10.06.2022 0 973 Прегледи

АРХЕОЛОЗИ НАПРАВИХА СПАСИТЕЛНО ПРОУЧВАНЕ НА ГРОБОВЕ ОТ НЕКРОПОЛ КРАЙ ТВЪРДИЦА

Десет гроба, датирани от XVII-XVIII в., са проучени от археолози от Историческия музей в Твърдица, съобщиха от общината, финансирала разкопките.

Спасителното проучване е извършено през втората половина на месец май, 2022 г. и е наложено поради разкриване на части от скелети в профила на изкоп.

Гробовете са от плосък християнски некропол в местността Мандрата в града. Погребенията в тях са по християнския погребален обред, с трупополагане и скръстени ръце. Само в един гроб са открити останки от дрехи, вероятно сукман. Запазени са части от тъкан и следи от метални нишки.

В местността са регистрирани и следи от подградията на средновековния град Вердица от периода XIII-XIV век.

Предишна КИПИЛОВО СИ ИСКА ГОРСКОТО СТОПАНСТВО
Следваща В КРАЯ НА ЛЯТОТО ВОДАТА В СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ С НОВИ ЦЕНИ

За автора

Може да харесате още

Новини

ЧАСОВНИКЪТ СЕ МЕСТИ С ЧАС НАПРЕД ТАЗИ НОЩ

Тази вечер ще спим един час по-малко. Причината е, че в 3 часа трябва да преместим стрелките на часовника с един час напред и да преминем към лятното часово време.

Новини

СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ Е – ДЕН ЗА ПРОШКА

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а

Новини

КРАЛЕВ: ИСКАМЕ ОСТАВКАТА НА БОБИ МИХАЙЛОВ

Преустановяваме всякакви отношения с Български футболен съюз (БФС) до подаване на оставка на председателя Борислав Михайлов, съобщи министърът на спорта Красен Кралев след разговор с премиера, предаде репортер на БГНЕС.