юни 10, 2022 0 630 Прегледи

АРХЕОЛОЗИ НАПРАВИХА СПАСИТЕЛНО ПРОУЧВАНЕ НА ГРОБОВЕ ОТ НЕКРОПОЛ КРАЙ ТВЪРДИЦА

Десет гроба, датирани от XVII-XVIII в., са проучени от археолози от Историческия музей в Твърдица, съобщиха от общината, финансирала разкопките.

Спасителното проучване е извършено през втората половина на месец май, 2022 г. и е наложено поради разкриване на части от скелети в профила на изкоп.

Гробовете са от плосък християнски некропол в местността Мандрата в града. Погребенията в тях са по християнския погребален обред, с трупополагане и скръстени ръце. Само в един гроб са открити останки от дрехи, вероятно сукман. Запазени са части от тъкан и следи от метални нишки.

В местността са регистрирани и следи от подградията на средновековния град Вердица от периода XIII-XIV век.

Предишна КИПИЛОВО СИ ИСКА ГОРСКОТО СТОПАНСТВО
Следваща В КРАЯ НА ЛЯТОТО ВОДАТА В СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ С НОВИ ЦЕНИ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Мъж с разстройство отива при личният лекар. Лекарят слага стетоскопа на гърдите му и казва: – Кашляйте! – Кашлицата ви е суха? – Кашлицата е суха, а гащите вече не…

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Една сутрин лорд Джон се събужда в брачното ложе и за своя най-голяма изненада вижда как миледи плюе в леглото. – Но, миледи?!? – Милорд, преди 20 години Вие

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Тазсутрешният разговор: – Слушай, скъпа, искам най-сетне да поживея малко и за себе си! – Че кой ти пречи? Живей си, докато се гримирам! – Личен живот имаш ли?