БАЛАНСЬОРЪТ С БРАДИЧКА И ОЧИЛА ОТ СЛИВЕН
май 13, 2021 2426 Прегледи

БАЛАНСЬОРЪТ С БРАДИЧКА И ОЧИЛА ОТ СЛИВЕН

Вече не е тайна, че елитът на БСП е във война. Нинова не си говори със Станишев, Първанов и Гергов. Станишев не си говори с Нинова и Първанов. Първанов не си говори с Нинова и Станишев. Но всички вдигат телефона и дори сядат на една маса с един виден социалист. Той се казва Асен Гагаузов и е от Сливен.

Балансьорът на БСП, който ходи със задължителните брадичка и очила, има уникалното качество да не си създава врагове. Вече 26 години това го държи на политическия връх в родната политика.

Всичко започна през 1995 г., когато току-що избраният за кмет на Сливен Янко Янков назначи финансиста от Данъчното в Сливен Асен Гагаузов за свой заместник по финансите. По това време БСП имаше петима народни представители от Сливен. Две години по-късно партията изпадна в дълбока криза и трябваше да се задоволи само с двама депутати. На второ място в листата бе Асен Гагаузов. Истината е, че тогава второто му място се дължи на подкрепата на кмета Янко Янков. Двамата умишлено закъсняха за червения пленум, който трябваше да определи листата. Влязоха заедно и стана ясно, че Гагаузов има подкрепата на Янков. В парламента новият лидер на БСП Георги Първанов бе обграден от старите муцуни на Жан Виденов. Затова той заложи на малко известния финансист от Сливен Асен Гагаузов, правейки го член на Изпълнителното бюро на БСП.

Още 2 години по-късно Гагаузов се върна и вече като депутат спечели кметския вот в Сливен, побеждавайки Жоро Марев. Това бяха силните години на СДС, а зад Марев застана лично Иван Костов и многото пари на управляващата по това време партия. СДС дори си позволи да наеме известен журналист от национална телевизия за свой ПР в Сливен. Въпреки това Асен Гагаузов спечели безапелационно.

След още 2 години той се върна в парламента, но БСП стана трета политическа сила. Беше юни 2001 г. Само 4 месеца по-късно Георги Първанов стана убедително президент, а Асен Гагаузов изкара много силен депутатски мандат. През пролетта на 2005 г. на пресконференция в Сливен той обяви: „Очаквам мандатът 2005-2009 г. да бъде най-силният в моята политическа кариера“. И позна. В правителството на тройната коалиция Асен Гагаузов стана министър на Регионалното развитие и свърши много неща за Сливен и региона. Последва още един депутатски мандат, вече по времето на ГЕРБ между 2009 – 2012 г. След това Сергей Станишев реши да се откаже от Асен Гагаузов и не го включи в депутатските листи. Междувременно обаче сливналията спечели още една политическа победа. През 2011 г. той рискува, залагайки на неизвестния ген. Кольо Милев. така БСП се върна в местната власт на Сливен.

Мнозина бяха отписали Асен Гагаузов от голямата политика, когато миналата година Корнелия Нинова го покани за член на Изпълнителното бюро. Вече 20 години той е областен лидер на БСП в Сливен. С малко приказки и много такт успява да балансира между различните течения в бурното море на червени страсти.

Факт е, че няма друг социалист в България, който да бъде желан за съюзник от различните лагери в столетницата. И още един факт – днес Асен Гагаузов има рожден ден. И вече със сигурност приема поздравления.

 

Георги Мангинов

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ЕДИН ГРАБЕЖ - ТРИМА КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

УВЕЛИЧАВА СЕ БРОЯТ НА БОЛНИТЕ ОТ ГРИП, НО Е РАНО ЗА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ

Броят на болните от остри респираторни заболявания и грип в Сливенска се увеличава. Техният брой през миналата седмица е бил 100 души, съобщи за Дарик д-р Даниела Калева, епидемиолог в здравната инспекция. „Дори и

Новини Сливен

СЪДЪТ ОСТАВЯ В АРЕСТА ИЗВЪРШИТЕЛКА НА ГРАБЕЖ

По искане на Окръжна прокуратура – Сливен, съдът задържа под стража Даниела С. Тя е обвинена за това, че на 14.10.2018 г. в с. Асеновец, общ.Нова Загора, при условията на

Новини Сливен

ДВАМА СЛИВНАЛИИ ПОЛУЧИХА НАГРАДИТЕ ЗА „СПОРТИСТ“ И „ТРЕНЬОР“ НА МВР

Двама сливналии спелиха най-високите отличия на Министерството на вътрешните работи за спортна дейност. На церемония бяха наградени най-добрите спортисти, треньори и деятели на спорта в МВР. 2019 година бе една от най-успешните години