АРБОРИСТЪТ ДИМИТЪР ЗАХАРИЕВ: СПОРЕД МЕН ДЪРВОТО СИ ОТИВА
юли 10, 2018 2487 Прегледи

АРБОРИСТЪТ ДИМИТЪР ЗАХАРИЕВ: СПОРЕД МЕН ДЪРВОТО СИ ОТИВА

Такова е мнението на Димитър Захариев – първият и един от двамата в страната сертифицирани арбористи към Европейски съвет за арборизъм. Експертът по поддръжка на дървета в градска среда има европейски сертификати по арборизъм и бе в Сливен по покана на фондация „Стария бряст“.

Арбористите са обучени специалисти по поддръжката и грижата за дървета като отделни организми в градска среда. Думата „арборист“ идва от латинската дума Arbor – дърво, четем в Уикипедия. Дърветата в градска среда имат живот и проблеми, различни от тези в планините. За горите обикновено се грижат лесовъдите. Добрите арбористи са сертифицирани и преминали през специални квалификационни курсове.

„Според мен дървото си отива, ставаме свидетели на края на неговия жизнен цикъл – много дълъг, но всяко живо нещо има своя край – това е неговият“, категоричен е Димитър Захариев пред Радио Сливен Нет.

Що се отнася до точните години – единствено местните може да кажат и да бъде съдено само по исторически свидетелства, отговори той, във връзка със спор дали Европейското дърво за 2014 година е на 700 или на 1000 години. То вече кухо и не са съхранени вътре неговите пръстени, които да свидетелстват за възрастта му. „Интересно е, виждал съм сравнително тънки дървета, живели в тежки условия, които са много стари. И обратното – дебели дървета, живели в благоприятни условия, които са много млади за вида“, сподели пред наш репортер Захариев.

Стефан Стефанов, председател на фондация „Стария бряст“, коментира в тази връзка надписа, изсечен на каменната плоча до бряста, който указва възрастта му и напомни, че историческите източници датират дървото от преди хилядолетие, но „това вече отвежда въпроса към друга плоскост“.

С привързаността към дървото на местен жител, нашият репортер пита: „Могат ли да се предприемат спасителни мерки за Бряста?“.

Отговорът: „За мен състоянието на дървото е необратимо. Но е много важно да се спомене, че е необратимо от много време насам. При него процесите са много бавни, дори самото умиране може да отнеме до десетки години. Ставаме свидетели на финалния стадий“, заключи Захариев.

В случая със Стария бряст – с експертизата, която е съществувала в България към момента на полагане на грижите, това е било отпимума, който е можело да бъде направен, убеден е специалистът. По думите на Захариев, циментът, който е в настилката отстрани, не пречи на дървото, защото не е разкопавано навътре, не е влизал бетон, не са късани корени. Циментът, който е влизал в кухините на дървото, е спорно дали е ускорил умирането му или е забавил процеса, но самият факт, че са минали няколко десетки години след тази интервенция, означава, че самото действие е било с благоприятен характер. „Ако беше с негативен, щяхме да разберем само след година – две. В случая сте улучили благоприятната част на този риск“, каза още Димитър Захариев.

Според Стефан Стефанов, оттук нататък трябва да се надяваме умирането на Стария бряст да не е толкова бързо и да може годините му да са повече. Най-доброто е не да се махне това и механично да се сложи друго дърво на същото място, а по-скоро да бъде оставен дънерът и да се направи нещо красиво, което да показва и годините, за да бъде пак средищно място, сърцето на града. Защото и само парченце от него значи нещо за хората, убеден е Стефанов.

Арбористът Димитър Захариев сподели, че е видял и младото дърво, засадено от другата страна на общината в попската градина. „Неговото бъдеще зависи от нас самите. Колкото повече се грижим за него и не допуснем нашата енергия да угасне, както досега са полагани грижи за старото дърво и ще продължат  и за неговия наследник, толкова дървото ще бъде живо и здраво, но ако не се грижим – може съдбата му да бъде плачевна. Много е важно да се полагат експертни грижи. Дърветата в града ги адаптираме при нашите условия – в гората са си в естествените условия. Дърветата в града се различават от дърветата в гората и ние трябва да полагаме специални грижи, защото техните защитни механизми не са толкова ефективни в градска среда“, заяви Захариев.

Стефан Стефанов пък се надява да не са заразени семенца, които са в близост до Бряста, както и да е здрава младата фиданка, на която скоро бе поставен ръстомер. Стефанов припомни, че фиданки има и при бесарабските българи в Мелитопол, Украйна. Предстои да се засадят дръвчета – наследници на Стария бряст в Пловдив и Свети влас.

 

Радио Сливен Нет

Заглавие и снимка: Sliveninfo

Предишна МЪСК ПРИСТИГНА В ТАЙЛАНД СЪС СВОЯТА МИНИПОДВОДНИЦА
Следваща 19-ГОДИШЕН ШОФЬОР Е ЗАЛОВЕН ДА КАРА СЛЕД УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МЕСТНИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПРИЕ ПРОГРАМА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА ПЕРИОДА 2020 – 2027 Г.

Сред точките, получили одобрение по време на днешната редовна сесия на местния парламент в Сливен беше актуализацията на общинския бюджет. Като мотиви за това кметът Стефан Радев изтъкна необходимостта от

Новини Сливен

НА ЙОРДАНОВДЕН ЩЕ ИМА КУРБАН В ЦЪРКВАТА „СВЕТИ ДИМИТЪР“

На светлия празник Богоявление (6 януари) от 12.00 часа, Църковното настоятелство при катедралния храм „Св.вмчк. Димитрий“, гр.Сливен ще раздаде на всички християни благословен обяд (курбан). Приканва се всеки един да

Новини Сливен

ПОЖАРИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЮИДП ДП ГР.СЛИВЕН В СТРАНДЖА СА ОВЛАДЯНИ

На 01.04.2022г., около 13:30ч., е подаден сигнал за горски пожар на територията на Югоизточно държавно предприятие – гр.Сливен, в обхвата на ТП ДГС Звездец. Пожарът е определен от експертите на

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

two × two =