БАЗАТА НА НАТО КРАЙ КАБИЛЕ ПРЕДИЗВИКА РЕФЕРЕНДУМ
16.02.2024 2708 Прегледи

БАЗАТА НА НАТО КРАЙ КАБИЛЕ ПРЕДИЗВИКА РЕФЕРЕНДУМ

Кметът на Ямбол Валентин Ревански ще инициира местен референдум за планираното разполагане на бригада на НАТО във войсковия район „Кабиле“. Това става известно от информация, публикувана на сайта на Община Ямбол след среща на кмета  с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Проблемът е, че казарменият район на Кабиле е в близост до урбанизираната територия на Ямбол. В случая за нас е важно, спокойствието на гражданите“, каза Валентин Ревански, цитиран от пресцентъра си. Той допълва, че Ямбол се бори за всеки нов жител, за това са създадени нови социални програми, за хората, които предпочетат да живеят тук, инвестира се не само в инфраструктурата, а и в образованието и спорта.

Кметът заявява категорично, че той и екипът му ще спазят обещанията пред гражданите да се направи допитване или местен референдум, както го правят по всички по-важни въпроси. „По време на срещите си с граждани, основните им искания към нас бяха да се чуе мнението на жителите на Ямбол относно мигрантски центрове и бази на НАТО. Аз и екипът ми сме хора, които изпълняваме ангажиментите, които поемаме!“, заяви Валентин Ревански.

Пред ръководството на общината Емил Ефтимов разясни, че Министерството на отбраната предвижда разширяването на казармен район „Кабиле“ за ниво бригада от 2000 военни, но тя ще остане изцяло българска, а не българо-американска съвместна база, каквато е например тази на Ново село, разказват от община Ямбол.

Началникът на отбраната обявил, че войсковият район в Кабиле е избран за създаването на инфраструктура, предназначена за Българската армия, която да бъде ползвана и от Многонационалната бойна група на НАТО на наша територия с рамкова държава Италия, заради близостта му до летище, пристанище и полигон „Ново село“, както и заради съществуващата железопътна и пътна инфраструктура. Началникът на отбраната бе категоричен, че освен повече сигурност и надеждна отбрана, съюзните формирования у нас ще донесат и икономически ползи за страната и за конкретния район, като биха подпомогнали местния бизнес в различни области – строителство и поддръжка, осигуряване на комунално-битови услуги, снабдяване със стоки и др.

Ефтимов обяви, че в базата на „Кабиле“ не са правени инвестиции от 30-40 години. Сега се предвижда да бъдат основно ремонтирани сградите, да се изградят нови трафопостове, канализация и др., като средствата ще бъдат осигурени от държавния ни бюджет и от бюджета на НАТО. Процедурите за това вече са стартирани от страна на Министерството на отбраната. Предвижда се и изграждане на временен лагер по искане на ръководството на водената от Италия Многонационална бойна група на НАТО.

Община и армия постигнали договорка да се проведе разяснителна кампания сред населението от страна на Министерството на отбраната, за да може гражданите да вземат информирано решение по въпроса за държавното решение за разширяване на казармения район.

 

segabg.com

Предишна С ДВУДНЕВНА ПРОГРАМА СЛИВЕН ЩЕ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА - ВАСИЛ ЛЕВСКИ
Следваща ОБЩИНА КОТЕЛ МОДЕРНИЗИРА ПОЕТАПНО ШЕСТ ДЕТСКИ ГРАДИНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

ЧЕТИРИ ПАРТИИ ВЗИМАТ ПО ЕДИН МАНДАТ В ОБЛАСТ ЯМБОЛ

В област Ямбол мандатите се разпределят по един за четири партии. Това са ГЕРБ, ПП, БСП и Възраждане.

Новини Ямбол

19-ГОДИШЕН ИЗВЪРШИ ЖЕСТОКО УБИЙСТВО

Окръжна прокуратура – Ямбол задържа за срок до 72 часа Стоян Б. (на 19 години). Той е обвинен за това, че умишлено е умъртвил 42-годишен мъж от град Елхово. Престъплението

Новини Ямбол

НА МП ЛЕСОВО МИТНИЧЕСКИ СЛУЖИТЕЛИ ЗАДЪРЖАХА СТАРИННИ МОНЕТИ, УКРИТИ В ПРЕДПАЗНА МАСКА ЗА ЛИЦЕ

Митнически служители на Митнически пункт Лесово задържаха контрабандно пренасяни 35 старинни монети при проверка на лек автомобил с българска регистрация, влизащ от Турция. Монетите са били укрити в предпазна маска за