БЕЗ ПРОМЯНА В ЦЕНИТЕ ЗАПОЧВА ПОЛИВНИЯТ СЕЗОН В СЛИВЕНСКО
16.05.2024 165 Прегледи

БЕЗ ПРОМЯНА В ЦЕНИТЕ ЗАПОЧВА ПОЛИВНИЯТ СЕЗОН В СЛИВЕНСКО

Няма промяна в цената на водата за напояване в Сливенско, тя се запазва като миналогодишната. Това съобщи в интервю за БТА инж. Пламен Иванов, управител на „Напоителни системи“ – клон Сливен. 15,54 лв. е таксата на декар, 20 ст. без ДДС е цената на кубик вода. И тази година ще има 80 процента субсидия за използваните количества вода.

„Започнахме вече да пълним каналите и тръбопроводите с цел подготовка за поливане и за да ги изпитаме за аварии“, посочи той. Няма още интензивно започване на поливен сезон, чието начало обявихме от 13 май. Има заявки, свързани с вкарване на торови препарати“.

Пламен Иванов информира, че са били извършени ремонти на съоръженията за близо 10 милиона лева европейски средства по мярка 4-3 от Програмата за развитие на селските райони. Ремонтиран е бил главният магистрален канал в района на селата Гавраилово и Чинтулово, където са били изцяло преоблицовани 2,7 км тръби, както и в района на с. Самуилово, подменен е бил метален тръбопровод в района на новозагорските села Кортен – Караново със стъклопластови тръби.

Язовир „Жребчево“ към днешна дата е пълен на близо 50 процента – около 200 милиона куб. м, като пълният му капацитет е 400 милиона куб.м. Очаква се водата в язовира да е достатъчно, за да обезпечи поливния сезон през тази година, каза инж. Иванов. Заявените площи за напояване са около 60 000 декара, което е с близо 30 процента повече от миналата година. Най-много заявки се получават от производителите на царевица.

 

БТА

 

Предишна ОТБОРЪТ НА ППМГ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“- ГР. СЛИВЕН Е ПОБЕДИТЕЛ В ОБЛАСТНИЯ КРЪГ НА „МЛАД ОГНЕБОРЕЦ”
Следваща ШЕСТОКЛАСНИЦИ ОТ СУ „ХРИСТО БОТЕВ“, ГР. НОВА ЗАГОРА – ЗЛАТНИ МЕДАЛИСТИ НА ОБЛАСТНО СЪСТЕЗАНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

39 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

448 нови случая на COVID-19 са били установени у нас през изминалото денонощие от направени 3795 PCR теста, показват данните в Единната информационна система. Общо потвърдените случаи от началото на

Новини Сливен

ЗНАК „СТОП“ ИЗЧЕЗНА ОТ КРЪСТОВИЩЕТО „РОЗОВА ГРАДИНА“

Един знак „СТОП“ изчезна от кръстовището „Розов градина“ и създава сериозна предпоставка за пътен инцидент в Сливен. Вече седмица знакът липсва от мястото на бул. „Христо Ботев“, срещу военния хотел.

Новини Сливен

АСЕН ГАГАУЗОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА КАТО ЧЛЕН НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА БСП

Областният председател на БСП в Сливен Асен Гагаузов подаде оставка като член на Изпълнителното бюро на партията. „Оставка подадохме колективно цялото бюро. Причина за това е лошият резултат на изборите.