АТДБ ПРЕСМЕТНА, ЧЕ ТАЗИ ЗИМА ОТОПЛЕНИЕТО НА МАЛКО ЖИЛИЩЕ ЩЕ СТРУВА 160 ЛВ НА ПАРНО И 620 ЛВ НА ГАЗ

АТДБ ПРЕСМЕТНА, ЧЕ ТАЗИ ЗИМА ОТОПЛЕНИЕТО НА МАЛКО ЖИЛИЩЕ ЩЕ СТРУВА 160 ЛВ НА ПАРНО И 620 ЛВ НА ГАЗ

Асоциация на топлофикационните дружества направи експертен анализ на основните методи за отопление, за да помогне на клиентите в избора кой вариант да изберат. Припомняме, че има поскъпване при всички методи на отопление в сравнение с предходната година.

Според анализа на експертите най-евтино излиза отоплението на парно, а най-скъпо – на природен газ. Разликата между двата източника е близо 4 пъти в полза на парното.

Ето и данните на Асоциация на топлофикационните дружества в България:

Средна сметка през зимата за отопление
  Двустаен апартамент Тристаен апартамент
  2021 2022 2021 2022
Парно 120 лв 160 лв 250 лв 325 лв
Газ 180 лв 620 лв 260 лв 900 лв
Ток 215 лв 225 лв 345 лв 360 лв
Пелети 150 лв 270 лв 220 лв 400 лв

 

От Асоциацията отбелязват, че спрямо миналия септември повишението на цената на природния газ за битовите потребителите е 250%. На следващо място е увеличението на тон пелети – 56%. Топлинната енергия е поскъпнала с около 30% средно за страната, имайки предвид намаленото ДДС. Като е важно да се отбележи, че има топлофикации, като например в Бургас и Плевен, където повишението е под 1%. Най-малко е поскъпването на тока, само 4%, но въпреки това електрическата енергия не е най-евтиният метод на отопление през тази зима.

Експертите отбелязват, че данните отразяват моментната ситуация, тъй като цените на природния газ и пелетите могат да изменят скоро.

„Цяла Европа се стреми към намаляване на потреблението на енергия и България също трябва да предприеме стъпки за постигане на тази цел. Важно е потребителите да знаят, че производството на топлофикациите зависи от потреблението и не може да бъде намалено централно.“ обясни председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев.

Експертът обърна внимание, че основната грешка на абонатите, които използват най-евтиния метод  за отопление, а именно централното парно е, че се опитват да отопляват повече от 1 помещение с един радиатор. По думите му по този начин радиаторите работят неефективно, защото се стремят да затоплят прекалено голямо пространство, което повишава консумацията, а оттам и сметката за парно.

Предишна ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ ОТ ОРГАНИЗИРАНИЯ ПРИЕМ НА ДОКУМЕНТИ, ПРЕДЛАГАН ОТ СЕКТОР БДС - СЛИВЕН
Следваща ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА И ИСТОРИЧЕСКА ВЪЗСТАНОВКА ЗА ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО В ГЛУФИШЕВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО“ – 2022

Пo решение на Св. Синод на БПЦ-БП Синодалният Културно-просветен отдел обявява: НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО”- 2022 в следните категории: ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО ЛИТЕРАТУРА (ПОЕЗИЯ И ПРОЗА) ФОТОГРАФИЯ   В Конкурса могат

Новини Сливен

ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ СЛИВЕН ПОСЕТИ ПОБРАТИМЕНИЯ ПЕЧ В УНГАРИЯ ЗА ПРАЗНИКА НА ГРАДА

Делегация от Сливен се завърна от побратимения унгарски град Печ. Там делегатите бяха на посещение по случай празника на града. Сред тях бяха общинските съветници Веселина Тонева, която е и

Новини Сливен

ПЕНЧО ИВАНОВ ЩЕ ВОДИ ЛИСТАТА НА „РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ“ В СЛИВЕН /обновена/

  Пенчо Иванов ще води листата на „Републиканци за България“, научи Sliveninfo. Пенчо Недев Иванов е роден 1959 година в Сливен. Преди повече от 20 години заминава за САЩ. Постига aмериканската мечта.