АПЕЛАТИВЕН СЪД – БУРГАС ПОТВЪРДИ ПРИСЪДА НА БИЗНЕСМЕН ОТ СЛИВЕН ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ
юли 16, 2018 1752 Прегледи

АПЕЛАТИВЕН СЪД – БУРГАС ПОТВЪРДИ ПРИСЪДА НА БИЗНЕСМЕН ОТ СЛИВЕН ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ

За извършените престъпления за избягване на данъчни задължения от фиктивни доставки на дърва за огрев на Христо П. е наложено едно общо наказание в размер на една година лишаване от свобода, което съдът е отложил за изпитателен срок от три години и наказание „глоба“ в размер на 800 лв., съобщиха от съда. Съдът е определил за съучастието на Панайот П. в едно от престъпленията да изтърпи наказание от седем месеца „лишаване от свобода“, с изпитателен срок от три години и „глоба“ в полза на държавата, в размер на 500 лева.
Христо П. е признат за виновен в това, че в периода 01.10.2013 г.-12.03.2014 г, като едноличен собственик „Химп“ ЕООД-Сливен, в условията на продължавано престъпление избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в големи размери – 9 000,00 лв. Подсъдимият използвал документи с невярно съдържание – данъчни фактури за осъществени, облагаеми доставки с предмет „дърва за огрев“ от „Еф енд би експорт- инпорт“ ООД-гр.Габрово без да са налице такива и потвърдил неистина в справки – декларации представени пред НАП, като приспаднал неследващ се данъчен кредит в общ размер на 2 000, 00 лева по привидните доставки.
Второто данъчно престъпление е останало недовършено. Подсъдимият, подпомогнат от Панайот П., е направил опит да укрие данъци, като предоставил данъчни фактури с предмет „дърва за огрев“, без да са налице реални доставки от „Интербус“ ЕООД гр. Нова и е потвърдил неистина в справка- декларация пред НАП, като приспаднал неследващ се данъчен кредит в общ размер от 4 000 лв, като опитът е останал недовършен по независещи от дееца причини.
Христо П. е признат за виновен и в това, че на 14.04.2014 г., в гр.Сливен, е потвърдил неистина в справка-декларация, в която невярно е посочил, че дружеството е извършило вътрешно-общностна доставка по 3 бр. инвойс-фактури, като деянието е осъществено с цел да се избегне плащане на дължим данък ДДС в размер на 1 244,20 лева .
В мотивите към потвърдителното решение на Апелативен съд –Бургас посочва, че обжалваната от двамата подсъдими присъда е правилна и законосъобразна. Въззивният състав отбелязва, че престъпленията са извършени при пряк умисъл, защото и двамата подсъдими са искали и пряко са целели общественоопасните престъпни последици от действията им, били са напълно наясно, че чрез счетоводителя на дружеството се подават данъчни декларации с неверни обстоятелства и се представят фактури, удостоверяващи фиктивни доставки, а също така са искали и съзнавали настъпването на престъпния резултат – избягването и плащането на данъчни задължения в големи размери .
Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред ВКС.

Предишна ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ НА "ТОПЛОФИКАЦИЯ - СЛИВЕН" ЗА ЦЕНАТА НА ТОПЛАТА ВОДА
Следваща ОБЩИНА СЛИВЕН ПОТВЪРДИ НОВИНАТА НА SLIVENINFO ЗА "ЧАЙКА ЕКСПРЕС"

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Тате, какво представлява държавата? – пита дете. – Държавата е нещо като нашето семейство – отговаря бащата. – Ако аз съм президентът, майка ти е управлението, комшията – опозицията,

Новини

ДНЕС Е БЛАГОВЕЩЕНИЕ

На днешния ден Българската православна църква отбелязва празника Свето Благовещение. Празнува се Благата вест, която Архангел Михаил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син – Спасителя

Новини

ДИМИТРОВ ПРЕЧУПИ КИРИОС И Е НА 1/4-ФИНАЛ

Григор Димитров изигра нов тежък мач на Откритото първенство на Австралия, но отново излезе победител и се класира за 1/4-финалите на първия за годината турнир от Големия шлем по тенис.

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

8 − 2 =