АСЕН БЛАТЕЧКИ И КОЙНА РУСЕВА ГОСТУВАТ В СЛИВЕН С КОМЕДИЯТА „УМОПОМРАЧЕНИЕ“ НА 28 МАРТ
март 7, 2022 745 Прегледи

АСЕН БЛАТЕЧКИ И КОЙНА РУСЕВА ГОСТУВАТ В СЛИВЕН С КОМЕДИЯТА „УМОПОМРАЧЕНИЕ“ НА 28 МАРТ

28 МАРТ 2022г. /понеделник/ от 19:00ч.
в ЗАЛА „СЛИВЕН“ – гр. СЛИВЕН гостуват
АСЕН БЛАТЕЧКИ, КОЙНА РУСЕВА, СТЕФАН ИВАНОВ, НИКОЛ КАРАБИНОВА, НИКОЛА ПАРАШКЕВОВ с комедията
„УМОПОМРАЧЕНИЕ“
Автор: Сам Бобрик
Постановка: БОРИСЛАВ ЧАКРИНОВ
Художник на плаката: НЕДА МАЛЧЕВА
Фотограф: ИГНАТ ДЯВОЛОВ
Изпадали ли сте в „Умопомрачение“? Най-новата комедия на театрална къща „Вива Арте“ представя точно този аспект от човешката психология. И го прави елегантно, дръзко и с много смях.
*******************************************************
БИЛЕТИ: 20 лв.
 КАСА: Книжарница „ВИДАР“ до Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ – 0887 822 881
 Работно време каса: 10:00 – 18:00 часа, събота: 10:00 – 14:00 часа
 РЕЗЕРВАЦИИ на 0887 / 822 881
0898 / 293 951
*******************************************************
Това е пиеса за мъжете, които се опитват да разберат жените и никога не успяват. За някои тя може да се окаже „твърде правдоподобна, за да е смешна”. Пълнокръвните образи и остроумните закачки превръщат „Умопомрачение” в брилянтна комедия за живота на един мъж, който сякаш притежава всичко, но накрая цялото му съществуване се преобръща на 180 градуса.
Режисьорът Борислав Чакринов превежда силния актьорски състав през тази забавна комедия на обратите, създавайки един свеж спектакъл, който кара публиката да се залива от смях, но и да се замисли за превратностите на живота. Умело написаният текст е дело на награждавания американски писател Сам Бобрик, който е написал над 30 театрални пиеси и е успешен сценарист на популярни телевизионни сериали като „Омагьосване”, „Семейство Флинстоун”, „Умирай умно”, „Шоуто на Анди Грифит” и др.
Без да искаме да разкриваме интригата, мъжете ще понаучат едно-две неща по трудния начин, но дамите със сигурност ще заобичат „Умопомрачение”.
 Продължителност: 1 ч 30 мин
****************************************
Очакваме ви в залата, за да си подарим заедно едно по-различно изживяване.
****************************************
НЕ СЕ ИЗИСКВА ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ЗА ВХОД
 Всички посетители в театъра трябва да носят предпазни маски
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
14 МАРТ 2022г. /понеделник/ от 19:00ч.
в ЗАЛА „СЛИВЕН“ – гр. СЛИВЕН гостуват
СТЕФКА ЯНОРОВА, АНАСТАСИЯ ИНГИЛИЗОВА, АНТОАНЕТА ДОБРЕВА – НЕТИ, ВЕСЕЛИН АНЧЕВ, ИВАН НАЛБАНТОВ, АЛЕКСАНДЪР ДОЙНОВ, ВЛАДИСЛАВ ВИОЛИНОВ, ГЕОРГИ КЪРКЕЛАНОВ, ГЕРГАНА ДАНДАНОВА, ЕВЕЛИН КОСТОВА, ЕЛИ КОЛЕВА, КАЛИН ИВАНОВ, ЛАРА ЗЛАТЕРЕВА, ЛУИЗАБЕЛ НИКОЛОВА, СИМЕОН ДАМЯНОВ, ЯСЕН АТАНАСОВ с
„УРОК ПО БЪЛГАРСКИ“
Автор: по Иван Вазов
Сценична адаптация: Иван Налбантов
Сценография и костюми: Нина Пашова
Музика: Дони – Добрин Векилов
*******************************************************
БИЛЕТИ: В книжарница „ВИДАР“ до Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ – 0887 822 881
Цена: 18 и 20 лв.
 Работно време каса: 10:00 – 18:00 часа, събота: 10:00 – 14:00 часа
 РЕЗЕРВАЦИИ ПРИЕМАМЕ на 0887 / 822 881; 0898 / 293 951
*******************************************************
„О, неразумни юроде!
Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин?
…Или не са имали Болгаре царство и господарство?
Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик…“
Паисий (1762)
Добре дошли на УРОКЪТ ПО БЪЛГАРСКИ, в който ще вземат участие артисти от трупата на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”.
Ние няма да ви повтаряме написаното в учебниците и томовете книжнина, за живота и творчеството на Патриарха на българската литература Иван Вазов, а ще се опитаме със средствата на словесно-изпълнителското изкуство (или тъй нареченото „художествено слово”) да надникнем в десетина от неговите неувяхващи творби.
Терминът „художествено слово” има двояко значение: Художествено е словото на автора, тоест писмената реч (в нашия случай то е безспорно и е вечна класика). Художествено би могло да бъде и словото на изпълнителя, който го изпълнява, тоест живото и говоримо слово.
