АТАНАС АТАНАСОВ: В БСП ВСЯКО МНЕНИЕ СЕ ЗАЧИТА
29.03.2023 1160 Прегледи

АТАНАС АТАНАСОВ: В БСП ВСЯКО МНЕНИЕ СЕ ЗАЧИТА

Атанас Янчев Атанасов е родом от гр. Котел. Възпитаник е на ГПЗЕ “Захарий Стоянов“ , завършил е ВТУ „Св.Св Кирил и Методий“ , гр. Велико Търново, със специалност „Политология“, степен бакалавър.

Женен, с едно дете. В момента е член на УС на ППЗЦ АД, а преди това е бил временно изпълняващ длъжността заместник кмет на Община Котел и мениджър във финансова институция.

Въпрос: Г-н Атанасов защо сте в листата на БСП?

Отговор: Ще започна малко по-назад във времето, когато през 2021г. бях поканен да бъда част от листата на БСП от г-н Деян Дечев и г-н Атанас Зафиров. Дори за момент не се поколебах да приема това предизвикателство, понеже винаги политиката е била моята страст, а и все пак това съм изучавал на студентската скамейка. Политиката за голяма част от моето поколение е нещо далечно и искам с участието си да докажа, че гласът на младите е изключително важен и може да се чуе.

В частност, бях много приятно изненадан как в БСП всяко едно мнение е важно и се зачита, независимо от йерархичната структура, към която принадлежи човек.

Като семеен и баща на 3 годишно момиченце, знам колко е трудно за всеки един родител отглеждането на дете в тези тежки финансови и икономически времена. Всяко едно младо домакинство е затруднено в някаква степен, да не говорим за нашите родители, пенсионери.

В лицето на БСП виждам възможност за промяна и по-голяма социална справедливост, нормално съществуване, достойно заплащане на труда и достойни старини за хората, дали толкова много на страната.

Мисля, че не само аз, а и всеки разумен човек, би подкрепил идеята за:

  • Безплатни детски градини, което вече е факт;
  • По-високи доходи – в известна степен се случи;
  • По-високи пенсии за възрастните хора;
  • Безплатни учебници от 1 до 12 клас и помощ от 300 лева на всяко дете от 1 до 4 клас;
  • По-високи компенсации за майчинство;
  • Данъчно облекчение от 600 лева на дете за работещи родители и т.н.
  • Повишение на минималната работна заплата;
  • Компенсациите за ел. енергия за бизнеса;

 

Въпрос: Как преодолявате апатията в хората, които очевидно  са изморени от нови избори?

Отговор: Въпреки, че младите хора искат промяна, реално все още те не изпитват нужда да се потопят в полето на политиката. Аз като гражданин и човек, искащ просперираща държава и желаещ достойно и спокойно съществуване на всеки един човек, твърдо съм убеден, че не просто младите хора, а всеки един от нас, трябва да се вълнува и да има позиция, защото само така държавата може да се промени. Но това, което виждам е апатия, особено от страна на моите връстници, което не е никак добре. Често влизам в полемики с тях и в повечето случаи стигаме до извода, че за да има промяна, трябва да има, както се шегуваме „нова смяна“ в лицето на нас младите.

В община Котел и в частност град Котел, където всички се познаваме, политиката за младите хора (които са изключителен дефицит) е тема табу и тема за разговори само по време на избори. Наблюдава се едно примирение, че всичко е обречено, което не е така. Твърдя убедено, че шанс за по-хубави времена има и няма да спирам да го повтарям, защото борбата за по-добър живот е движеща сила за мен.

По време на срещите си по места и разговорите с хората, усещам вече едно разчупване, макар и слабо, но у тях се долавя вяра, че предстои по-добро бъдеще за всички нас.

Въпрос: Какви са проблемите на община Котел и как възнамерявате да ги решите?

Отговор: Моята кауза са хората, колкото и клиширано да звучи. Но все пак клишетата са такива, защото са истина. Като политолог по образование, за мен най-важното е вотът да бъде честен, демократичен и всеки да има правото да реши, за кого да даде подкрепата си. Знаем, назад във времето, при предишни избори, за много незаконни практики и порочни действия от страна на представители на партии и искам този път в някаква степен да участвам в процеса, за да съм сигурен, че няма да се повторят.

Като представител на община Котел, зная проблематиките на хората там. Основен поминък за по-голяма част от населението е събирането на гъби, трюфели и билки. Проблемите в този неурегулиран сектор са многобройни и получавам множество сигнали от хората, препитаващи се с това. Мога категорично да заявя, че ще направя всичко по силите си техният глас да бъде чут в парламента, независимо колко депутати има БСП в бъдещото управление.

Положението в малка община като Котел, в сектор „Здравеопазване“, е меко казано трагично. Липсата на медицински кадри се усеща осезаемо, заради отдалечеността на много от малките населени места от областния център. Друг основен проблем в този сектор е липсата на добре развита аптечна мрежа, което затруднява изключително много хората в селата и те са принудени да пътуват до общинския или областния център, за да се снабдят с животоподдържащи медикаменти. Моята лична борба ще бъде свързана с идеята за „мобилна аптека“, която да обслужва региона и да доставя важните лекарства до най-отдалечените населени места.

В последното народно събрание „БСП за България“ беше основна движеща сила за по-голяма социална солидарност и се надявам всеки един гражданин, поне в малка степен да е усетил разлика, след макар и краткото управление, в което участвахме. Нашето обещание, е че ще продължим линията, която следвахме, към по-социална, по-справедлива и просперираща България.

На 2-ри Април гласувайте с бюлетина номер 1 и преференция 112.

 

Интервюто взе Нели Димитрова, Радио Сливен Нет

Предишна ЗАВЪРШЕНА Е НОВАТА УЛИЦА, КОЯТО СВЪРЗВА БУЛ. "СТЕФАН СТАМБОЛОВ" С КРЪГОВОТО ДВИЖЕНИЕ НА БУЛ. "ГЕОРГИ ДАНЧЕВ" В СЛИВЕН
Следваща ГЕОРГИ БАЛАБАНОВ: БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД ПОДКРЕПЯ ПРОТЕСТА НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НА „БАТМИШ“ ЩЕ СТРЕЛЯТ И ПРЕЗ АПРИЛ

По информация на Военно формирование 22 220, във връзка с разпределението и реда за използване на учебните полигони и стрелбищата за подготовка на военните формирования и организациите извън въоръжените сили,

Новини Сливен

ТИХА И СПОКОЙНА ЗИМА, НА МЕСТА СЪС ЗАЛЕДЕНИ УЧАСТЪЦИ

В планинската част на общината е тихо, със снежна покривка в района на Карандила и с. Стара река около 5-6 см. В района на селата Раково, Бяла, Новачево, Божевци, Изгрев,

Новини Сливен

НОВА ЗАГОРА СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД САМОЖЕРТВАТА НА ОТВОЮВАЛИТЕ СВОБОДАТА Й

146 години след паметния за новозагорци 14 януари, жителите на града отбелязаха годишнината от Освобождението на Нова Загора в 10:30 ч. пред Паметника на Освобождението. Поклонението беше организирано от Община