТ НА СТАРТА НА КАМПАНИЯТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПЛАМЕН КРУМОВ УСПЯ И В БИЗНЕСА С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

  Той е роден победител – и в бизнеса, и в политиката. Пламен Крумов вече има трайно място в общинския съвет на Сливен. Бившият футболист на ЦСКА има и своя

Новини Сливен

ФЕСТИВАЛ ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА КЪМПИНГА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ КРАЙ СЛИВЕН

Първото издание на уникално за България събитие ще се проведе край Сливен – Auto Camp Fest от 25 до 27 август. На къмпинг „Оазис“ ще могат да се видят последни

Новини Сливен

РОМСКА АКАДЕМИЯ ЗА КУЛТУРА И ОБРАЗОВАНИЕ ДАРИ ДЕЦА

Играчки и дрехи получиха децата и учениците от подготвителните групи в СУ „Хаджи Мина Пашов“ Сливен и ясла №13, Детска градина „Перуника“ – село Сотиря и Детска градина „Радост“ в