БАЛАНСЬОРЪТ
април 21, 2019 2045 Прегледи

БАЛАНСЬОРЪТ

Той успя! Преди три години и половина малцина бяха тези, които вярваха, че мястото на председател на Общинския съвет в Сливен приляга най-много на Димитър Митев. По една проста причина – три мандата преди това Митев бе основно острие в политическата активност на ПП ГЕРБ в местния парламент на Сливен. „Жилото“ му често предизвикваше болка в политическите опоненти. Той бе неизменен ръководител на групата съветници на партията. Бе еднакво добър в политическата си активност, и когато ГЕРБ управляваше, и когато бе в опозиция.

Оказа се, че онези, които се съмняваха в Митев, са грешили. Общинският съвет на Сливен работи като добре смазан механизъм. А това се дължи преди всичко на председателя, който налучка ваксата. И направи така, щото важните за Сливен решения да се приемат без крайно противопоставяне и личностни сблъсъци.

„Не крия, че като председател на групата на ГЕРБ се чувствах по уютно. Там имаш една обща политическа позиция, вярваш в нея и я отстояваш в името на определена идея. Като председател на местния парламент ролята става различна. Тук се търси баланс, консенсус, водят се разговори, в зародиш се потушават пожари. В името на жителите на Община Сливен.”, споделя Димитър Митев.

Петдесет и седем годишният юрист е роден в Сливен, където завършва гимназия „Добри Чинтулов”. Като млад Митев за кратко е огнеборец. В последствие завършва право и от 2000г. е адвокат на свободна практика, а в политика влиза през 2002г.. Сред учредителите е на Гражданско сдружение ГЕРБ през лятото на 2006г.. В момента завършва четвъртия си мандат като общински съветник.

„Опитът от първите три мандата определено много ми помогна, когато през 2015г. станах председател на Общинския съвет в Сливен. В самото начало бях изправен пред един най-трудните моменти в политическата си кариера – общината беше почти фалирала. Трябваха бързи и адекватни действия, придружени със стиковка между кмета и Общинския съвет. Имахме 19 апетитни общински имота в центъра на града, които бяха възбранени. Всички сме благодарни на кмета Стефан Радев, който даде идеята за облигационен заем. Искам обаче да изтъкна ролята и на съветниците, които я подкрепиха, и без които реализацията й би била невъзможна”, споделя Димитър Митев.

Вторият труден момент идва с проекта за реформа в образователната сфера на Сливен. „Идеята беше добра, но гражданите не я приеха. Мисля че тогава Сливен показа, че в града има гражданско общество, а ние като политици доказахме, че интересът на хората е над всичко, съобразявайки се с мнението на гражданите”, казва председателят на Общинския съвет под Сините камъни.

Той се почувствал доволен от себе си, когато съветници от БСП го похвалили за водената от него консенсусна политика. За Митев в най-политическия орган на общината няма врагове. Съветниците от различни групи са политически опоненти. „Много е важно да се тушира личностното противопоставяне”, смята председателят, който счита себе си за ветеран в местната политика. Той все още не е решил дали след края на четвъртия си мандат иска да остане в политиката. „Ще водим разговори с моите колеги. Ако те имат нужда от мен и аз има какво още да дам на родния Сливен, ще го направя. При всички случаи обаче ще запазя нещото, с което се гордея като политик – да бъда искрен и да не премълчавам дори неприятните истини. Това го знаят моите колеги в партията и с това се гордея”, подчертава Димитър Митев.

Той не заведе нито веднъж своите колеги на петзвезден спа хотел с общински пари. Което го отличава от някои негови предшественици. „Аз считам, че всеки съветник трябва да се обучава, но обясних, че подобен тип семинари няма да се приемат от обществото, когато общината е в тежко финансово състояние”, категоричен е Митев.

Свободното си време той обича да прекарва със семейството най-често пред телевизора. Когато има възможност, ходи в планината със своята съпруга.

Митев ненавижда лъжата и реагира остро, щом се сблъска с нея. „По характер съм емоционален и реагирам веднага на лъжата и в политиката, и в живота”, заявява юристът.

Димитър Митев не се счита за беден, нито за богат. Не прави планове за околосветско пътешествие или круиз на скъп лайнер. Има една мечта. По-скоро да стане дядо. „Синът ми е адвокат в София и не крия, че голямата ми мечта е свързана именно с внуче. Надявам се това да се случи скоро. Иначе, в бъдеще виждам себе си в Сливен, където съм се родил и където искам да водя един спокоен живот на обикновен гражданин”, заяви Димитър Митев пред Sliveninfo.bg.

 

Георги Мангинов

 

Предишна КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА НА СВЕТОВНО НИВО – ОТНОВО В ЯМБОЛ СЪС ЗАПОЧНАЛИТЕ ДНЕС МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ „ЗЛАТНАТА ДИАНА“
Следваща В СЛИВЕН МЕЧО И БЕДИ СЪЗДАДОХА НАЙ-МОДЕРНАТА У НАС МУЛТИФУНКЦИОНАЛНА ЗАЛА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НАМЕРИХА СЕ ИЗЧЕЗНАЛИТЕ КОЗИ

110-те кози, които бяха обявени за изчезнали от техния собственик Недко Недков, са намерени, научи  Sliveninfo. Те били открити от местен жител край фотоволтаичен парк в община Твърдица. С животните

Новини Сливен

ЗАПОЧНА СЪВМЕСТНАТА ПОДГОТОВКА „PLATINUM LION 19“ НА БАЗА „НОВО СЕЛО“

На учебен полигон „Ново село” тържествено беше открита съвместната подготовка „Platinum lion 19“, в която участват над 600 военнослужещи. При церемонията по откриването заместник-командирът на Единния център за начална подготовка

Новини Сливен

НОВОИЗБРАНИТЕ СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ СЕ ЗАКЛЕХА ВЪВ ВОЕНЕН СЪД – СЛИВЕН

На 28.01.2020 г. в сградата на Военен съд – Сливен новоизбраните cъдeбни зaceдaтeли за съдебният район на ВС – Сливен, пoлoжиxa ĸлeтвa нa тъpжecтвeнa цepeмoния пpeд Oбщoтo cъбpaниe нa cъдиитe.

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

4 × five =