БИВША ДЕПУТАТКА ОТ СЛИВЕН СЕ ОКАЗА ДОКТОРАНТ В БАН, СЪВЕТНИК НА МИНИСТЪР И БЕНЕФИЦИЕНТ
юни 12, 2018 3006 Прегледи

БИВША ДЕПУТАТКА ОТ СЛИВЕН СЕ ОКАЗА ДОКТОРАНТ В БАН, СЪВЕТНИК НА МИНИСТЪР И БЕНЕФИЦИЕНТ

Бившата депутатка от „Атака“ от Сливен Калина Крумова се оказа в центъра на пореден скандал заради назначението й като експерт по пътна безопасност към Министерството на вътрешните работи.

Крумова работи на позиция „съветник“ към министър Валентин Радев и в това си качество участва в подготовката и в обществените обсъждания по трите нови закона за движение по пътищата.

Представители на неправителствени организации – сред които бившият директор на „Пътна полиция“ Богдан Милчев – обвиняват екипа на Радев в опит за заглушаване на критиките към проектите и в гонене на журналисти и експерти от обсъжданията по места.

„ТВ водеща, експерт по сурогатно майчинство, модел на календарчета…“

„Ние сме против модела на Калинките. Калина Крумова с нейната изявеност като един от най-ярките политически номади и с нейните политически възгледи не пречи никому. Но когато започне да твърди, че е експерт във всякаква област, това ни касае нас. Не те ли е срам, Калина? В какво качество говори тя: като телевизионен водещ, народен представител, експерт по сурогатно майчинство, модел на календарчета, експерт в обучението на млади политици и експерт по пътна безопасност?“, попита пред бТВ Анелия Терзиева, загубила сина си в катастрофа.

Калина Крумова защити позицията си като министерски съветник и бивш член на Народното събрание, работил по промени в Закона за движение по пътищата преди 6 години.

„В качеството си на съветник на министъра, аз съм политически безпристрастна. И аз съм такава. Извикана съм в качеството си на експерт. Съжалявам, че госпожата не се е запознала достатъчно добре, но моят подпис като депутат стои зад едни от основните промени, които бяха направени през 2012 г., когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов. Тогава майките не се дърпахме по телевизиите и студиата, а се събирахме на кръгли маси и постигахме резултати“, каза Крумова.

На въпрос дали има как да докаже, че е експерт по пътна безопасност, Калина Крумова отговори: „Най-вероятно, когато си законодател и когато тези закони, под които си сложил подписа, са били приети, това е доказателство. Била съм част от работни групи, които са работили по различни поднормативни (б.р., подзаконови нормативни) актове – наредби, които също касаят пътната безопасност. Който не се е запознал, да се запознае“.

На въпроса как се става съветник на министъра на вътрешните работи, Крумова каза: „Става се най-вероятно с експертиза, а не с лично мнение. Това са неща, които са доказуеми“.

Длъжността й като съветник на министър Валентин Радев е платена, но тя отказа да разкрие сама заплатата си и препоръча информацията да се потърси по ведомствен ред.

Научни работници или съдружници?

Освен че е на щат в Министерството на вътрешните работи, Крумова е докторант в Института за изследване на населението и човека при БАН, който усвоява 378 000 лв. без ДДС по европроект на Министерството на транспорта.

Темата на обществената поръчка е „Разработване на нови психологически методики за изследване на качествата на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачи на МПС и на лицата, временно лишени от правото да управляват МПС или загубили придобитата правоспособност и идентифициране на лицата с потенциално рисково поведение на пътя“.

Пред бТВ Крумова каза, че е започнала докторантурата си по транспортна психология в института в началото на 2017 г. Периодът всъщност съвпада с решението за откриване на обществената поръчка на Министерството на транспорта (по това време все още под ръководството на Ивайло Московски в кабинета „Борисов 2“) през януари 2017 г.

Поръчката е възложена няколко месеца по-късно, на 26 юни 2017 г., отново при ръководството на министъра на транспорта на ГЕРБ Московски. Срокът за изпълнение е 18 месеца, като досега е проведен един семинар и са отчетени два документа – „обзор на актуалната научна литература по темата“ и „проучване на качествата, свързани с уменията за управление на МПС, наличието на които намалява риска от допускане на грешки при участие в пътното движение и на опасността от предизвикване“.

