БАЛЕТНО МАЙСТОРСТВО И КЛАСА ЩЕ СЕ РАЗЛЕЯТ ВЪВ ФЕРИЯ И КРАСОТА  НА СЛИВЕНСКЛА СЦЕНА

БАЛЕТНО МАЙСТОРСТВО И КЛАСА ЩЕ СЕ РАЗЛЕЯТ ВЪВ ФЕРИЯ И КРАСОТА НА СЛИВЕНСКЛА СЦЕНА

На 16- и ноември от 19ч. в зала „Сливен” предстои неповторима вечер за любителите на балетното изкуство!  Два уникални спектакъла, завладяващи с ферията и красотата си, представени в една артистична вечер  с малък антракт, както подобава в големите театри!

Първият спектакъл „ Шехерезада” ще ви очарова с приказните си герои, костюми , нежност и майсторство на движенията. Цветна красота ще разлее ще ви потопи в удоволствие на сетивата. Едноактният  балет  по музика на Римски-Корсаков и режисура на Хикмет Мехмедов е базиран на пролога на „1001 нощи“ – приказки, които Шехерезада, легендарната персийска царица, разказва.

Шахриар, шахът на древна Персия, заминава на война, оставяйки любимата си съпруга Шехерезада в компанията на конкубините в своя харем. Едва заминал шахът, наложниците успяват чрез огромен букет от дъхави и омайни цветя да приспят главния евнух, след което му взимат ключовете от портите на харема и пускат вътре мъжете – роби. „Похитителите“ нахлуват в неприкосновената обител с благословията на конкубините и на самата Шехерезада. Всички заедно се отдават на страстни ласки, любопитни и запленени от съблазните, до този момент непознати за тях… В самия разгар на „веселието“ Шахриар неочаквано се завръща много по-рано от предвиденото. Най-грубо нарушаване на свещените порядки се разкрива пред очите му… Извън себе си от гняв от предателството на Шехерезада, той заповядва всички да бъдат незабавно екзекутирани. И те биват посечени – всички, освен Шехерезада, на която шахът прощава в името на красотата и огромната любов, която изпитва към нея.

Именно прошката е главната поанта, която Мехмедов поставя в своя прочит на „Шехерезада“. Въздавайки опрощение, Шахриар възражда идеята за едно ново начало – любов отвъд смъртта.

Двигателят на цялата семантична въртележка е именно Любовта. Но любовта, в която агресията е резултат на догми и предразсъдъци, а прошката – на индивидуална воля и решение.

След антракта ще се влеете отново във майсторското изпълнени на трудни технически елементи, вплетени в красотата на балетното изкуство.

Вторият спектакъл -„Пахита” е произведение по режисура на Г. Калчева, което развива действие  в Испания, в цигански табор,където  живее красавицата Пахита. Но тя не е циганка. Нейната поява в табора е свързана с някакво страшно престъпление през 1795 година и е покрита с тайна. Пахита грижливо пази миниатюрен портрет на своя баща, но кой и защо го е убил не ѝ е известно. Тя е била съвсем малка и помни само как някой я е отвел.

Но ето че в долината, в околностите на Сарагоса, където обитава циганският табор, пристига граф д’Ервили, френски генерал. Той иска да направи паметник на своя брат Карл, някога убит с жена му и дъщеря му на същото това място.

По това време губернаторът на испанската провинция Лопес де Мендоза плете интриги как да омъжи сестра си Серафина за Люсиен д’Ервили. А Иниго, главатарят на циганския табор, плете свои интриги. Той иска да получи любовта на прекрасната Пахита. Иниго забелязва, че между Люсиен и Пахита пламват нежни чувства. Той отива при губернатора дон Лопес де Мендоза и двамата разработват план за унищожение на Люсиен: да го напоят с вино, примесено със сънотворно, а после да дойдат специално наети убийци.

На техните планове не е съдено да се сбъднат. Пахита чува техния разговор и спасява Люсиен. Тя подменя бутилките с вино и напоява със сънотворно Иниго. Наетите убийци, получили нареждане да убият този, който е в дома, вместо Люсиен убиват по погрешка самия Иниго.

Главните герои: Пахита и Люсиен д’Ервили отиват заедно, живи и невредими след всички неприятности, на мястото, където се готви голям бал. Там е изработен портрет на убития герой Карл д’Ервили.

Пахита разказва за предателството на губернатора и него го арестуват. В портрета на загиналия герой тя, сравнявайки го с изображението в своя медальон, познава собствения си баща.

Всичко е издържано в представленията на Бургаската опера, костюми, декори, музика, а майсторското изпълнение на изключително сложните технически елементи ще ви оставят без дъх от наслада!

Билети на касата на зала Сливен с работно време от 10.00ч до13.00ч и от 15.00ч до 17.00ч.

Тел за информация и резервация: 0895300370

 

 

Предишна СОНЯ КЕЛЕВЕДЖИЕВА СТАВА ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА СЛИВЕН
Следваща АНСАМБЪЛЪТ ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ И ТАНЦИ-СЛИВЕН С КОНЦЕРТ НА 17 НОЕМВРИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ПРОВЕДЕ СРЕЩА С ПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН

В Сливен се проведе среща  на земеделски производители по повод председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Форумът беше организиран от Областната дирекция „Земеделие“. На нея присъстваха фермери, зам.-министърът

Новини Сливен

КНИЖКА С НОСИИ ОТ СЛИВЕНСКО ТРЪГВА ПО СВЕТА

Фондация „Обществен дарителски фонд – Сливен” и Информационен център „Европа директно-Сливен” започнаха кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи“, насочена към българските училища по света. Кампанията се организира по повод

Новини Сливен

ОТИДЕ СИ ПЛАМЕН ЯНКОВ, ЛЕГЕНДА НА ЦСКА, ИГРАЛ В СЛИВЕН И НОВА ЗАГОРА

Легендата на ЦСКА Пламен Янков е починал на 68 години. Той е един от играчите, минали през всички юношески формации на ЦСКА. При мъжете изиграва 7 сезона – от 1969