АТАНАС ДЕЛИБАЛТОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП В ОБЩИНА СЛИВЕН: НАШИЯТ КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА СЛИВЕН ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПАРТИЕН ЧЛЕН И  ДА Е ОТНОСИТЕЛНО МЛАД

АТАНАС ДЕЛИБАЛТОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП В ОБЩИНА СЛИВЕН: НАШИЯТ КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА СЛИВЕН ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПАРТИЕН ЧЛЕН И ДА Е ОТНОСИТЕЛНО МЛАД

Атанас Делибалтов е председател на БСП в община Сливен от октомври 2013г. Той е първи мандат общински съветник и председател на групата съветници от БСП в града под Сините камъни. Разговорът с него правим броени часове, след като Общински съвет Сливен прие Бюджет 2019 на общината.

 

Въпрос: г-н Делибалтов, като че ли само БСП гласува против приемането на предложения от кмета на Сливен бюджет за 2019г. Как ще обясните това?

Отговор: В това няма новина, вече четвърти бюджет подред само БСП гласуваме против.

 

Въпрос: Това означава ли, че само БСП е опозиция в Сливен?

Отговор: Ако конкретизираме за бюджета, явно да. Предишни години е имало по един двама, максимум трима колеги, които най-често се въздържат.

 

Въпрос: Гласуването на бюджета е изцяло политическо гласуване. Това е най-политическият документ за годината….

Отговор: Така е. Днес, в своето изказване, реших да подходя малко по-обобщено, като направих едно обширно изказване – около 20 минути.

 

Въпрос: Нека конкретизираме – защо сте против?

Отговор: Бюджетът, който бе приет, е като едно слънце, което свети, ама не топли. Вече четири години приемаме бюджети, изработени от ГЕРБ, воглаве с кмета
Радев, начело на администрацията, които обаче бюджети не създават нужните условия за оставане на хората в Сливен, за работата им в Сливен, за просперитета им в Сливен. Напротив, особено през последните две години се забелязва мощна тенденция на отлив на граждани от Сливен и Общината.

 

Въпрос: Нали знаете какъв е отговорът на тези обвинения – екипът на Стефан Радев завари общината с 40 милиона просрочени задължения, а сега те са нула. И това стана за последните 3 години. Тоест, налице е очевидна финансова стабилизация.

Отговор: Г-н Мангинов, явно имаме някакви грешни данни. Аз зная, че вече няма просрочени задължения, но дългове Общината има около 29 милиона лева.

 

Въпрос: Аз затова казах просрочени задължения……

Отговор: Те се прехвърлят за следващата година. И това, че се намаляват дълговете е някаква мантра, която за мен няма никакво значение и не е истина. Пак казвам – просрочени задължения текущи няма, но дългове има и то не малки. И това не се отрича от администрацията.

 

Въпрос: Преди три години Общината имаше освен просрочени задължения и запорирани имоти.

Отговор: В това отношение има стабилизация, аз не го отричам. Бюджетът е в една регулирана добра рамка. Той е постижим и ще се случи. Но визирам факта, че вече е видим срива на Сливенската община във всякакъв аспект. И най-вече демографския. В изказването си днес запознах колегите от ГЕРБ с изследването на НСИ и Института по пазарна икономика. И двете изследвания са изключително негативни за Сливенска община. НСИ сочи, че ние сме на предпоследно място по брутен вътрешен продукт на глава от населението.

 

Въпрос: Общината или областта?

Отговор: Фиксират областта, но община Сливен има най-голям дял в тази класация. Институтът по пазарна икономика 18-та година сочи, че на територията на страната съществуват икономически зони с възможности за просперитет. В тях влиза даже Община Тунджа от Ямбол, влиза Нова Загора, Русе, Варна, Бургас, София, Пловдив. И остават бели петна, в които съществуват икономически зони, които са със затихващи функции. За съжаление, ние сме сред тях. Възможно е да има инвестиции, ако местната администрация се задвижи и заработи, заедно с местните политически сили. Но за момента ситуацията е такава.

 

Въпрос: Знаете, че в момента се работи за съвместна икономическа зона между Сливен и Ямбол.

Отговор: Аз не знам до къде са стигнали тези намерения, но знам, че се планира икономическа зона на летището, регулацията върви и това е хубаво. Ние ще го подкрепим като политическа сила. Но за момента ситуацията е такава.

 

Въпрос: Навлизаме в предизборна година г-н Делибалтов. Какво ново предлага БСП за развитието на Община Сливен? Като алтернатива на сегашното управление.

Отговор: Според мен БСП не може да предлага алтернатива, докато не е взела властта. Убеден съм, че не разполагаме с пълната информация за финансовата и икономическата ситуация в Общината. Но ние винаги залагаме на политика, която да се обърне към социалните теми – здравеопазване, образование и социални грижи. Това са трите звена, които според нас изключително много куцат. А това е отношение към хората. Ние ще предложим връщане на социалния патронаж, защото в момента той е много свит. Има големи проблеми с обгрижването на възрастните хора. Ние вече предлагаме и начин за подобряване на демографската ситуация в Общината.

 

Въпрос: Имате предвид предложението на Деян Дечев, зам. председател на БСП в Сливен, Общината да отпуска по една минимална заплата на родителите на всяко новородено дете, които имат поне средно образование и са здравно – осигурени?

Отговор: Деян Дечев представлява БСП и ние стоим зад това предложение. Искам да подчертая, че това не е дискриминация, подобни наредби съществуват и в други Общини.

 

Въпрос: А да очакваме ли нови лица в листата за общински съветници на БСП тази есен?

Отговор: Няма да коментираме кандидати за кметове и общински съветници преди приключване на Европейските избори.

