АСОЦИАЦИЯТА НА ТОПЛОФИКАЦИИТЕ:ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ЦЕНТРАЛИ СА ЕДИННИ И СА ГОТОВИ НА ПРОТЕСТИ, АКО ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ЕНЕРГИЙНИЯ ПРЕХОД ВЪГЛИЩНИ ЦЕНТРАЛИ НЕ БЪДАТ ВКЛЮЧЕНИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ЧРЕЗ ТЕРИТОРИАЛНИТЕ ПЛАНОВЕ
29.09.2023 277 Прегледи

АСОЦИАЦИЯТА НА ТОПЛОФИКАЦИИТЕ:ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ЦЕНТРАЛИ СА ЕДИННИ И СА ГОТОВИ НА ПРОТЕСТИ, АКО ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ЕНЕРГИЙНИЯ ПРЕХОД ВЪГЛИЩНИ ЦЕНТРАЛИ НЕ БЪДАТ ВКЛЮЧЕНИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ЧРЕЗ ТЕРИТОРИАЛНИТЕ ПЛАНОВЕ

Асоциация на топлофикационните дружества в България държи ясно да изрази своята позиция по темата с начина, по който ще бъдат раздадени огромни суми от ЕС по Териториалните планове за справедлив преход!

Ние от Асоциация на топлофикационните дружества в България изразяваме единодушието на всички топлофикации и ТЕЦ, членуващи при нас, че сме солидарни и заставаме плътно в подкрепа на исканията на колегите във въглищните централи за осигуряване на условия за плавна и най-вече СПРАВЕДЛИВА трансформация на българската енергетика!

Недопустимо е средствата по Териториалните планове за справедлив преход да бъдат отпуснати на 1 държавна и 2 частни централи, държавната мина и още няколко частни фирми без особен опит, а останалите 7 въглищни централи и 4 въгледобивни мини да останат без никакво финансиране! Това би било „енергиен преход по български“, но не и спазвайки мотото на Европа „Никой да не бъде изоставен!“.

Категорични сме, че планът да се разпределят сумите на десетина фирми е изключително несправедлив! Няма държава в ЕС, която да е посочила в официалните планове кои фирми ще получат финансиране! Това е направено с цел единствено „правилните“ фирми да се възползват от безвъзмездните средства.

Териториалните планове за справедлив преход, които се представят пред ЕС следва да описват общата рамка, а не да посочват към кого ще бъдат разпределени средствата.

Ако българското правителство иска справедлив и прозрачен процес, то след като териториалните планове за справедлив преход на трите основни въглищни региона бъдат одобрени, то следва да бъдат обявени публично конкурси и да се изберат фирми, които притежават необходимата компетентност да реализират подобни проекти, а не просто фирми близки до властта, които може дори да се току-що създадени.

Необорим факт е, че позицията на централите не е потърсена по време на изготвянето на плановете. Това личи и от факта, че финансиране е предвидено и най-вече обещано единствено на двете американски централи и Мини Марица Изток.

Нима другите въглищни централи в страната не заслужават европейско финансиране, за да извършат своята енергийна трансформация, още повече, че публично са обявили своите намерения и ясно разписани планове това да се случи, реални действия по които вече са стартирани дори със собствено финансиране!

Нима техните хиляди служители нямат значение за българското Правителство?

За да бъде справедлив енергийният преход в България, е необходимо в разпределението на средствата да се включат всички централи на въглища, които задължително следва да сменят горивния си микс!

И тук е моментът да припомним, че Българската енергетика не е само в Стара Загора, Перник и Кюстендил. Пари за енергийна трансформация са необходими и на централите, които в момента работят на въглища в Русе, Сливен и Димитровград!

Целият сектор на българските топлофикации и ТЕЦ включително въгледобивните мини са готови на незабавни ефективни стачни действия, включително затваряне на основни пътни артерии още в утрешния ден, защото запазването на дружествата работещи чрез реална трансформация е единственият вариант да се гарантира електроенергийната сигурност на България, както и работните места на всички заети!

Предишна ОБУЧЕНИЕ ЗА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ В БОЛНИЦАТА
Следваща ОБЩИНАТА Е В МНОГО ДОБРО ФИНАНСОВО ЗДРАВЕ И МОЖЕ ДА ПЛАНИРА БЪДЕЩЕТО СИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КАМИОН ИЗЛЯ ВАР НА БУЛ. „ХРИСТО БОТЕВ“ В СЛИВЕН

На сливенския бул. „Христо Ботев“ стана мазано, в буквалния смисъл на думата. Товарен камион, движещ се посока „Новоселски мост“, изля няколко тона вар. На няколко десетки метра, видя репортер на

Новини Сливен

ОЩЕ ЕДИН БЛОК В СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ С НОВ ОБЛИК

В Сливен продължава изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Днес беше даден старт на санирането на блок 19 вх. Е, Ж, З в квартал „Дружба“.

Новини Сливен

ЗАСЕГНАТИ УЛИЦИ И УЧАСТЪЦИ, ПО КОИТО ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ СТРОИТЕЛНО МОНТАЖНИ РАБОТИ В КВ. РЕЧИЦА

„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че в периода 20.03.2023 – 02.04.2023 г., във връзка с изпълнението на строително-монтажните работи на обект „Изпълнение на инженеринг – проектиране,