БЛИЗО 480 ИМЕНИЦИ ЧЕРПЯТ НА АНТОНОВ И АТАНАСОВДЕН В КОТЕЛ
17.01.2024 271 Прегледи

БЛИЗО 480 ИМЕНИЦИ ЧЕРПЯТ НА АНТОНОВ И АТАНАСОВДЕН В КОТЕЛ

Почти 480 са всички именици, които празнуват на днешния Антонов и на утрешния Атанасовден на територията на община Котел. По този повод пожелания за здраве, късмет и благоденствие към имениците и техните семейства отправя кмета на община Котел Коста Каранашев.

На 17 януари, своя имен ден отбелязват общо 223 именика. Най-много са тези, които носят името Донка – 103, Андон – 26 и Дончо – 24.  На този ден празнуват още хората с имена: Антон, Антония, Тони, Тончо, Тотка, Антоанета и др.

Най-възрастният именик е на 85 години от село Остра могила, а най-младият е на 1 година от гр. Котел. Най-възрастната именица е на 98 години от село Боринци, а най-младата е на 5 години от гр. Котел.

На 17 януари се почита паметта на Преподобни Антоний Велики. Освен като покровител на ковачите се приема и като патрон на кошничарите (плетачите на кошници). Антоновден се празнува за предпазване от болести. На него жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

На 18 януари – Атанасовден, в община Котел своя имен ден отбелязват общо 252 души. Най-много са тези, които носят името Атанас – общо 169. На този ден празнуват още: Наско, Атанаска, Анастасия, Начо, Наска, Таню, Таньо, Танаска, Живко и др.

На деня се почита паметта на Св. Атанасий Велики, който е бил защитник на православната вяра.

Поверие гласи, че след Атанасовден зимата си отива, защото Св. Атанас се качвал на своя бял кон, обличал бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: Иди си зимо, идвай лято!”

На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата.

В община Котел освен 169 именици, които се казват Атанас, празнуват още 26 дами, носещи името Атанаска. Наска се казват 13 жени, а Наско – 23 мъже.

Най-възрастният именик е на 86 години от село Градец, а най-младият е на 1 година – от същото село. Най-възрастната именица е на 90 години, отново от Градец, а най-младата е на 1 година – от град Котел.

Предишна ПРОКУРОРИ ОТ РАЙОННА ПРОКУРАТУРА-СЛИВЕН ПОЛУЧИХА НАГРАДИ ЗА ПРОЯВЕН ВИСОК ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И ОБРАЗЦОВО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СЛУЖЕБНИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ
Следваща С ПОДНАСЯНЕ НА ЦВЕТЯ И ВЪЗСТАНОВКА НА СЪБИТИЯТА ОТПРЕДИ 146 ГОДИНИ СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИ ОТ ОСМАНСКО ИГО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РЗОК – СЛИВЕН СКЛЮЧИ ДОГОВОРИ С 41 АПТЕКИ В ОБЛАСТТА

РЗОК-Сливен е сключила договори с 41 аптеки на територията на областта. Това съобщи за Sliveninfo Донка Вълева, директор на РЗОК – Сливен. В следствие на проведена процедура по договаряне с

Новини Сливен

В СЛИВЕН ТЪРЖЕСТВЕНО ЩЕ БЪДЕ ЧЕСТВАНА 110 – ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ТРЕТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ

В Сливен тържествено ще бъде чествана 110 – годишнината от създаването на Трета българска армия. Това съобщи на пресконференция в Пресклуба на БТА в Сливен Божидар Борденяшки, о.з. полковник ,

Новини Сливен

ЗАЛОВЕНИ СА ТРИМА ШОФЬОРИ, УПОТРЕБИЛИ НАРКОТИЦИ

Трима водачи, управлявали след употреба на наркотици, са установени от полицейски служители в град Сливен през изминалото денонощие. 24-годишният Д.С. от село Камен е хванат да управлява лек автомобил „Алфа