 

Въпрос: Г-н Делибалтов, ще направи ли БСП стратегическа грешка, оставяйки лидера на ПЕС извън листата за евроизборите? Моля за вашето лично мнение.

Отговор: В момента и за мен това е въпрос. Аз не съм член на Националният съвет, но мисля че няма да остане извън листата, защото също би било грешка. Не е логично да кажем НИЕ, от БСП, и ТЕ, от ПЕС. Мисля че ще се намери вариант за компромис.

 

Въпрос: Сега ми кажете коя, според вас, е най-голямата грешка и кое е най-доброто за Община Сливен, което кметът Стефан Радев успя да стори през изминалите три години?

Отговор: Според мен най-голямата грешка на кмета Стефан Радев е малката му инициативност пред Националното ръководство на ГЕРБ за придобиване на някакви ползи пред Общината. Имам вътрешно усещане, че не е достатъчно активен там.

 

Въпрос: Г-н Делибалтов, да не забравяме, че с държавни пари Община Сливен изгради кръговото кръстовище „Розова градина”, тази година ще се извърши най-голямото асфалтиране в годините на прехода, дойдоха пари за цялостна реконструкция на зала „Асеновец”, за ремонт и реконструкция на бул. „Хаджи Димитър”…….

Отговор: Това го одобряваме и както нашият кмет Кольо Милев навремето завари определени Европейски проекти, така също има заварено положение от страна на Стефан Радев от нашето управление. И това е съвсем нормален процес. За тези няколко обекта, за които вие говорите, аз ще кажа браво, чудесно, но това е нищожно малко. За един град, който е с 1/3 по-голям от Габрово. В Габрово, около 50 хиляден град, в рамките на три години, усвоиха 120 милиона лева. Защото обаче там кмет е бил Томислав Дончев, който днес е Вицепремиер по европрограмите и въпреки всичко, там също има голям отлив на хора. Тези градове с толкова много ресурси, се превръщат в скъпо струващи музеи.

 

Въпрос: А доброто, което според Вас, успя да стори кмета Стефан Радев?

Отговор: Не мога да не призная на г-н Радев неговата чисто професионална квалификация, с която той стабилизира финансите на Общината и наистина изготви един разумен Бюджет. Ние го приехме, приехме рамката, приехме, че е изпълним. В тази професионална сфера той е извършил всичко много добре, да не кажа отлично. В това отношение е безспорен авторитет и професионалист. Освен това, не мога да отрека на кмета, че той е комуникативен, той не отказва никога разговор с хората, включително с медиите. Докато е имало други кметове, при които знаете, че нещата бяха съвсем различни. Стефан Радев е комуникативен, включително с нас като опозиция. Никога не съм бил върнат, когато се опитвам да поставям проблем. Това са безспорни достойнства на настоящият кмет.

 

Въпрос: Тогава какъв трябва да бъде вашият кандидат?

Отговор: Нашият кандидат първо трябва да е член на партията. Защото ние имаме тоя, казано на турски „адет” – понякога да номинираме хора, които са извън партията и които априори вече за загубили част от подкрепата. Повечето ни членове държат кандидатът да е излъчен от нашета структура, както между другото е и в ГЕРБ. Няма кандидат, който да е излъчен от ГЕРБ и той да не бъде член на ГЕРБ. Така ГЕРБ увеличават и членската си маса. Не може да станеш директор на детска градина примерно, ако не си член на ГЕРБ. Според мен това вече е малко прекалено.

 

Въпрос: Нека да се върнем към кандидата за кмет на Сливен от името на БСП. Разбрахме, че на първо място трябва да е член на БСП. Какви са другите условия, на които трябва а отваря той?

Отговор: Трябва да е относително млад човек. Така мисля аз. Човек, който е достигнал сериозно развитие в своя професионален живот, който е доказал възможностите си, човек с наложено име в обществото. Защото помним как след последното управление на г-н Лечков, целият град беше настръхнал, най-вече заради изкопите оставени години в центъра на града. Тогава БСП имаше уникалния шанс да издигне и избере кмет, който на практика не беше познат – говоря за генерал Милев. Едва ли сега такова нещо ще е възможно. Г-н Радев, както казах, е много добър управленец, който се справя прилично с работата си и няма да има този огромен негативен вот към себе си, какъвто имаше г-н Лечков.

 

Въпрос: Относително млад, това означава ли млад пенсионер като депутата генерал Милев?

Отговор: Сега, да кажа и на Вас г-н Мангинов, преди Европейските избори БСП, включително и аз, такива коментари не правим.

 

Г-н Делибалтов, благодаря Ви за това интервю.

 

Георги Мангинов

Предишна ЧЕСТВАМЕ ЗИМНИЯ СИМЕОНОВДЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КОТЕЛ В ОЧАКВАНЕ НА ПРАЗНИКА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“

Котел ще бъде домакин тази година на фолклорния празник „Балканът пее и разказва“. На 11 юни /събота/, неговото 49-то издание ще се проведе на пл. „Възраждане“. „Балканът пее и разказва“

Новини Сливен

ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА РАЗПРОСТРАНИТЕЛ НА ДРОГА В СЛИВЕН

По искане на Окръжна прокуратура – Сливен, съдът задържа под стража Михаил И. Той е обвинен за това, че на 18.06.2019 г. в гр. Сливен в дом, в условията на

Новини Сливен

ПЕПА ГЕНЧЕВА Е ПОДАЛА ОСТАВКА КАТО ЗАМ.-ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН

Пепа Генчева е подала оставка като зам.-областен управител на Сливен, научи Sliveninfo. Документът с нейния подпис е изпратен до служебния премиер. По закон обаче тя трябва да остане на работа,

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

seven + eight =