АТАНАС ЗАФИРОВ: ПРОВАЛЪТ НА ГЕРБ В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ ВЪВ ФАКТИ И ЦИФРИ
март 29, 2021 2314 Прегледи

АТАНАС ЗАФИРОВ: ПРОВАЛЪТ НА ГЕРБ В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ ВЪВ ФАКТИ И ЦИФРИ

Най-честно и ясно е да говорим с факти и цифри. За Област Сливен те не са добри в последните 10 години и тази тенденция ще се засилва, ако гражданите не предизвикат промяна.

Най-точно е да се каже, че Област Сливен просто „пропада“между Бургас и Стара Загора, въпреки доброто си място – магистрала Тракия и подход към Северна България.

Сливен е и сред областите с видими икономически проблеми, където хората с основно и по-ниско образование съставляват значителна част от работната сила – през 2019 г. 60% са с основно и по-ниско.

Сливенпостепенно губи хора заради миграция към по-динамичните икономически центрове или пък в чужбина.

Въпреки добрите си дадености за развитие на нови производства, земеделие, животновъдство и преработващата промишленост. Липсва местна инициатива и национална подкрепа за областта.

Защо?

На първо място заради лошото управление на местно ниво!

По отношениена европейските средства Област Сливен е на дъното на класацията в България. Данните са официални от системата ИСУН и ИСУН 2020, която отчита разплатените средства и са обобщени от десния Института за пазарна икономика, на сайта му са. Да няма подозрения, че изнесената информация е „червена“. Иначе в преносен случай е такава – болезнена за хората в областта, които са на първите места по бедност в страната.

Обзорът на ИПИ използва не договорените, а  реално изплатените суми по европейските проекти, тъй като те вече са влезели в икономиката. Най-вероятно през 2021 г. тази стойност ще прехвърли за първи 2 хиляди лева на човек от населението. На областно ниво вече има само една област с усвоени под 1000 лева на човек от населението – и това е Сливен. Обратно, най-много европейски средства са усвоени в столицата (3369 лева на човек), Габрово (3290 лева на човек) и Благоевград (2623 лева на човек).
Отделен е въпросът за какво и как се усвояват тези средства. Бул. Хаджи Димитър на Стефан Радев подозрително започва да прилича на бул. Хаджи Димитър от Водния цикъл на Йордан Лечков. За велоалеите въобще не искам да отварям дума – за тях е достатъчно да влезете в която и да е сливенска група във фейсбук.

Налице е супер неподготвеност на местно ниво за привличане на инвестиции и бизнес.Местната власт на ГЕРБ в Сливен има и какво да се научи от колегите в Стара Загора и Бургас.

В Югоизточния регион се наблюдава своеобразно равновесие между Бургас и Стара Загора, съответно с по 5,5 и 5,1 милиарда лева БВП за 2019 г. За сравнение – Сливен е с 1,5 милиарда лева БВП. Което е много, много лош показател за местната икономика.

В Стара Загора правят още една индустриална зона. Опитват се да хванат вълната на голямото икономическо разместване в резултат на КОВИД. Големите европейски икономики ще изтеглят производства от Азия и ще ги пренасочат към по-сигурни, но също и по-евтини дестинации като Източна Европа. И как Сливен е готов за това? Никак. Никой няма да дойде на празен терен, без инфраструктура и без подготвени работници – колкото и да обясняват местните от ГЕРБ за потенциала на летището.

Другата причина за състоянието на областта е слабата подкрепа и инициатива от национално ниво – депутати, шефове на комисии, даже министри от Сливен не направиха нищо за един реален сектор, който може да храни хората и малкия и средния бизнес – земеделие, животновъдство, хранително-вкусова промишленост.

Земеделската политика вече толкова дълго време се доминира от сливенска ръка, че трябваше областта да е станала оазис на земеделци и животновъди. Виждаме обаче обратното.

Е, дами и господа от ГЕРБ, когато фактите говорят…(Вие довършете изречението)

Снимката на велоалеята е една от стотиците, които могат да се видят свободно в сливенските Фейсбук – групи. Избрана е напълно произволно.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Предишна ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА В ОБЛАСТ СЛИВЕН ОСТАВА ПОД СРЕДНАТА ЗА СТРАНАТА
Следваща КРАЙ СЛИВЕН Е ЗАДЪРЖАН МЪЖ, УЧАСТВАЛ В КРАЖБА НА 38 КГ ЗЛАТО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НОВА ЗАГОРА – БАСТИОН НА ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ СРЕД МАЛКИТЕ ОБЩИНИ В ОБЛАСТТА

При огромен интерес сред населението от община Нова Загора премина края на обиколката на ПП „Има такъв народ” в област Сливен. По покана на привърженици и симпатизанти на партията бяха

Новини Сливен

НЯМА КОЙ ДА БЕРЕ ЧЕРЕШИТЕ В СЛИВЕНСКО

Няма кой да бере големите масиви с череши в Сливенско. Производителите на рози ни откраднаха берачите, жалваха се пред „Стандарт“ производители на череши, които имат от 100 декара нагоре. Плодът

Новини Сливен

8,29 ПРОЦЕНТА Е ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ КЪМ 11 ЧАСА В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Вотът си на балотажа за президент и вицепрезидент до 11 часа на 21 ноември дадоха 8,29 процента от избирателите в Сливенска област, съобщиха от областната администрация.  За сравнение, на изборите за