Иван Налбантов
***
ЗАЩО ТЕАТРАЛЕН „УРОК ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА”?
Защото театърът е дом, в който приютяваме мечтите си. И храм, в който изповядваме слабостта си. Театралният урок напомня всеки урок – безмълвният в сумрака на незнанието си припомня и започва да шепне думите на поезията. Тогава словото звучи и на сцената, и в залата, тя го иска. Зрителят е напуснал делника на своята апатия и не се нуждае от други „указания“ – словото на Вазов изпълва.
Това е достатъчно. Всеки го преоткрива в себе си и заживява с радостта да чува стиховете отново. Звучащото слово на поезията е интерсубективно, то удовлетворява очакванията и разбиранията ни. Поетическото слово на Вазов е вълнуващо преживяване на историята, на онова голямо и идеално време, в което участваме всички. И се случва тук и сега. Стиховете на Вазов от композицията На теб, Българийо свещена… не припомнят предразсъдъци, те са узнаване, защото набавят ново знание, което отключва въображението и укрепва културната идентичност.
Зрителят вижда и чува литературата. Тя звучи както индивидуално за него, така и за посветените, към които вече принадлежи.
През 1925 г. Гео Милев пише: „Вазов е чувствителна струна, която се отеква на всичко, що вълнува неговата съвременност. И тази струна звучи в унисон с чувствата и мислите на съвремениците – на целия народ. Оттук и неговата широка популярност. Това определя и характера на неговата поезия. Със своята половинвековна писателска дейност Вазов е установил себе си като несъмнен фактически патриарх на българската литература – и на поезията, и на прозата.“
Народният поет е пръв и голям представител на нравствения, обществен и естетически идеализъм след Освобождението. Неговото художествено слово е част от българския литературен канон – творец без съперник по обхват и дълбочина, най-търсеният и предпочитан български автор. Вазов изгражда историческата, нравствена и гражданска култура на съвременния човек.
С Вазов започва професионалното битие на българската поезия, нейното обогатяване като език, сюжети, образност, мотиви, нови ритмически и интонационни структури. Поезията му е великолепен пример за естествено свързване на народната реч и книжовната норма. И до днес остарелите форми придават специфична „вазовска” стилова оцветеност на неговите стихове. Днес Вазовото слово живее в новия проект за театрален урок на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”.
Българското слово обича Вазовата поезия и изпълва театъра.
Нека го чуем и заживеем с ентусиазма, кипежа, тревогите и тъгите, които е пренесло в културната ни памет!
Времетраене : 100 мин.
  НЕ СЕ ИЗИСКВА ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ЗА ВХОД
 Всички посетители в театъра трябва да носят предпазни маски
Предишна НА 11 ЮНИ КОТЕЛ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ПРАЗНИКА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“
Следваща СТЕФАН РАДЕВ КЪМ КМЕТОВЕТЕ НА МЕЛИТОПОЛ И ТЕРНОПОЛ: ГОТОВИ СМЕ ДА ПОМОГНЕМ С КАКВОТО МОЖЕМ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

„ЛИНА“ ПОЛУЧИ МЕЖДУНАРОДЕН СЕРТИФИКАТ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯТА ЗА ЧОВЕШКИ ПАПИЛОМЕН ВИРУС

„ЛИНА” получи международно признание за качеството и точността на генетичните изследвания за човешки папиломен вирус (HPV). Лабораторията премина успешно стриктния контрол на германския институт INSTAND, който е една от най-уважаваните

Новини Сливен

ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ СА ИЗЛЕКУВАНИТЕ ОТ ЗАБОЛЕЛИТЕ В ПЕРИОДА ОТ 21 ДО 27 ДЕКЕМВРИ

През последната седмица Сливенска област следва тенденцията в страната за увеличение на излекуваните от COVID-19 лица и намаляване на новодиагностицираните болни, съобщиха от Областния кризисен щаб. От 21 до 27 декември

Новини Сливен

5 000 ЛЕВА ОТ ОБЩИНСКАТА ХАЗНА ЗА ФИЛМ ЗА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА

Четири проекта са одобрени за финансиране от Управителния съвет на Общински фонд „Култура“ на провелата се есенна сесия. Бяха разгледани и оценени общо осем проекта от експертния състав на фонда.