БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ТЪРГ СЪБРА СРЕДСТВА ЗА СТЕНОПИС-ГРАФИТ В ЦЕНТЪРА НА СЛИВЕН

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ТЪРГ СЪБРА СРЕДСТВА ЗА СТЕНОПИС-ГРАФИТ В ЦЕНТЪРА НА СЛИВЕН

Благотворителен търг, организиран от НДФ „13 века България”, фондация „ОДФ-Сливен” и винарска изба „Афузов”, се проведе на 4 октомври вечерта в хотелски комплекс „Свети Никола”. Целта му бе да събере средства за проекта „Стенопис-графит на тема „Азбука на въображението” в центъра на Сливен. Специален гост на събитието бе кметът на Сливен Стефан Радев. Сред официалните лица бяха изпълнителният директор на НДФ „13 века България” Митко Тодоров, председателят на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Дора Куршумова, собственикът на винарска изба „Афузов” Минчо Афузов, и др. Участници в търга бяха известни сливенски предприемачи, бизнесмени, лекари, меценати.

В залата бяха подредени творби на художниците, участвали в Четвъртия пленер на виното. Той се проведе през лятото в Етнографски комплекс „Хаджиданчови къщи” по инициатива на НДФ „13 века България” – Етнографски комплекс „Хаджиданчови къщи” – Сливен, с подкрепата на винарска изба „Афузови” и фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. В него се включиха творците творците Кирил Стоянов, Маргарита Дончева, Благовеста Желязкова, Крикор Папазян, Сияна Петрова, Пеньо Иванов, Веселин Дамянов-Вес, Димитър Кавръков, Кунчо Кунчев, Йордана Кунчева, Антон Иванов, Димитър Михалев и Дора Куршумова. Всички те рисуваха върху дъски и дъна на бъчви и върху малки и големи бутилки с вино, направиха оригинални инсталации, стойки и скринове за бутилки.

В началото на събитието Антон Иванов, представител на НДФ „13 века България” за Сливен и участник в пленера, припомни, че след всеки пленер художниците даряват безвъзмездно творбите си за благотворителни търгове.

„Миналата година търгът ни подкрепи новоизграждащата се галерия в НХГ „Димитър Добрович”. Успяхме да съберем добра сума, която дарихме за окачваща система и осветление в галерията. Тази година се обединихме около една щура идея, която ще направи града ни по-цветен и красив – създаването на стенопис-графит „Азбука на въображението” на северозападния калкан на сградата, в която се помещават ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” и ППМГ „Добри Чинтулов”. Автор на проекта е младата, но вече доста известна художничка Виктория Георгиева – Mouse. Стенописът ще може да бъде видян от много хора, защото сградата, която сме избрали, се намира на една от най-оживените улици в града. Надявам се в скоро време идеята ни да бъде реализирана”.

Изпълнителният директор на НДФ „13 века България” Митко Тодоров сподели, че Фондът дарява 700 лв. за каузата и пожела успех на търга. Той допълни, че му предстои среща с кмета Стефан Радев, на която ще обсъдят бъдещо сътрудничество между двете институции в различни инициативи в града.
Минчо Афузов от винарска изба „Афузов”, който е основен спонсор на пленерите, благодари на присъстващите за тяхната съпричастност към идеята и заяви, че истинските дарители са самите художници, които за пореден път са предоставили безвъзмездно творбите си за една добра кауза.

Водещ на благотворителния търг бе Наско Димитров. Разпродажбата на малки рисувани бутилки започна спокойно, но за някои от творбите имаше оспорвано наддаване и те бяха продадени на цени, в пъти по-високи от първоначално обявените. Истински дарителски двубои се разиграха при продажбата на рисувани дъна от бъчви и стойки за вино. Особено оспорвани бяха наддаванията за две от творбите, чиито начални цени бяха изненадващо ниски. Изрисувано от Антон Иванов дъно на бъчва бе продадено за 350 лв. при първоначално обявена цена от 5 лв. Картина върху дъски, нарисувана от Дора Куршумова, пък толкова възхити дарителите, че те я откупиха за цели 450 лв., при първоначално обявена цена от 7 лв. Всички творби от пленера намериха своите нови горди собственици по време на благотворителния търг. Сливенска фирма дари по време на събитието 500 лв. за каузата. Много от гостите си купиха и от предоставените за благотворителна продажба 4 вида вина на винарска изба „Афузови”.

Така в края на събитието бе обявено, че общата сума, събрана по време на благотворителния търг, е 9155 лв.

Предишна КОНКУРС ЗА СТРАНДЖАНСКА ПЕСЕН, ПОСВЕТЕН НА ТОМА ЯНЧЕВ СЪБИРА ИЗПЪЛНИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА
Следваща МАЩАБЕН ПРОЕКТ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА БУЛЕВАРД "ХАДЖИ ДИМИТЪР" ПРЕДВИЖДА ОБЩИНА СЛИВЕН ПРЕЗ 2019 ГОДИНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЧЕТВЪРТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР „ПОМНИ СЛАВАТА“ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА КРЕПОСТ „ТУИДА“

По случай празника на Сливен – Димитровден, на 20 и 21 октомври ще се проведе Четвърти средновековен събор „Помни славата“ на крепост „Туида“. Той е в духа на старата българска

Новини Сливен

РАБОТНИК ЗАГИНА ПРИ ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА В ДЪРВОДЕЛСКИ ЦЕХ

Работник загина при трудова злополука в четвъртък сутринта, научи Sliveninfo. Драмата се разигра в дърводелски цех в град Кермен. Работникът е бил ударен смъртоносно докато почиствал машина. Той е починал

Новини Сливен

ДРАМАТИЧНИЯТ ТЕАТЪР – С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА ПОДКРЕПАТА

Поетичният спектакъл „Лирични отклонения“ бе създаден с финансовото съдействие на общинския фонд „Култура“. Представлението е много подходящо за подрастващи и средношколци,както и за възрастната публика с вкус към поезията Драматичен

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

2 × four =