АСОЦИАЦИЯ НА ТОПЛОФИКАЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА СЪС СЪВЕТИ ЗА ПЕСТЕНЕ НА БИТОВА ГОРЕЩА ВОДА

АСОЦИАЦИЯ НА ТОПЛОФИКАЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА СЪС СЪВЕТИ ЗА ПЕСТЕНЕ НА БИТОВА ГОРЕЩА ВОДА

В най-студените зимни месеци, разходите за отопление обикновено са сериозна част от разходите на много семейства. Именно тогава хората ползват и възможно най-много гореща вода, за да се стоплят. Председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев и енергиен експерт предостави експертни съвети за оптимизиране на потреблението на битова гореща вода.

„Всеки градус по-хладка вода по време на къпане, миене на чинии или просто измиване на ръцете, спестява пари! Ако искате да икономисате, не използвайте много гореща вода.“ каза експертът и председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев.

Във връзка с разликата в разхода за подгряване на един кубичен метър топла вода в отделните сгради, експертът разясни, че нормативната уредба взема предвид, че всяка абонатна станция има своите специфики и цената е различна. В тази връзка Наредбата за топлоснабдяването регламентира Методика за отчет и разпределение на енергията.

„Спецификата зависи от това колко клиенти захранва абонатната станция, колко е голяма сградата, респективно сградната инсталация, санирана ли е сградата и т.н. Колкото повече хора използват битова гореща вода в етажната собственост, толкова по-ниска е и цената, поради по-ниския специфичен разход на енергия за подгряване.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Експертите от Асоциация на топлофикационните дружества в България препоръчват инсталацията за битова гореща вода в цялата сграда да бъде изолирана, което ще редуцира специфичния разход за подгряване.

„Внимателната употреба на битова гореща вода е добър начин да спестите енергия. На пазара се предлагат енергоспестяващи термостатични смесители, както и аератори за душ. Благодарение на подобни уреди струята при един и същи дебит покачва своето налягане, обогатява се с кислород и пропуска точното количество гореща вода за достигане на желаната температура. Не трябва да се допускат и повреди. Едно течащо кранче пропуска ценно количество топлинна енергия, което можете да спестите.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Експертът предупреди, че трябва да се следи и срокът на годност и за проверка на водомерите. Инж. Кремен Георгиев напомни, че, както водомерите за топла вода, така и топломерите и индивидуалните разпределители, които отчитат потреблената топлинна енергия, трябва да бъдат подменени с модерни уреди с възможност за дистанционен отчет до януари 2027 година.

„С преминаването към дистанционен отчет на потребената топлинна енергия и битова гореща вода посещенията на инкасатори в дома Ви ще останат в историята, заедно с прогнозните и изравнителни сметки. С дистанционния отчет плащате точно толкова, колкото сте потребили.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща НАД 660 ДОЗИ ХЕРОИН И ДРУГИ НАРКОТИЦИ СА ИЗЗЕТИ ПРИ ОПЕРАЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА В НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОТ 5 ДНИ НЯМА УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ НА УЛ. „ДЕЛИ РАДИ“

От 5 дни няма улично осветление и вечерно време сме като в тъмница, алармираха пред Sliveninfo жители на ул. „Дели Ради“ в града под Сините камъни. Осветлението спряло след като

Новини Сливен

ПРЕДСТОИ РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СЛИВЕН

Председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев и заместник – председателите Кирчо Димитров и Деян Дечев свикаха днес пресконференция. Поводът- предстоящото утре, 21.06.2018 г., заседание на Общинския съвет, което

Новини Сливен

СЛИВЕН И ЯМБОЛ СА СРЕД ГРАДОВЕТЕ С НАЙ-СКЪПИ ЯЙЦА

Стоката по-евтина в малките магазини, отколкото в хипермаркетите През последната седмица яйцата на едро с размер М поскъпват с 0,02 лв. в София и Силистра, сочат данните на Министерство на