АПЕЛАТИВЕН СЪД – БУРГАС ИМА НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ
25.01.2022 822 Прегледи

АПЕЛАТИВЕН СЪД – БУРГАС ИМА НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ

Членове на ВСС го определиха като компетентен, изключително етичен и откровен

Съдийската колегия (СК) на Висшия съдебен съвет избра Пламен Синков за председател на Апелативен съд-Бургас. Той бе подкрепен единодушно – с 10 „за“, от Колегията на заседание, проведено онлайн.

За поста се състезаваха двама – предишният ръководител Деница Вълкова, която вече е във Върховния касационен съд, и Синков, който я наследи на поста като временно изпълняващ длъжността от септември 2020 г.

Съдия Вълкова в началото на месеца подаде заявление за отказ от конкурса. Така Пламен Синков в крайна сметка остана единствен кандидат.

При събеседването днес той впечатли членовете на СК, част от които се изказаха със суперлативи за него.

Цветинка Пашкунова изтъкна: „Убедена съм в неговите професионални и нравствени качества освен от представените в днешното заседание материали на Комисията по атестирането и конкурсите и Комисията по професионална етика, и от мои лични впечатления, които имам от колегата Синков в рамките на обучения по наказателно право и процес и в контактите в качеството му на заместник-председател на Апелативен съд-Бургас. Колегата Синков е съдия от кариерата. Видно от биографичните данни, той е младши съдия от 1999 г., минал е през всички инстанции, а от 2016 г. е в Апелативен съд-Бургас. С много добра атестационна оценка от 99 точки, със задълбочени познания в областта на наказателното правораздаване, наказателното право и процес. И, разбира се, освен компетентен магистрат, изключително етичен, подхождащ с уважение към своите колеги и към съдебните служители, което, между другото, е видно и от протокола от проведените общи събрания. С респект, с изключителна колегиалност той говори със своите колеги при срещата на проведеното Общо събрание, което мен лично ме впечатли.“

Синков имал и единодушната подкрепа на съдиите в Ап.съд-Бургас – те казали „много мили думи за неговата организираност, за неговите лидерски възможности, за това, че той има достойно отношение към всички работещи“ в съда.

В подобна посока се изказаха и Вероника Имова и Даниела Марчева.

Атанаска Дишева бе впечатлена от откровеността на Пламен Синков.

„Това, което за мен е решаващо при този избор, е, че съдия Синков е съдия от началото на своята професионална кариера, преминал е през всички нива на съответната система от органи на съдебна власт, а именно на съда и има сериозна подкрепа на съдиите от съответния съд както при издигане на неговата кандидатура, така и изразени на Общото събрание при изслушването му. Няколко пъти вече се каза колко е впечатляваща неговата откровеност или честност при даване на отговори и при пояснения на определени въпроси. Аз също не мога да премълча това качество, което ме впечатли. Той не се притеснява да дава отговори на неудобни въпроси или да дава неудобни отговори на въпросите, които му бяха зададени“, коментира Дишева.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обясни, че познава Ап.съд-Бургас от момента на създаването му.

„Действително в този съд винаги е имало един изключително висок професионализъм. За голямо съжаление голяма част от съдиите, които създадоха този съд, вече са пенсионери, но те завещаха в този съд добрия професионализъм, добрите отношения и добрия климат на работа“, заяви Чолаков. Според него Пламен Синков ще продължи традицията.

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН С ДАРЕНИЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА ДИАСПОРА В ТВЪРДИЦА, РЕПУБЛИКА МОЛДОВА
Следваща ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА В ОБЛАСТ СЛИВЕН НАРАСНА НА 1 366, 19 ДУШИ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

В съда: – Обвиняеми, поемате ли вината? – Сега господин съдия съм на бира, но през зимата с удоволствие поемам вината, особено червените. – Купих си iPhone – умря Стив

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Бус София – Казанлък. Някъде около Пазарджик, пътник пита шофьора: – Ще има ли почивка? – Ти от к’во са умори, ва? Трима наперени свалячи висели в един бар.

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Направих, както съветват в нет-а, да науча английски: Заминах за Англия, извърших престъпление, осъдиха ме на година затвор. Сега владея перфектно хинди и арабски, справям се с китайския и някакъв