БАНКОВИЯТ ОБИРДЖИЯ ОТ СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ 4 ГОДИНИ ПО-РАНО ОТ ЗАТВОРА
март 16, 2020 1277 Прегледи

БАНКОВИЯТ ОБИРДЖИЯ ОТ СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ 4 ГОДИНИ ПО-РАНО ОТ ЗАТВОРА

Стефан Стефанов, който държа като заложнички шест банкови служителки в банков клон в центъра на Сливен през 2011 г., излезе на свобода. Той е пуснат условно предсрочно от затворническото общежитие „Кремиковци“ с решение на Софийския апелативен съд от 13 март тази година, потвърдиха от пресцентъра на съда.

38-годишният мъж, който излежаваше присъда от 15 г. лишаване от свобода, беше преместен от затвора в Бургас в София на 15 ноември 2018 г., защото приятелката му живее в столицата.

Според магистратите той е „продължил активното си участие в трудови, образователни, обучителни, квалификационни и специализирани програми за въздействие и общественополезни прояви“.

Стефанов „е показал добро поведение, доказателство за което е както отсъствието на каквито и да е наказания, така и немалкото на брой награждавания“.

„Всички тези обстоятелства несъмнено сочат за положителната промяна у осъдения по време на изтърпяване на наказанието. Планът на присъдата се изпълнява с активното негово съдействие. Налице е личностна готовност за вписване в обществото по положителен начин, в какъвто смисъл са констатираните в цитирания по-горе доклад не малко ресурси на личността“, посочват апелативните съдии.

Стефанов излезе на свобода 4 години, 7 месеца и 28 дни преди да му изтече присъдата. Той подава молба за пускане в началото на годината. На 16 януари Софийският градски съд обаче му отказва. Стефанов обжалва и делото е изпратено в апелативния съд. По време на заседанието е разпитан и служител на МВР, който да каже дали лишеният от свобода се е превъзпитал зад решетките. Пред съда е изразил мнение, че лишеният от свобода не бива да бъде пускан предсрочно.

Стефанов, който е родом от новозагорското село Кортен нахлу в банков клон на „Инвестбанк“ в центъра на Сливен на 23 март 2011 г. По онова време той е на 27 години и работи като охранител. При опит да задигне 335 386 лв, 23 800 долара, 13 000 евро и 885 британски лири прострелва банковия охранител Станчо Станев и държи в плен шест служителки, като за едната неподозира, че е там. Заложническата криза продължи 39 часа като 20 часа след като една по една пусна жените, Стефанов остана сам в офиса, изправен пред дилемата дали да избере живота или смъртта.

Пред година той имаше още един опит да излезе условно предсрочно, но тогава и двете съдебни инстанции му отказаха.

 

dir.bg

 

 

 

Предишна СЛИВЕНСКА ФИРМА ПРЕДЛАГА ДОСТАВКА НА ХРАНА ПО ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНО МЕНЮ СРЕЩУ 3,50 ЛЕВА
Следваща ЗАПОЧВА ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ, ПАЗАРА И ДРУГИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

23 СА ПОБЕДИТЕЛКИТЕ В ИНИЦИАТИВАТА НА ЖГЕРБ-СЛИВЕН „ДА ПОСРЕЩНЕМ СВОЯ БАЛ С УСМИВКА“

23 са победителките в инициативата на ЖГЕРБ-Сливен „Да посрещнем своя бал с усмивка“. За поредна година, по повод абитуриентските балове, женската организация на ПП ГЕРБ инициира кампания, чрез която прави

Новини Сливен

ПРОЕКТИТЕ ЗА РЕМОНТ И ОБНОВЯВАНЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНФРАСТРУКТУРА ПО ОПРР ЗА ОБЛАСТ СЛИВЕН СА НА СТОЙНОСТ 7 552 831 ЛЕВА

Материалната база на 3 професионални гимназии и 4 детски градини в област Сливен ще бъде модернизирана със средства по ОП „Региони в растеж“. Проектите за ремонт и обновяване на образователна

Новини Сливен

МИНИСТЪР МАРИНОВ ЩЕ ПРОВЕДЕ РАБОТНИ СРЕЩИ С КМЕТОВЕ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще проведе утре, 13 ноември, в град Сливен работна среща с кметове на населени места от областта. Тема на разговорите ще бъде взаимодействието между