АПЕЛАТИВНИЯТ СЪД ОСТАВИ В АРЕСТА ХЮСЕИН Х., ИМАЛО ОПАСНОСТ ДА СЕ УКРИЕ

АПЕЛАТИВНИЯТ СЪД ОСТАВИ В АРЕСТА ХЮСЕИН Х., ИМАЛО ОПАСНОСТ ДА СЕ УКРИЕ

Бургаският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Сливен, с което спрямо Хюсеин Х. е взета мярка за неотклонение “задържане под стража“.

Хюсеин Х. (26 г.) е привлечен като обвиняем за това, че на 21.11.2021 г., в с. Крушаре, общ. Сливен, на ул. „Демир Славов“, при управление на лек автомобил „Мерцедес“, нарушил правилата за движене по пътищата, като е управлявал в населено място със скорост, превишаваща разрешенатаот 50 км/час и като е нарушил задължението си да се движи на таковаразстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко и умишлено причинил смъртта на Петър Досев(19 г.).

Хюсеин Х. обжалва пред апелативния съд определението на първата инстанция.В съдебно заседание защитниците на обвиняемия пледират за по-лека мярка за неотклонение, считат деянието за непредпазливо.Обвиняемият се присъединява към становището на защитниците си и моли за „домашен арест“.

Държавното обвинение посочва, че жалбата е неоснователна и настоява за потвърждаване на атакуваното определение.

Бургаският апелативен съд намира за правилни правните изводи на Окръжен съд – Сливен относно наличието на обосновано предположение за авторство на деянието, което се основава на фактите по делото. Безспорно по делото, че между двата автомобила е имало съприкосновение, преди настъпването на ПТП.

Представените в съдебното заседание пред въззивния съд доказателства – протоколи за разпити на свидетели не променят фактическата обстановка. Относно втората предпоставка за задържане под стража – опасността лицето да се укрие или да извърши престъпление, апелативните съдии приемат и извода, че наетапа от воденото разследване съществува опасност от укриване или извършване на ново престъпление от странаобвииняемия.

Разследваното престъпление е с висока степен на обществена опасност, предвиденото наказание е от 10 до 20 години лишаване от свобода, което може да е мотив за опит за укриване от разследващите органи.

Необремененото съдебно минало и постоянния адрес са безспорни, но не могат да се противопоставят на тежестта на инкриминираното деяние и обстоятелствата, водещи до извод за опасност от укриване, посочват апелативните съдии.

Разследването е в съвсем начален етап, предстои извършването на множество следствени действия. Към момента взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ е съобразена е със закона и доказателствата.

Определението на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдена мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Хюсеин Х. е окончателно.

Съдебното заседание беше проведено при спазване на противоепидечните мерки срещу COVID-19 и указанията на здравния министър и ВСС за осигуряване на необходимото отстояние между присъстващите в залата.

С цел  спазване принципа на публичност на съдебното производство, представителите на медиите имаха възможност да проследят в реално време заседанието в друга зала на Апелативен съд – Бургас.

 

Предишна НЯМА ПОЧИНАЛИ С COVID-19 ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА МЪЖ, ОБРАЛ 92-ГОДИШНА ЖЕНА

Криминалисти на РУ-Твърдица са задържали криминално проявения П.П. на 47 години от село Сборище за кражба на хранителни продукти. На 26 ноември, в 15,38 часа, 92-годишна жена от град Твърдица

Новини Сливен

НАД 100 ДОЗИ ВАКСИНИ СА ПРИЛОЖЕНИ НА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ ОТ 12 ДО 18 ГОДИНИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Над 100 дози ваксини са приложени на деца и младежи на възраст от 12 до 18 години в област Сливен, съобщиха от областната администрация. Данните са за периода след 3

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 01. 02. 2018 г. /четвъртък/ до 12.00 ч. е прекъснато водоподаването в кв.“Даме Груев“.