АСОЦИАЦИЯ НА ТОПЛОФИКАЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА СЪС СЪВЕТИ ЗА ПЕСТЕНЕ НА БИТОВА ГОРЕЩА ВОДА
11.02.2022 885 Прегледи

АСОЦИАЦИЯ НА ТОПЛОФИКАЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА СЪС СЪВЕТИ ЗА ПЕСТЕНЕ НА БИТОВА ГОРЕЩА ВОДА

В най-студените зимни месеци, разходите за отопление обикновено са сериозна част от разходите на много семейства. Именно тогава хората ползват и възможно най-много гореща вода, за да се стоплят. Председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев и енергиен експерт предостави експертни съвети за оптимизиране на потреблението на битова гореща вода.

„Всеки градус по-хладка вода по време на къпане, миене на чинии или просто измиване на ръцете, спестява пари! Ако искате да икономисате, не използвайте много гореща вода.“ каза експертът и председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев.

Във връзка с разликата в разхода за подгряване на един кубичен метър топла вода в отделните сгради, експертът разясни, че нормативната уредба взема предвид, че всяка абонатна станция има своите специфики и цената е различна. В тази връзка Наредбата за топлоснабдяването регламентира Методика за отчет и разпределение на енергията.

„Спецификата зависи от това колко клиенти захранва абонатната станция, колко е голяма сградата, респективно сградната инсталация, санирана ли е сградата и т.н. Колкото повече хора използват битова гореща вода в етажната собственост, толкова по-ниска е и цената, поради по-ниския специфичен разход на енергия за подгряване.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Експертите от Асоциация на топлофикационните дружества в България препоръчват инсталацията за битова гореща вода в цялата сграда да бъде изолирана, което ще редуцира специфичния разход за подгряване.

„Внимателната употреба на битова гореща вода е добър начин да спестите енергия. На пазара се предлагат енергоспестяващи термостатични смесители, както и аератори за душ. Благодарение на подобни уреди струята при един и същи дебит покачва своето налягане, обогатява се с кислород и пропуска точното количество гореща вода за достигане на желаната температура. Не трябва да се допускат и повреди. Едно течащо кранче пропуска ценно количество топлинна енергия, което можете да спестите.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Експертът предупреди, че трябва да се следи и срокът на годност и за проверка на водомерите. Инж. Кремен Георгиев напомни, че, както водомерите за топла вода, така и топломерите и индивидуалните разпределители, които отчитат потреблената топлинна енергия, трябва да бъдат подменени с модерни уреди с възможност за дистанционен отчет до януари 2027 година.

„С преминаването към дистанционен отчет на потребената топлинна енергия и битова гореща вода посещенията на инкасатори в дома Ви ще останат в историята, заедно с прогнозните и изравнителни сметки. С дистанционния отчет плащате точно толкова, колкото сте потребили.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща НАД 660 ДОЗИ ХЕРОИН И ДРУГИ НАРКОТИЦИ СА ИЗЗЕТИ ПРИ ОПЕРАЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА В НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АВТОМОБИЛ, ШОФИРАН ОТ ЖЕНА, СЕ ОБЪРНА КРАЙ СЛИВЕН

Лек автомобил, който е шофиран от жена се обърна край пътя от Сливен до разклона за село Тополчане. Инцидентът е станал малко след 11 часа до разклона за кв. „Диньо

Новини Сливен

ДНЕС СЕ ПРОЩАВАМЕ С ГОЛЯМ СЛИВЕНСКИ ЛЕКАР

Днес се прощаваме с голям сливенски лекар. Голям, като специалист, управленец и човек. На 17 януари е починал д-р Димитър Димитров, специалист по очни болести и дългогодишен Главен лекар на

Новини Сливен

БЕСЕДКИ СЕ ПОЯВИХА НА ХАМАМ БАИР

Чисто нови беседки са сложени на върха на Хамам баир, зад паметника, видя репортер на Sliveninfo. „Появиха се миналия месец, за което сме много доволни“, споделиха възрастни жени, почиващи в