АТДБ: ПРЕДЛОЖЕНИ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО ВИСОКИ СМЕТКИ ЗА ПАРНОТО И ПЪЛЕН ПРАВЕН ХАОС
12.08.2020 1208 Прегледи

АТДБ: ПРЕДЛОЖЕНИ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО ВИСОКИ СМЕТКИ ЗА ПАРНОТО И ПЪЛЕН ПРАВЕН ХАОС

Топлофикация – Сливен е член на Асоциацията на топлофикационните дружества в България. Днес Асоциацията излезе със становище, което ви предлагаме.

От името на Асоциацията на топлофикационните дружества изразяваме категорично несъгласие с предложенията, направени в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен от група народни представители. Предложените промени, внесени в Народното събрание на Р България гласят, че ако човек желае да прекрати ползването на отопление и/или  горещо водоснабдяване, то това да става само с едностранна писмена декларация пред съответното топлопреносно предприятие, в която да поиска прекратяване на въпросните услуги без съобразяване с решенията на Общо събрание на етажната собственост.

От Асоциацията определяме горепосочения законопроект като изцяло популистки и категорично заявяваме, че предложените промени ще доведат до рязко увеличение на сметките за крайния потребител и до пълен правен хаос. По тази причина апелираме този законопроект да не бъде подкрепен от законодателния орган, като излагаме нашите аргументи за това:

 

  • Предложеният законопроект ще създаде напрежение между етажните съсобственици и ще доведе до увеличение на сметките на хората, които не са се отказали от централното отопление

С внесения законопроект на практика ще се увеличат сметките за парно на хората, които не са се отказали от централното отопление. Причината за това е, че ако топлофикациите не начисляват сградна инсталация на тези отказали се клиенти, то останалите абонати ще плащат по-високи сметки, защото цената за топлината от сградната инсталация ще се разделя между по-малко абонати – само между тези, които не са се отказали от парното, а междувременно, отказалите се клиенти, ще продължат да консумират отдадената от сградната инсталация топлина.

 

 

  • Предложените промени ще доведат до пълен правен хаос.

Сградната инсталация ще повишава температурата в домовете на отказалите се от услугата топлоснабдяване, което може да доведе до хиляди правни искове за неоснователно обогатяване въз основа на Закона за задълженията и договорите от страна на етажните собственици запазили качеството клиент. Исковете всъщност биха били предявявани от собствениците, ползващи услугата срещу хора, отказали се от услугата, които неоснователно са се обогатили с отдадената от сградната инсталация топлина, което неминуемо води до намаляване на сметката за алтернативно отопление. Само можем да гадаем за правния хаос, който ще се създаде.

Внесеният законопроект ще създаде и проблем с т. нар формулировка за „непоисканата доставка“. Това ще доведе до парадокса абонатите, загубили качеството си клиент да се позовават на Закона за защита на потребителите относно задължения за сградна инсталация, а от друга страна правоприлагащият съд да решава текста на Закон за защита на потребителите ли да прилага или Закона за собствеността и Закона за управление на етажната собственост, където е разписано, че етажните собственици отговарят съразмерно в общите разходи. Сградната инсталация безспорно е обща част, в това са категорични и предишните законодатели и съдебната практика.

В заключение искаме ясно да подчертаем, че Асоциацията на топлофикационните дружества винаги се е придържала към отстояването на правата и интересите, както на топлофикационните дружества в страната, така и на техните клиенти. Винаги сме работили в интерес на това чрез всяко действие, свързано с дейността ни да не бъде изложена на заплаха енергийната сигурност на страната. С внесените предложения има реална опасност тя да бъде засегната.

Асоциацията ще следим разискванията по горепосочения законопроект и оставаме отворени за диалог по темата, за да не бъдат приети предложения, които биха засегнали енергийната сигурност на страната и интересите на българските граждани.

 

 

 

Предишна ВИКТОР КАЛЕВ ГОСТУВА НА СЛИВЕН С НЕГОВИЯ АВТОРСКИ КОНЦЕРТ - СПЕКТАКЪЛ "ГРАМОФОНЪТ"
Следваща ШЕСТИЯТ ПЛЕНЕР НА ВИНОТО ПОД НАДСЛОВ "6 ОТ 35"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БОЙКО БОРИСОВ СЕ СРЕЩА С ГЕРБ-СЛИВЕН

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е на поредната си обиколка в страната за среща с активистите на партията. Днес той е на посещение при ГЕРБ-Сливен. Срещата бе открита от Десислава

Новини Сливен

ВАНЕСА ИВАНОВА ОТ МЛАДЕЖКИ ДОМ-СЛИВЕН СТАНА КМЕТ ЗА ЕДИН ДЕН

И тази година ученици от сливенски училища поеха управлението над Община Сливен за един ден. Инициативата е по повод Деня на младежкото самоуправление. Кметът Стефан Радев поздрави младежите за участието

Новини Сливен

ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗАСЕДАВА ДНЕС

В зала „Георги Данчев“ на Областна администрация Сливен се състоя заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Заседанието беше водено от областния управител инж. Марин Христов и