АТАНАС ДЕЛИБАЛТОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП В ОБЩИНА СЛИВЕН: НАШИЯТ КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА СЛИВЕН ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПАРТИЕН ЧЛЕН И  ДА Е ОТНОСИТЕЛНО МЛАД

АТАНАС ДЕЛИБАЛТОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП В ОБЩИНА СЛИВЕН: НАШИЯТ КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА СЛИВЕН ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПАРТИЕН ЧЛЕН И ДА Е ОТНОСИТЕЛНО МЛАД

Атанас Делибалтов е председател на БСП в община Сливен от октомври 2013г. Той е първи мандат общински съветник и председател на групата съветници от БСП в града под Сините камъни. Разговорът с него правим броени часове, след като Общински съвет Сливен прие Бюджет 2019 на общината.

 

Въпрос: г-н Делибалтов, като че ли само БСП гласува против приемането на предложения от кмета на Сливен бюджет за 2019г. Как ще обясните това?

Отговор: В това няма новина, вече четвърти бюджет подред само БСП гласуваме против.

 

Въпрос: Това означава ли, че само БСП е опозиция в Сливен?

Отговор: Ако конкретизираме за бюджета, явно да. Предишни години е имало по един двама, максимум трима колеги, които най-често се въздържат.

 

Въпрос: Гласуването на бюджета е изцяло политическо гласуване. Това е най-политическият документ за годината….

Отговор: Така е. Днес, в своето изказване, реших да подходя малко по-обобщено, като направих едно обширно изказване – около 20 минути.

 

Въпрос: Нека конкретизираме – защо сте против?

Отговор: Бюджетът, който бе приет, е като едно слънце, което свети, ама не топли. Вече четири години приемаме бюджети, изработени от ГЕРБ, воглаве с кмета
Радев, начело на администрацията, които обаче бюджети не създават нужните условия за оставане на хората в Сливен, за работата им в Сливен, за просперитета им в Сливен. Напротив, особено през последните две години се забелязва мощна тенденция на отлив на граждани от Сливен и Общината.

 

Въпрос: Нали знаете какъв е отговорът на тези обвинения – екипът на Стефан Радев завари общината с 40 милиона просрочени задължения, а сега те са нула. И това стана за последните 3 години. Тоест, налице е очевидна финансова стабилизация.

Отговор: Г-н Мангинов, явно имаме някакви грешни данни. Аз зная, че вече няма просрочени задължения, но дългове Общината има около 29 милиона лева.

 

Въпрос: Аз затова казах просрочени задължения……

Отговор: Те се прехвърлят за следващата година. И това, че се намаляват дълговете е някаква мантра, която за мен няма никакво значение и не е истина. Пак казвам – просрочени задължения текущи няма, но дългове има и то не малки. И това не се отрича от администрацията.

 

Въпрос: Преди три години Общината имаше освен просрочени задължения и запорирани имоти.

Отговор: В това отношение има стабилизация, аз не го отричам. Бюджетът е в една регулирана добра рамка. Той е постижим и ще се случи. Но визирам факта, че вече е видим срива на Сливенската община във всякакъв аспект. И най-вече демографския. В изказването си днес запознах колегите от ГЕРБ с изследването на НСИ и Института по пазарна икономика. И двете изследвания са изключително негативни за Сливенска община. НСИ сочи, че ние сме на предпоследно място по брутен вътрешен продукт на глава от населението.

 

Въпрос: Общината или областта?

Отговор: Фиксират областта, но община Сливен има най-голям дял в тази класация. Институтът по пазарна икономика 18-та година сочи, че на територията на страната съществуват икономически зони с възможности за просперитет. В тях влиза даже Община Тунджа от Ямбол, влиза Нова Загора, Русе, Варна, Бургас, София, Пловдив. И остават бели петна, в които съществуват икономически зони, които са със затихващи функции. За съжаление, ние сме сред тях. Възможно е да има инвестиции, ако местната администрация се задвижи и заработи, заедно с местните политически сили. Но за момента ситуацията е такава.

 

Въпрос: Знаете, че в момента се работи за съвместна икономическа зона между Сливен и Ямбол.

Отговор: Аз не знам до къде са стигнали тези намерения, но знам, че се планира икономическа зона на летището, регулацията върви и това е хубаво. Ние ще го подкрепим като политическа сила. Но за момента ситуацията е такава.

 

Въпрос: Навлизаме в предизборна година г-н Делибалтов. Какво ново предлага БСП за развитието на Община Сливен? Като алтернатива на сегашното управление.

Отговор: Според мен БСП не може да предлага алтернатива, докато не е взела властта. Убеден съм, че не разполагаме с пълната информация за финансовата и икономическата ситуация в Общината. Но ние винаги залагаме на политика, която да се обърне към социалните теми – здравеопазване, образование и социални грижи. Това са трите звена, които според нас изключително много куцат. А това е отношение към хората. Ние ще предложим връщане на социалния патронаж, защото в момента той е много свит. Има големи проблеми с обгрижването на възрастните хора. Ние вече предлагаме и начин за подобряване на демографската ситуация в Общината.

 

Въпрос: Имате предвид предложението на Деян Дечев, зам. председател на БСП в Сливен, Общината да отпуска по една минимална заплата на родителите на всяко новородено дете, които имат поне средно образование и са здравно – осигурени?

Отговор: Деян Дечев представлява БСП и ние стоим зад това предложение. Искам да подчертая, че това не е дискриминация, подобни наредби съществуват и в други Общини.

 

Въпрос: А да очакваме ли нови лица в листата за общински съветници на БСП тази есен?

Отговор: Няма да коментираме кандидати за кметове и общински съветници преди приключване на Европейските избори.

