БАНКОВИЯТ ОБИРДЖИЯ ОТ СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ 4 ГОДИНИ ПО-РАНО ОТ ЗАТВОРА
март 16, 2020 1740 Прегледи

БАНКОВИЯТ ОБИРДЖИЯ ОТ СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ 4 ГОДИНИ ПО-РАНО ОТ ЗАТВОРА

Стефан Стефанов, който държа като заложнички шест банкови служителки в банков клон в центъра на Сливен през 2011 г., излезе на свобода. Той е пуснат условно предсрочно от затворническото общежитие „Кремиковци“ с решение на Софийския апелативен съд от 13 март тази година, потвърдиха от пресцентъра на съда.

38-годишният мъж, който излежаваше присъда от 15 г. лишаване от свобода, беше преместен от затвора в Бургас в София на 15 ноември 2018 г., защото приятелката му живее в столицата.

Според магистратите той е „продължил активното си участие в трудови, образователни, обучителни, квалификационни и специализирани програми за въздействие и общественополезни прояви“.

Стефанов „е показал добро поведение, доказателство за което е както отсъствието на каквито и да е наказания, така и немалкото на брой награждавания“.

„Всички тези обстоятелства несъмнено сочат за положителната промяна у осъдения по време на изтърпяване на наказанието. Планът на присъдата се изпълнява с активното негово съдействие. Налице е личностна готовност за вписване в обществото по положителен начин, в какъвто смисъл са констатираните в цитирания по-горе доклад не малко ресурси на личността“, посочват апелативните съдии.

Стефанов излезе на свобода 4 години, 7 месеца и 28 дни преди да му изтече присъдата. Той подава молба за пускане в началото на годината. На 16 януари Софийският градски съд обаче му отказва. Стефанов обжалва и делото е изпратено в апелативния съд. По време на заседанието е разпитан и служител на МВР, който да каже дали лишеният от свобода се е превъзпитал зад решетките. Пред съда е изразил мнение, че лишеният от свобода не бива да бъде пускан предсрочно.

Стефанов, който е родом от новозагорското село Кортен нахлу в банков клон на „Инвестбанк“ в центъра на Сливен на 23 март 2011 г. По онова време той е на 27 години и работи като охранител. При опит да задигне 335 386 лв, 23 800 долара, 13 000 евро и 885 британски лири прострелва банковия охранител Станчо Станев и държи в плен шест служителки, като за едната неподозира, че е там. Заложническата криза продължи 39 часа като 20 часа след като една по една пусна жените, Стефанов остана сам в офиса, изправен пред дилемата дали да избере живота или смъртта.

Пред година той имаше още един опит да излезе условно предсрочно, но тогава и двете съдебни инстанции му отказаха.

 

dir.bg

 

 

 

Предишна СЛИВЕНСКА ФИРМА ПРЕДЛАГА ДОСТАВКА НА ХРАНА ПО ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНО МЕНЮ СРЕЩУ 3,50 ЛЕВА
Следваща ЗАПОЧВА ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ, ПАЗАРА И ДРУГИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

7 НАРУШЕНИЯ НА КАРАНТИНАТА СА УСТАНОВЕНИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Продължават засилените проверки, извършвани от екипи на ОДМВР, за спазване на въведените противоепидемични мерки, във връзка с ограничаване разпространението на  COVID-19. Областната дирекция на МВР в Сливен  оказва пълно съдействие

Новини Сливен

ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ ПЕПА ЧИЛИКОВА ПОСЕТИ СДРУЖЕНИЕ „ЛЕКАРИ НА СВЕТА“

Заместник – кметът Пепа Чиликова посети сдружение „Лекари на света“. На срещата участва и представител от Френския културен институт в София Ариа Рибериас, която в момента е в град Сливен.

Новини Сливен

БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ МЕДИЦИТЕ НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА ОТ ЕДНА СЪПРУГА И МАЙКА

Искам да изразя дълбоката си благодарност към екипа на отделение реанимации в МБАЛ «Д-р Иван Селемински» – лекари, сестри, санитари, както и към всички медици, които помогнаха за спасението на