Ръководител на проекта и на самия Институт към БАН е психологът Антоанета Христова, като в екипа по поръчката влиза и Калина Крумова.

Крумова и Христова обаче имат обща дейност и извън академията на науките. Двете са били съдружнички в търговското дружество „Институт за политика“ – през ноември 2017 г. Калина Крумова прехвърля дела си на Христова, вероятно когато е назначена за съветник на вътрешния министър.

Съоснователки са и на едноименната фондация „Институт за политика“, която се занимава със семинари и обучения на млади кадри на ГЕРБ и БСП.

В управителния съвет на фондацията влизат още Десислава Попова и бившият зам.-директор на строителната компания „Трейс Груп“ Николай Вълев. От своя страна Вълев е съдружник в търговско дружество с Христо Ангелков, съпруг на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Коя е Калина Крумова

Новината за присъединяването на Крумова като експерт в МВР беше приета с критики дори от страна на депутата от ГЕРБ Нели Петрова – майка на 20-годишната Лора Казанлиева, която беше прегазена на пешеходна пътека във Варна от моторист с превишена скорост през 2011 г.

„Искам да призова всички почернени майки да се разграничат от тази дама. Преди шест години в мъката си се заблудихме и повярвахме. Но днес ви пиша като майка, която е загубила дете на пешеходна пътека, не като народен представител. Не вярвам, че нейната борба за намаляване на черната статистика е чиста и свята! Друго не коментирам“, пише Нели Петрова в профила си във Фейсбук.

Днес Калина Крумова отговори на личните критики на Петрова с… лични критики: Каква точно политика върши тя в парламента във времето, в което е народен представител? Аз съм събирала хората и не съм ги разделяла“.

Тя обяви, че е отказала да участва в едно студио с друга от майките на загинали деца, като се аргументира с това, че не иска да разговаря с хора, които „задават въпроси, написани на листчета“. „Въпросите“ всъщност се оказаха списък със 7-те обществени превъплъщения на самата Крумова.

В 41 Народно събрание Калина Крумова беше сред 23-мата съвносители (всички останали – депутати от ГЕРБ) на проект за промяна на Наказателния кодекс, който се въведоха по-високи наказания за причиняване на ПТП на пешеходна пътека. Останалите й законодателни инициативи засягаха социалното осигуряване, семейните помощи за деца и др. Проектът за узаконяване на сурогатното майчинство беше сред основните й идеи като депутат.

Крумова влезе в 41 Народно събрание като депутат от „Атака“, но само 2 години след началото на мандата напусна парламентарната група на Волен Сидеров и обяви принадлежност към ГЕРБ, включително като подаде заявление за членство в партията.

През 2013-2014 г. смени политическия борд за трети път, като оглави женската структура на „България без цензура“ на Николай Бареков.

Калина Крумова е бивша водеща на сутрешния блок на ТВ СКАТ, завършила е Икономика на социално-културната сфера с магистратура по Журналистика и масмедии в УНСС.

 

webcafe.bg

Предишна КРИМИНАЛИСТИТЕ НА СЕКТОР "ПКП" СА ШАМПИОНИТЕ В ТУРНИРА ПО ФУТБОЛ ЗА КУПАТА НА ОДМВР - СЛИВЕН
Следваща НА 14 ЮНИ ВЪВ ВОЕНЕН КЛУБ - СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИГАТА "СЪПРИЧАСТЕН ПОГЛЕД" НА ДЕНЬО ДЕНЕВ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Професор към студентите: – Един глупак може да зададе много повече въпроси, отколкото един мъдър човек може да им отговори. Един студент се провиква: – Ето защо не се

Новини

ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА:ТРЯБВА ЗАЕДНО ДА ГОВОРИМ, СПОДЕЛЯМЕ И ТЪРСИМ ОБЩИ РЕШЕНИЯ ЗА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА

Община Нова Загора може да стане още по-добро и предпочитано място за живеене, ако заедно говорим, споделяме, решаваме проблемите, и заедно определяме политиките си. Това заяви по време на среща

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Какво е неточност? – Българин, отиващ на работа. – А какво е точност? – Българин, излизащ от работа! Началник ходел замислен по улицата, когато един бездомник му казал: –

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

eighteen − six =