 

Въпрос: Г-н Делибалтов, ще направи ли БСП стратегическа грешка, оставяйки лидера на ПЕС извън листата за евроизборите? Моля за вашето лично мнение.

Отговор: В момента и за мен това е въпрос. Аз не съм член на Националният съвет, но мисля че няма да остане извън листата, защото също би било грешка. Не е логично да кажем НИЕ, от БСП, и ТЕ, от ПЕС. Мисля че ще се намери вариант за компромис.

 

Въпрос: Сега ми кажете коя, според вас, е най-голямата грешка и кое е най-доброто за Община Сливен, което кметът Стефан Радев успя да стори през изминалите три години?

Отговор: Според мен най-голямата грешка на кмета Стефан Радев е малката му инициативност пред Националното ръководство на ГЕРБ за придобиване на някакви ползи пред Общината. Имам вътрешно усещане, че не е достатъчно активен там.

 

Въпрос: Г-н Делибалтов, да не забравяме, че с държавни пари Община Сливен изгради кръговото кръстовище „Розова градина”, тази година ще се извърши най-голямото асфалтиране в годините на прехода, дойдоха пари за цялостна реконструкция на зала „Асеновец”, за ремонт и реконструкция на бул. „Хаджи Димитър”…….

Отговор: Това го одобряваме и както нашият кмет Кольо Милев навремето завари определени Европейски проекти, така също има заварено положение от страна на Стефан Радев от нашето управление. И това е съвсем нормален процес. За тези няколко обекта, за които вие говорите, аз ще кажа браво, чудесно, но това е нищожно малко. За един град, който е с 1/3 по-голям от Габрово. В Габрово, около 50 хиляден град, в рамките на три години, усвоиха 120 милиона лева. Защото обаче там кмет е бил Томислав Дончев, който днес е Вицепремиер по европрограмите и въпреки всичко, там също има голям отлив на хора. Тези градове с толкова много ресурси, се превръщат в скъпо струващи музеи.

 

Въпрос: А доброто, което според Вас, успя да стори кмета Стефан Радев?

Отговор: Не мога да не призная на г-н Радев неговата чисто професионална квалификация, с която той стабилизира финансите на Общината и наистина изготви един разумен Бюджет. Ние го приехме, приехме рамката, приехме, че е изпълним. В тази професионална сфера той е извършил всичко много добре, да не кажа отлично. В това отношение е безспорен авторитет и професионалист. Освен това, не мога да отрека на кмета, че той е комуникативен, той не отказва никога разговор с хората, включително с медиите. Докато е имало други кметове, при които знаете, че нещата бяха съвсем различни. Стефан Радев е комуникативен, включително с нас като опозиция. Никога не съм бил върнат, когато се опитвам да поставям проблем. Това са безспорни достойнства на настоящият кмет.

 

Въпрос: Тогава какъв трябва да бъде вашият кандидат?

Отговор: Нашият кандидат първо трябва да е член на партията. Защото ние имаме тоя, казано на турски „адет” – понякога да номинираме хора, които са извън партията и които априори вече за загубили част от подкрепата. Повечето ни членове държат кандидатът да е излъчен от нашета структура, както между другото е и в ГЕРБ. Няма кандидат, който да е излъчен от ГЕРБ и той да не бъде член на ГЕРБ. Така ГЕРБ увеличават и членската си маса. Не може да станеш директор на детска градина примерно, ако не си член на ГЕРБ. Според мен това вече е малко прекалено.

 

Въпрос: Нека да се върнем към кандидата за кмет на Сливен от името на БСП. Разбрахме, че на първо място трябва да е член на БСП. Какви са другите условия, на които трябва а отваря той?

Отговор: Трябва да е относително млад човек. Така мисля аз. Човек, който е достигнал сериозно развитие в своя професионален живот, който е доказал възможностите си, човек с наложено име в обществото. Защото помним как след последното управление на г-н Лечков, целият град беше настръхнал, най-вече заради изкопите оставени години в центъра на града. Тогава БСП имаше уникалния шанс да издигне и избере кмет, който на практика не беше познат – говоря за генерал Милев. Едва ли сега такова нещо ще е възможно. Г-н Радев, както казах, е много добър управленец, който се справя прилично с работата си и няма да има този огромен негативен вот към себе си, какъвто имаше г-н Лечков.

 

Въпрос: Относително млад, това означава ли млад пенсионер като депутата генерал Милев?

Отговор: Сега, да кажа и на Вас г-н Мангинов, преди Европейските избори БСП, включително и аз, такива коментари не правим.

 

Г-н Делибалтов, благодаря Ви за това интервю.

 

Георги Мангинов

Предишна ЧЕСТВАМЕ ЗИМНИЯ СИМЕОНОВДЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БЗНС ЩЕ СЕ РАЗВИВА САМОСТОЯТЕЛНО КАТО ПАРТИЯ, ОБЯВИ В СЛИВЕН НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев обяви в Сливен, че ръководената от него партия ще се развива самостоятелно и няма да прави компромиси с това. Той се включи във възпоменателен митинг

Новини Сливен

СОЦИАЛИСТИ ОТ СЛИВЕН БЯХА НА ПОСЕЩЕНИЕ В МОЛДОВА

По покана на кмета на Тараклия Сергей Филипов делагация от БСП Сливен посети столицата на бесарабските българи в Молдова. В групата бяха включени общински съветници, кметове на населени места, както

Новини Сливен

US РЕЙНДЖЪРИ ДАРИХА ЛАПТОПИ ЗА БОЙЦИТЕ НА ПОЛКОВНИК ЛЮБОМИР ВАЧЕВ

Главни сержанти от САЩ и България посетиха Центъра за подготовка на специалисти Дванайсет главни сержанти от Националната гвардия на Тенеси, САЩ, бяха на работно посещение в Центъра за подготовка на

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

12 − 3 =