„БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ – КОГА, КЪДЕ, КАКВО
29.03.2024 799 Прегледи

„БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ – КОГА, КЪДЕ, КАКВО

15 юни е датата, която ще събере в Гурково десетки самодейни състави от градовете Котел, Елена, Дряново, Трявна и Твърдица. Те наред с местните състави ще представят на централния площад в Гурково пъстра фолклорна програма. Това стана ясно на провелата се вчера работна среща, организирана от тазгодишния домакин на празника – град Гурково.

Зам.-кметове, секретари и общински експерти от градовете Котел, Елена, Дряново, Трявна и Твърдица обсъдиха, с тези от града-домакин Гурково, технически план, срокове, регламенти и проект на програма за тържественото честване на 50-годишнината от първото му издание.

Фотоконкурсът „Лицата на Балкана“ ще е водещата тема на юбилейното събитие, съобщи зам.-кметът на Гурково – Мариана Маринова. В него ще могат да участват, както ученици, така и възрастни мераклии за изява. Всеки участник ще има право да представи до 3 авторски снимки, придружени с кратка история. За ценителите на традициите и любителите на ръкоделието от шестте града се организира изложба. Тя ще е под надслов: „Сръчните ръце на българката“ и водещо в нея ще бъде ръкоделието, усещането за красота и опазването на българските традиции.

От проведен жребий стана ясно, че изявата на участниците от град Котел ще бъде след тези от Гурково, Трявна, Дряново и Твърдица. След котленци ще се представят участниците от град Елена, следващият домакин на празника.

На 15 юни, празникът ще започне традиционно с атрактивно дефиле на градовете и ще продължи с ритуално вдигане на фестивалното знаме, с прекрасни сценични изяви, демонстрация на занаяти и обявяване на победителите от конкурса „Лицата на Балкана“. С материали, предоставени от архивите на шестте общини, ще се проследи историята на празника.

Финалът на „Балканът пее и разказва“ ще бъде ознаменуван с приемане на летописната книга на града-домакин Гурково от град Твърдица и предаване на фестивалното знаме на следващия домакин – град Елена.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща "ЛИНА" Е ПАРТНЬОР НА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ ЗА СКРИНИНГ СРЕЩУ РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Малкият Моше пита баща си: – Тате, тате, аз на кого съм кръстен? – На дедо ти Авраам, сине. – Е как на дедо ми Авраам, бе тате? Аз

Новини

ДНЕС Е БЛАГОВЕЩЕНИЕ

На днешния ден Българската православна църква отбелязва празника Свето Благовещение. Празнува се Благата вест, която Архангел Михаил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син – Спасителя

Новини

ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПОСТИ ЗАПОЧВАТ ОТ ДНЕС

Започват Великденските пости. Постите продължават 7 седмици и приключват ден преди Великден. Тази година това се пада на 28 април. 40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка